Jahodový sirup: tri možnosti varenia - ako pripraviť jahodový sirup na zimu

Sirupy sa vo veľkej miere používajú pri varení. Môžu ochutnať zmrzlinu, sušienky na zákusky, vyrobiť z nich domácu marmeládu, ako aj použiť na osvieženie nápojov. Samozrejme, môžete si nájsť ovocný sirup v takmer každom obchode, ale s najväčšou pravdepodobnosťou bude obsahovať umelé arómy, zvýrazňovače chuti a farby v jeho zložení. Ponúkame na prípravu domáceho sirupu na zimu, ktorého hlavnou zložkou budú jahody.

Zloženie: voda, jahody, kyselina citrónová, cukor Čas do zálohy: Leto

Obsah

  • 1Správny výber a príprava bobúľ je kľúčom k úspechu
  • .
  • 2Čerstvý jahodový sirup - chuť leta po celý rok
    • 2.1Prírodný jahodový sirup
    • 2.2Sirup s kyselinou citrónovou
    • 2.3S citrónovou kôrou
  • 3Kostky mrazeného sirupu
  • 4Čas použiteľnosti domáceho sirupu

Správny výber a príprava bobúľ je kľúčom k úspechu

.

Na prípravu sirupu je potrebné vybrať len tie najlepšie jahody. Musia byť silné, bez červích dier, hniloby a preliačin.

Po prvé, pôvodný výrobok sa umyje. Jahody sa ponoria do veľkého kontajnera (napríklad v panvici alebo v umývadle) s chladnou vodou a jemne sa miešajú rukami, počkajte, kým prach a piesok ustúpia. Potom ovocieposunie sa na cedník a znova sa umyje tečúcou vodou.

Po vodných postupoch sú plody zbavené zelene. Je veľmi vhodné použiť špeciálny nástroj na čistenie jahôd zo sepál.

Čerstvý jahodový sirup - chuť leta po celý rok

Prírodný jahodový sirup

  • zrelé jahody - 1 kilogram;
  • biely cukor - 1,5 kilogramu.

Bobule, ktoré prešli procesom čistenia a triedenia, sa rozrežú na niekoľko kusov a vložia do hrnca vhodnej veľkosti. K nim sa pridá sypká zložka a všetko sa jemne premieša. Prípravok je čas, aby bobule, aby sa šťava. Nechajte misu na chladnom mieste, napríklad v chladničke. Doba expozície - 10 - 12 hodín. Nebude nič hrozné, ak kandizované jahody stoja v chladničke cez noc.

Po úplnom ponorení plátkov do vlastnej šťavy sa jahody zo sirupu odstránia. Môžete to urobiť lyžičkou alebo knedlíkom. Z bobúľ varené kompót, želé alebo džem.

Zostávajúca kvapalina sa vloží do malého ohňa a privedie sa do varu. Panvicu uchovávajte asi 20 minút na peci, horúci sirup sa naleje do čistých suchých nádob a pevne uzavrie korkovou alebo kovovou pokrievkou.

Claudia Korneva vám predstaví video recept na jahodový sirup

Sirup s kyselinou citrónovou

  • čerstvé jahody - 1 kilogram;
  • granulovaný cukor - 700 gramov;
  • voda - 1 šálka;
  • kyselina citrónová ½ lyžičky.

Čerstvé, predspracované bobule sa narezú na polovicu a pokryjú cukrom. Ak chcete zvýšiť vypúšťanie šťavy, bobule hmotnosť môže byť natiahnutý vidličkou alebo tolkushkoy.

Sochor je ponechaný v chladničke asi jeden deň. Po určitom čase sa hmota nechá prejsť niekoľkými vrstvami gázovej tkaniny alebo cez veľmi jemné plastové sito.

Do sladkej jahodovej šťavy sa pridáva pohár vody a zapáli sa misa s jedlom. Sirup bude varený až do zhrubnutia, 40 minút, pripravenosť môžete určiť kvapkou, ktorá sa dá do priehľadného hrnčeka so studenou vodou. Tento proces musí byť starostlivo monitorovaný. Ak kvapka, bez straty tvaru, spadne na dno nádoby, potom je čas odstrániť sirup z ohňa. Ak sa rozptýli vo vode, potom si sirup ešte musí variť.

Prášok kyseliny citrónovej sa pridáva na konci varenia presne jednu minútu pred vypnutím ohňa. Hotový dezert sa naleje do malých nádob a odstredí čisté sterilné viečka.

S citrónovou kôrou

  • jahody - 1,5 kilogramu;
  • biely cukor - 500 gramov;
  • voda - 500 ml;
  • kyselina citrónová - ½ lyžičky;
  • polovicu citrónovej kôry.

Najprv varíme cukrový sirup. K tomu sa voda zmieša s cukrom a varí sa 5 minút. Potom pridajte sirup, rozdrvený nožom, jahodami a citrónovou kôrou. Hmota musí variť a vypnúť. Potom sa sirup nechá vychladnúťpol hodiny s pevne zatvoreným vekom. Po 30 minútach sa postup opakuje. Stačí variť bobule v sirupe potrebovať 3 krát, v prípade potreby odstrániť penu. Po poslednom ohreve by mala kvapalina stáť pod vekom 40 minút. Pripravený sirup sa jemne filtruje. To sa robí pomocou jemného sita, pokrytého gázou.

Sladká hmota bez bobúľ opäť zapálená. Varíme do 30 minút pri minimálnom teple. Na konci varenia pridajte kyselinu. Pripravený sirup sa naleje do plechoviek.

Video z Priatelia televízneho kanála vás oboznámi s jednoduchým receptom na výrobu sirupu

Kocky mrazeného sirupu

\ t

Zvyšky sirupu, ktoré nie sú zahrnuté do nádoby, možno zmraziť. Sladké porcie kocky budú užitočné pri príprave koktailov, ako aj pri zdobení zmrzliny.

Čas použiteľnosti domáceho sirupu

Dobre varený hustý jahodový sirup je možné skladovať v kesóne alebo suteréne až jeden rok. Pri izbovej teplote môžu banky stáť až 6 mesiacov. Čím viac cukru v polotovare a čím je varený sirup lepší, tým dlhšie sa môže skladovať doma.