Kapusta kapusta: vlastnosti, výhody a poškodenia, vitamíny, zloženie. Ako vyzerá kaleráb kapusta - popis a foto.

Rodiskom Kohlrabi je severná Európa. Tu sa kapusta podľa kronikárov prvýkrát objavila v roku 1554 a po 100 rokoch sa rozšírila po celej Európe vrátane Stredozemného mora. Z nemeckého jazyka preložené ako "kapusta tuřín."

Zloženie: Kohlrabi

Kohlrabi je nenáročný, odolný voči chorobám a škodcom. Vzhľadom k rýchlemu dozrievaniu tejto kapusty možno vysadiť aj na severe.

Foto: Kohlrabi v záhrade.

Kapusta zelná je kmeňová zelenina. Jedlé v tomto zeleninovom strede, pripomínajúce stonku kapusty, príjemné pre chuť, šťavnaté a jemné. V niektorých krajinách konzumujú aj mladé listy ako potraviny. Majú toľko živín ako v ovocí.

Konzumácia kapusty z kalerábu zlepšuje metabolizmus. Má nízky obsah kalórií (42kkal /100g). Sacharidy (glukóza a fruktóza) obsiahnuté v kmeňových výrobkoch dávajú pocit sýtosti - nebudete chcieť jesť dlho. Všetky tieto vlastnosti budú prínosom pre ľudí, ktorí schudnú. Navyše, výsledok straty hmotnosti bude dlhodobo fixovaný. Kohlrabi pyré je užitočné pre malé deti.

Pri množstve vitamínu C sa kaleráb môže prirovnať k citrónu a stráviteľnosť všetkých vitamínov - prevyšuje jablká. Existujú v ňom aj iné vitamíny: A, B, B2, PP a tiež proteíny. Z minerálov: vápnik, draslík, fosfor, horčík, kobalt, železo.

Čo je používanie kaleráb:

- Zabíja infekcie, takže sa môže použiť na boj proti rôznym infekčným chorobám;

- Vitamíny B sa nachádzajúv kapuste pokojné nervy;

- priaznivý účinok na prácu obličiek, pretože je dobrým diuretikom;

- prospešný účinok na pečeň, žlčník;

- Znižuje krvný tlak;

- Obsah síry v kaleráboch znižuje možnosť rakoviny čriev.

- V tradičnej medicíne sa lieči kapusta s kapustou:

- čerstvo pripravená kalerábová šťava pomáha pri kašli a zápaloch ústnej dutiny;

- Šťava z kalabárskych druhov sa konzumuje pri ochoreniach pečene, obličiek, sleziny;

- S anémiou;

- S hepatitídou pijú štvrtinu pohára šťavy z jedného miesta. lyžicu medu 3-4 krát denne pred jedlom, 10-14 dní;

- Odvar vrcholov lieči astmu a pľúcnu tuberkulózu.

Ale podobne ako každý výrobok, aj kaleráb, okrem jeho výhod, môže poškodiť aj ľudské telo. Niektorí ľudia na to majú neznášanlivosť. Tiež nejedzte kedlubne pre ľudí s chorobami žalúdka, pretože zvyšujú kyslosť žalúdočnej šťavy.

Kohlrabi dlho udržiavané v čerstvom stave v suteréne. Tiež, ako každá kapusta, môže byť solená, kyslá, nakladaná, sušená.