Juice želé: rôzne možnosti varenia - ako urobiť želé z ovocia a bobule šťavy na zimu

Dnes Vám ponúkame výber receptov na výrobu ovocia a bobuľovín z džúsov. Hlavným rozdielom medzi želé a džemom je jeho priehľadnosť. Toto jedlo sa používa ako nezávislý dezert, ako aj na zdobenie majstrovských diel. Tiež, brusnice a brusnice želé je ideálny pre mäso a zverina. Transparentná jemná textúra dezertu nezanecháva ľahostajné deti. Sú radi, že jedia želé, šíri ho na toast alebo cookies.

Zloženie: marhule, agar agar, pomaranč, brusnice, voda, ostružiny, želatína, kalina, rakytník, mrazený rakytník, pektín, 18) cukor, balená šťava, čierne ríbezle, šupka z jabĺk, kože z jabĺk Čas na znášku: [[PDN 23] Celý rok

Obsah

  • 1Technológia výroby želé zo šťavy
  • 2Možnosti varenia želé
    • 2.1Čierne ríbezle
    • 2.2Zo šťavy z pomarančov na agare
    • 2.3Z balenej šťavy na agarovom agare
    • 2.4Z marhuľovej šťavy na želatíne
    • 2.5Zo šťavy z mrazeného rakytníka rakytníka na želatíne
    • 2.6Z ostružiny na pektíne
    • 2.7Z brusníc s jablkovými šupkami
    • 2.8„Surová“ želé kalina
  • 3Ako skladovať želé zo šťavy

Technológia výroby želé zo šťavy

\ t

Po prvéurčeného hlavným produktom. Bobule a ovocie obsahujú prírodné zahusťovadlo - pektín, ale v niektorých druhoch ovocia je viac, v iných menej. V závislosti od hlavnej zložky a obsahu želatinizujúcich zložiek v nej sa bude recept na prípravu líšiť. Ovocie s vysokým obsahom pektínu (jablká, ríbezle, kalina, brusnice) pri príprave želé nevyžadujú použitie veľkého množstva cukru a ďalších zahusťovadiel. Naopak, bobule a ovocie bez pektínu alebo obsahujúce v malých množstvách (napríklad maliny, marhule, pomaranče) sa nemôžu bez dodatočných investícií vo forme cukru a želatínových prísad.

Čerstvé bobule a ovocie sa spracúvajú na šťavu. To sa vykonáva pomocou odšťavovača, odšťavovača alebo varením ovocia v malom množstve vody, pričom sa ďalej preoseje cez sito a filtruje.

Potom pridajte cukor do šťavy a varte hmotu na strednom ohni, kým sa objem nezníži o 1,5 - 2 krát. Pred skončením varenia v želé v prípade potreby pridajte želatínovú zložku.

Hotový dezert, bez odstránenia misky z ohňa, sa balí do sterilných cisterien a odstreďuje sa v zvarených vriacich viečkach.

Možnosti výroby želé

Čierne ríbezle

Ríbezle sú skôr šťavnaté bobule, preto je možné z nich vylúhovať šťavu pomocou odšťavovača. Ak táto jednotka nie je, potom najjednoduchšou možnosťou je blanšírovať bobule a brúsiť ich cez sito.

Na tento var 2 poháre vody v hrnci. Vo vriacej vodeumyte umyté bobule čierneho ríbezla (2 kilogramy) a stále miešajte, varte 5 minút. Horká hmota bobúľ spolu s vývarom sa hodí na kovové sito, ktoré je inštalované na inej miske. Ovocie sa rozplýva drevenou lyžicou alebo špachtľou. Cake neskôr používa na varenie kompótu alebo kissel.

Výsledná hmota ríbezlí sa naleje do širokej nádrže alebo panvice. Miska, do ktorej boli zomleté ​​plody, nie je okamžite umytá. Je potrebné na meranie množstva získanej šťavy. Na vnútornej stene chodníka zostáva z bobúľ. Na meranie sa voda naleje do nádoby pri danej značke a potom sa naleje do umývadla s použitím nádoby na liter. Je teda ľahké vypočítať, koľko šťavy z ríbezlí sa ukázalo.

Na každý plný liter šťavy sa odoberá 800 gramov granulovaného cukru. Cukor sa zavádza postupne, pomaly sa zahrieva hmota bobúľ na strednej teplote. Po 30 minútach, keď na povrchu nie je prakticky žiadna hustá pena, sa želé naleje na plechovky a okamžite sa odstredí.

