Jahodová šťava z Victoria na zimu - zachovávame chuť a vôňu čerstvých jahôd

Len málo ľudí na svete má ľudí, ktorí nemajú radi jahody. Ale životnosť je katastrofálne malá, a ak je úroda veľká, potom musíme urýchlene rozhodnúť, ako pripraviť jahody na zimu. Odroda jahôd "Victoria" - to je raná odroda. A najskoršie jahody sú najchutnejšie a voňavé, ale, bohužiaľ, po tepelnom spracovaní, väčšina chuti a arómy zmizne. Jedinou šancou na zachovanie sviežej chuti a vône Victoria na zimu je vyrobiť z nej šťavu.

Zloženie: jahody Čas do záložky: Pružina, Leto

Jahodová šťava z Victoria sa môže variť s buničinou alebo bez nej. Šťava s buničinou je zdravšia a chutnejšia, ale šťava bez buničiny vyzerá lepšie v pohári.

Na prípravu šťavy potrebujete dobre dozreté bobule. Dajte bobule do hlbokej misy, prikryte studenou vodou, trochu premiešajte a okamžite s cedníkom, chyťte ich. Ak opustíte Viktóriu na dlhú dobu vo vode, bobule sa stanú kulhavými, voda sa bude hromadiť a šťava bude príliš vodnatá.

Odlúpnite chvosty z bobúľ a preskočte ich cez odšťavovač.

Ak chcete šťavu s buničinou, potom je príprava skončená. Na prípravu filtrovanej šťavy sa musí vypustiť cez gázu zloženú v niekoľkých vrstvách. Silne neštipnite, inak sa dužina bude plaziť cez gázu, a budete musieť filtrovať šťavu znova.

Nenechajte sa rozrušiť, ak je po filtrácii veľa buničiny, pretože je to vynikajúci základvarenie jahodové pasty, ktoré možno tiež zberať na zimu.

Teraz, najdôležitejší moment. Jahodová šťava sa nedá variť, musíte ju zahriať na 5 minút pri teplote +75 stupňov. Ak nemáte kuchynský teplomer, buďte opatrní. Miešajte šťavu a ak začne variť, potom vypnite teplo, alebo vyberte panvicu zo sporáka.

Victoria je už dosť sladká, takže môžete robiť bez pridania cukru.

Nalejte šťavu do sterilných pohárov a navinúť ich s viečkami. Skladujte jahodovú šťavu z Victoria by mala byť na chladnom, tmavom mieste po dobu 8-10 mesiacov.

Veľmi bohatá chuť má tiež jahodový sirup, ale, bohužiaľ, v ňom nie je žiadna čerstvá bobuľová príchuť.

Ako vyrobiť šťavu z jahôd, pozri video: