Jeruzalem artičok jam: varenie možnosti pre zdravý dezert - ako urobiť hruškový hruškový džem

Artyčok Jeruzalem alebo, ako sa to nazýva inak, hruška zeme nie je len rastlinou rastlín, ale skladom zdravia! Korene hľúzovitých druhov, listy a kvety majú užitočné vlastnosti. Zelená časť rastliny a stonky kvetov sa používajú na kŕmenie zvierat a pripravuje sa z nich aj lahodný čaj. Hľuzy sa používajú v písomnej forme, či už v surovom alebo tepelnom spracovaní. Hlinená hruška je obzvlášť cenená ľuďmi, ktorí trpia cukrovkou, pretože zloženie koreňov tejto rastliny obsahuje inulín, ktorý je pre nich životne dôležitý. Fruktóza, ktorá sa vyrába z inulínu, je schopná nahradiť diabetikov cukrom, preto sa prípravky z artičokov v Jeruzaleme stávajú čoraz obľúbenejšími pre ľudí v tejto kategórii.

Zloženie: voda, slivky, citrónová šťava, artičok jeruzalemský, jablká (12 ) Čas záložky: Pružina, Jeseň

Dnes hovoríme o topinamburovom džeme. Tento prípravok sa líši od štandardnej technológie výroby cukru.

Obsah

  • 1Výber a príprava surovín
  • 2Recepty na marmeládu v okolí
    • 2.1Jam Topinambur so slivkou
    • 2.2Jam na báze jabĺk a sirupu z jeruzalemských artičokov
  • 3Skladovateľnosť
  • \ t

Výber a príprava surovín

Odroda topinamburov nemá žiadny význam, pretože hlavné rozdiely medzi odrodou a voľne žijúcim ovocím sú vo veľkosti plodov a ich rovnomernosti. Non-odrodové topinambur má viacmalé a krivé hľuzy, ale užitočné zloženie rastliny nie je horšie ako jeho kolega.

Na výrobu džemu budú potrebné iba hľuzy rastliny. Najlepšie je, ak je hruška zeme vykopaná skoro na jar, pretože tieto koreňové plodiny obsahujú viac živín a chutia sladšie.

Vykopané ovocie sa dôkladne umyje kefou. V prípade potreby odlúpnite, ale to nie je potrebné. Koža zemskej hrušky obsahuje veľké množstvo cenných vitamínov. Stačí len umývať zeleninu pred varením.

Video z kanála Zelenej planéty povedie o všetkých užitočných vlastnostiach jeruzalemských artičokov

Recepty na topinambur

Džem z jeruzalemských artičokov so slivkou

Nevyhnutné produkty: libra zrelých sliviek a 800 gramov hľúz jeruzalemských artičokov. Slivky narezané na polovicu a odstrániť kosti. Perlové hľuzy sú rezané v kruhoch s hrúbkou 5-7 milimetrov. Všetky ingrediencie sa vložia do misky s hrubými stenami, pridajú sa 100 ml vody a dusíme do mäkka. Veko panvice je pevne zatvorené a oheň je znížený na minimum. Po 40-50 minútach varenia bude zelenina a ovocná hmota pripravená.

Výrobky sa ukladajú na drôtený stojan a vtierajú sa do jednotnej kaše. Jam sa varí na ohni ďalších 10 minút a na samom konci varenia sa do misky pridá 5 gramov kyseliny citrónovej.

Tento recept sa môže aplikovať nielen na umývadlo. Ďalšou zložkou jeruzalemských artičokov môže byť napríklad hrušky alebo jablká.

Džem na báze jabĺk a siruputopinambura

Prvým krokom je príprava sirupu, ktorý sa môže použiť ako samostatné jedlo a na lekárske účely. Na kilogram zeminy hrušky vziať 1 citrón. Zelenina sa umyje a polovica pre ľahký prechod cez odšťavovač. Celkové množstvo šťavy získanej z tohto objemu produktov je približne 250 až 300 mililitrov. Vyleje sa do malej nádoby na varenie a začne sa variť 10 minút, pričom intervaly medzi návštevami trvajú 3 až 4 hodiny. Po dvojnásobnom odparení sirupu a značnom zahustení sa pridá čerstvá citrónová šťava. Sirup až do varenia ďalších 5 minút, a vyberte misku z tepla.

Ďalším krokom je varenie. 500 g čerstvých jabĺk sa odlúpne z kože a semien, narezie sa na kocky alebo ľubovoľné kúsky. Rezanie vložíme do hrnca a nalejeme pohár girizového sirupu a 100 ml vody. Hmota sa varí pod vekom 20 minút za občasného miešania. Zmäkčené jablká sú rozdrvené vidličkou alebo dierovačom mixérom. Homogénny džem varíme ďalších 5 minút na ohni a zabalíme v sterilných nádobách.

Čas použiteľnosti

Dezerty obsahujúce minimálne konzervačné látky by sa nemali posielať na dlhé zimné skladovanie. Malé množstvo džemu z jeruzalemských artičokov sa uchováva v chladničke až 2 mesiace. Nádoba, v ktorej sú produkty uzavreté, musí byť nevyhnutne sterilná a hermetická.