Recepty na prípravu vitamínového želé možno nájsť aj z kukuričnej šťavy a červeného ovocia rowan.

Zo šťavy z pomarančov na agare

V 6 veľkých pomarančoch dôkladne vyčistite pokožku. Ak chcete odstrániť kôru opustiť jeden z ovocia, zvyšok sú olúpané. Šupka sa čistí jemným strúhadlom alebo malým nožom. Rez by mal byť tenký, aby sa nedotkol bielej časti kože. Po odstránení kôry citrusové šupky.

Potom sa pomaranče nechajú prejsť cez odšťavovač alebo sa rozdrvia v mixéri.Buničina sa filtruje cez gázu alebo sito s jemnou mriežkou.

K výslednej šťave pridajte pohár vody a libru cukru. Oheň omáčka je zapálená. Jedlá sa používajú so širokým dnom, aby sa želé rýchlejšie varili. Po 10 minútach varenia pridajte na aromatický sirup lyžičku agaru-agaru. Aby sa prášok rovnomerne rozložil, bez zanechania hrudiek, zmieša sa s rovnakým množstvom cukru. Varte želé po dobu ďalších 3 minút a vypnite oheň.

Želé na agarových agaroch pri ochladzovaní, aj pri teplote miestnosti. Ak máte v pláne točiť želé na zimu, potom je stále horúci nalial do vopred pripravené banky.

Z balenej šťavy na agarovom agare

Pre tento recept bude určite platiť akákoľvek šťava. Vrecko na liter sa otvorí a obsah sa naleje do širokej panvice. Tiež v miske pridajte kilogram cukru. Šťava sa varí na strednom ohni 10 minút a potom sa pridá agar-agar (polievková lyžica). Aby sa prášok nerozpadol, rozpustil sa v želé, zmiešal sa s cukrom 1: 1.

Varte sladkú hmotu 3 - 5 minút, nie dlhšie. Hotové želé sa ukladajú do foriem alebo sa balia do sklenených pohárov na uskladnenie na zimu.

Kanál SkyMan navrhuje vyrábať želé z boxovej šťavy a želatíny

Od marhuľovej šťavy po želatínu

15 gramov želatínového prášku sa pri teplote miestnosti vyleje na 50 ml prevarenej vody. Granule sa zmiešajú a nechajú sa napučať.

Umyje sa kilogram marhúľ. Každé ovocie je narezané na polovicu a odstránené kosti. čipyovocie sa ponorí do vriacej vody (500 ml) a blanšíruje sa 5 minút. Potom sa ovocie odhodí spolu s vývarom na kovové sito a intenzívne sa mieša, čím sa rozdrví cez rošt.

Výsledná šťava sa zmieša s cukrom (1,2 kilogramu) a na 25 minút sa prenesie do pece. Celý proces varenia sa starostlivo kontroluje: hmota sa periodicky mieša a penové formácie sa odstránia.

Na konci varenia sa vstrekne napučaná želatínová pasta. Želé sa rýchlo mieša, kým sa zrná úplne nerozpustia a okamžite vypnú oheň, pričom nedovoľuje, aby sa ovocná hmota varila.

Želé na horúcej želatíne sa naleje do pohárov, priskrutkuje sa sterilnými viečkami a po ochladení sa odstráni na chladnom mieste.

Takéto želé by sa pred použitím nemali uchovávať v teple. Dokonale udržuje tvar chladený.

Pozrite si video z kanála Varenie v domácnosti o varení dvojfarebnej želé na báze kyslej smotany a čerešňovej šťavy

Zo šťavy z mrazeného rakytníka rakytníka na želatíne

Mnohé zmrazujú plody rakytníka, aby sa počas zimného obdobia pripravili lahodné nápoje s vitamínovým ovocím a kompóty. Odporúčame, aby ste sa zoznámili s receptom na varenie lahodného želé zo šťavy z mrazených bobúľ.

V nádobe s vysokými bočnicami dajte 2 šálky mrazeného rakytníka. Bobule sa nalejú vriacou vodou (600 ml) a po 5 minútach sa roztavené ovocie rozdrví ponorným miešačom. Cez malý filter sa šťava filtruje. Olejový koláč sa používa na varenie rakytníka rakytníka.

Filtrovanédo hmoty sa pridá 3,5 šálky cukru, ktorý sa 10 minút rozpustí varom šťavy z bobúľ. V poslednom štádiu sa pridá 20 g želatíny, zriedenej v pomere 1: 2 studenou prevarenou vodou. Želatína sa nasiakne vopred približne za 30 minút.

