Klasická bulharská lutenitsa s baklažánom na zimu

Navrhujem ženám v domácnosti, aby si všimli recept na veľmi chutnú pikantnú omáčku z pečenej zeleniny. Táto omáčka sa nazýva lutenica a pripravíme ju v bulharskom recepte. Názov misky pochádza zo slova „prudko“, teda „ostro“.

Zloženie: baklažány, paprika, horká paprika, paradajky, rastlinný olej, cukor, soľ, ocot, cesnak Čas na záložku: Leto, Jeseň

Proces prípravy lutenitu je pracný, ale určite nesklame milovníkov horúceho korenia.

Zloženie:

• bulharské korenie - 2 kg;

• baklažán - 1 kg;

• Paradajky - 3 kg;

• cesnak - 200 g;

• cukrový piesok - 150 g;

• rastlinný olej - 200 ml;

• Ocot - 100 ml;

• soľ - 2 polievkové lyžice. (žiadne sklíčko);

• Horká paprika - 4 struky.

Začneme variť so správnym výberom zeleniny. Na varenie lutenitsy v bulharčine, musí byť šalátové korenie vybrané v červenej farbe, farba korenia nemá vplyv na chuť, ale farba hotovej omáčky s červeným šalátom bude viac chutný. Baklažán určite vezme veľké. Vo veľkých plodoch bude viac buničiny, ktorú potrebujeme pre hrúbku omáčky. Paradajky sa snažia vybrať šťavnaté a zrelé (môžete dokonca mierne prezrieť).

Ako variť lutenitsu na zimu doma

Na začiatku prípravy luteum musíme umývať paradajky, baklažány ašalátové korenie.

Potom modré, ktoré pečieme v peci na strednom ohni.

Časom sa veľké ovocie pečie, zvyčajne pol hodiny.

Pečený baklažán musí byť pod tlakom, aby sklo malo prebytočnú kvapalinu.

Z ochladeného baklažánu musíme odstrániť šupku.

Buničinu baklažánu rozomleme v mixéri alebo mlynčeku na mäso.

V nasledujúcom štádiu pečieme šalát v peci dvadsať minút na plech.

V procese pečenia musí byť rúra niekoľkokrát otvorená a otočená tak, aby bola pečená rovnomerne.

Pečený korenie, vložíme do hlbokej misky a pritiahneme lepiacou fóliou.

Papriky by sa mali „potiť“ filmom desať minút. Následne z nich ľahko odstránime vonkajšie fólie a odstránime stredné časti.

Vyčistená buničina sa rozomelie miešačom alebo mlynčekom na mäso.

Aby bola konzistencia hotového lutenica príjemná a jednotná, musíme tiež odstrániť kožu v paradajkách. Aby to bolo jednoduché, nakrájajte kožu paradajok krížovo a nechajte ich 2-3 minúty vo vriacej vode.

Po tomto postupe sa koža paradajok veľmi ľahko odstráni ručne.

Lúpané paradajky tiež mele ako korenie s modrou farbou.

Nalejte paradajkovú omáčku do nádoby z nehrdzavejúcej ocele, priveďte do varu a v strednom ohni za občasného miešania varte pol hodiny.

Kým paradajkové pyré varí - cesnak odlúpneme z kôry a odstránime semená z kmeňa z horkého korenia.

Brúsenie.

V paradajkovom pyré uvarenom na požadovanú hustotu pridáme rozdrvený šalát a modrú papriku, premiešame a dáme do varu.

Potom pridáme cukorovú soľ, feferónku s cesnakom a varíme na malom ohni na ďalších 10 minút.

Vypnite oheň, pridajte ocot do lutenitu, premiešajte a zabalte v horúcom vopred umytých nádobách v objeme 0,5 l.

Plechovky sa prikryjú viečkami a sa nastavia na sterilizáciu na pätnásť minút.

Po sterilizácii uzáveru ho naviňte a nádoby nechajte vychladnúť.

Naše skladovanie už nevyžaduje ďalšie balenie.

Áno, veľa práce sa vynaložilo na prípravu bulharskej lutenitsy, ale korenie sa ukázalo byť príjemnou hustou konzistenciou, korenistou a chutnou - no, jednoducho, olizujete si prsty.

Lutenitsa v bulharčine ide dobre s mäsom, rybami alebo len s čerstvým chlebom. Aj táto voňavá a lahodná omáčka môže byť pridaná k prvým kurzom.