Konzervovanie húb na zimu v plechovkách: príprava a sterilizácia. Ako chrániť huby doma.

Zber húb na zimu je jednou z možností, ako si vychutnať dary lesa počas chladného obdobia. Huby sú veľmi výživné a môžu ľahko nahradiť mäsové výrobky. Niektorí ľudia dávajú prednosť sušeniu na dlhodobé skladovanie húb, ale väčšina si vyberá konzervovanie.

Obsah

  • 1Ako uchovávať huby na zimu.
    • 1.1Sterilizácia húb počas zberu na zimu.

Ako uchovávať huby na zimu.

Bezprostredne po príchode z lesa musíte vykonať opätovnú montáž zozbieraných plodín, pričom sa vyberú tvrdé, mladé a bez hniloby vzorky. Prakticky na konzervovanie sú vhodné všetky druhy húb, ale najobľúbenejšie sú hríby, biele, biele huby, huby, lišky a medové agariky.

Každý druh huby sa uchováva samostatne. Preto po prepážke musíte urobiť triedenie podľa typu. Ďalej je potrebné odstrániť poškodené miesta, spodnú časť nôh a dôkladne umyť triedené huby. Pri veľkých vzorkách môžete odrezať nohy a uchovať ich oddelene.

Pamätajte, že huby rýchlo stmavnú pri kontakte so vzduchom, preto proces prípravy a čistenia by mal trvať čo najmenej času. Aby sa zabránilo stmavnutiu, vytvorte slabý roztok studenej vody, kyseliny citrónovej a soli. Všetky komponenty sa odoberajú v ľubovoľnom pomere.

Potom musíte dať huby do cedníka a opakovane spustiť do nádoby so studenou vodou. poodvádzaná voda sa stáva priehľadnou, obsah cedníka sa umiestni do vopred pripravených pohárov, ktoré sa naplnia liatím alebo soľankou, po ktorých sa začne proces sterilizácie.

Sterilizácia húb počas zberu na zimu.

Doba sterilizácie plechoviek je 40 minút alebo viac a závisí od konkrétneho typu húb a spôsobu ich prípravy. Kvôli silnejšej chuti a aróme sa do nádoby pridajú kúsky zeleniny.

Po ukončení procesu konzervácie sa zber húb musí preniesť na chladné miesto, kde sa konštantná teplota pohybuje okolo 8 - 10 stupňov. Je lepšie ich používať nie skôr ako mesiac po konzervácii.

Konzervované huby, najmä tie, ktoré sa varia v octe, sa môžu skladovať niekoľko rokov, ale po otvorení plechovky, aby sa zabránilo poškodeniu ovzdušia a škodlivými mikróbmi, mali by sa konzumovať do 24 hodín.