Želé sa zahrieva, nie varí, a potom sa naleje do pohárov alebo kučeravých tvarov.

Okrem mrazených bobúľ možno želé vyrobiť z čerstvého ovocia. Podrobnosti tu.

Z ostružiny na pektíne

Hľadanie pektínového prášku v obchodoch dnes nie je ťažké. Na prípravu želé nepotrebuje veľa. Vrecko (10 gramov) stačí na prípravu dezertu 1 kg černice.

Zrelé bobule sa opláchnu pod tečúcou vodou. Vypúšťajte na mriežke, ktorú nepotrebujú. Pripravené ovocie sa prenesie do hrnca a naplní vodou (200 mililitrov). Veko sa zatvorí a ostružina sa mučí pri minimálnom požiari 10 minút.

Predparené bobule sa dierujú mixérom a filtrujú sa cez sito alebo tenkú vrstvu. Cukor sa pridáva do šťavy s tmavou príchuťou. Jeho množstvo sa vypočíta na základe množstva získanej šťavy. Každý liter bude potrebovať 1 kilogram piesku.

Trvá asi 15-20 minút variť sirup. V tomto čase sa vrece pektínu kombinuje s čajovou lyžičkou cukru a mieša sa, až kým nie je homogénna.

Pektínový prášok s cukrom sa naleje do zahustenej hmoty bobúľ v tenkom prúde. Neustále miešajte želé, držte ho v plameňoch ďalších 5 minút, nič viac.

Priehľadný dezert Blackberry je balený vpohárov, kým nie je studená.

Brusnice s kožou z jabĺk

\ t

Samica samotná je bohatá na pektín, ale ešte viac tejto látky sa nachádza v kožkách jabĺk z kyslých jabĺk.

V tlakovom hrnci nalejte 2 šálky vody. Voda sa privedie do varu bez použitia veka hrnca. V zúrivej tekutine dajte kože z 5 jabĺk a kilo brusníc. Potom sa veko okamžite zatvorí a priskrutkuje na skrutku. Na vrchu je nainštalovaný ventil na odvádzanie pary.

Požiar je nastavený na maximálny výkon a kvapalina vo vnútri sa varí. To signalizuje tlak pary vystupujúcej z ventilu. V tomto bode sa požiar zníži na minimálnu hodnotu. Bobule s jablkovými šupkami sa varia v tomto režime 10 minút.

Potom sa prevarené ovocie spolu s kvapalinou preleje cez sito do širokej nádoby. Aby sa šťava stala transparentnejšou, mriežka je vopred pokrytá gázou.

K výslednej šťave sa pridáva cukor v množstve: kilogram na liter. Sirup položený na oheň a varený, aby sa znížila hmotnosť v množstve aspoň 1/3.

Skontrolujte pripravenosť misky ponorením lyžice do želé. Ak hmota bobule prúdi z lyžice tenkým, nerozbitným prúdom, potom je želé pripravený. Vylieva sa priamo z ohňa do pohárov a utesnené čistými viečkami.

Navrhujeme tiež vyrábať želé z jablkovej šťavy a šupky podľa receptu kanálu Black Chef

.

„Surová“ želé kalina

1 kilogram plne pestovaných bobúľ kalina sa šíri na cedník (môžeterovno s vetvičkami) a oparený vriacou vodou. Potom sa sito okamžite preorientuje na hrniec a začnú posúvať kalíšok cez rošt. Urobte to lyžičkou alebo dreveným masherom. Buďte opatrní, kalina šťava môžete splash celej kuchyne!

Zozbieraná šťava sa zmieša s 800 gramami cukru. Pred vložením želé do pohárov je potrebné zabezpečiť, aby boli kryštály úplne rozpustené. Taký dezert bez varenia šetrí všetky vitamíny, ale, bohužiaľ, nie je uložený na dlhú dobu.

Je možné uskladniť zimnú úrodu šťavy kalina na dlhšiu dobu s varením dezertu na ohni. Podrobné pokyny nájdete v našom článku .

Ako skladovať želé zo šťavy

Ako je uvedené vyššie, želé bez tepelného spracovania nepodliehajú dlhodobému skladovaniu. Sklenice s týmto produktom sa najlepšie uchovávajú v chladničke maximálne dva týždne. Zimné prípravky s predbežným varom produktu a uzavreté v sterilnej nádobe, skladované na tmavom chladnom mieste maximálne jeden rok.