Jahodová šťava na zimu - letný nápoj na zimu: recept na varenie doma

Jahodová šťava sa niekedy vyrába v lete, ale považuje sa za nadbytočné zberať ju na zimu, spracovávať prebytočné bobule na džemy a zaváraniny. Musím povedať, že je to zbytočné. Koniec koncov, šťava má toľko vitamínov a užitočných mikroprvkov ako čerstvé jahody, čo znamená, že je zdravšia ako džem, ktorý dal veľa cukru a varí mnoho hodín.

Zloženie: jahody, cukor Čas záložiek: Pružina, Leto

Pokúste sa vyrobiť jahodovú šťavu na zimu a okamžite pocítite dych leta, ktorý sa nestane pri ochutnávke džemu.

Vyberte plody, umyte ich a odstráňte chvosty. Je lepšie opláchnuť v cedníku tak, aby jahody nedostali dostatok vody, kým sa čistíte.

Keď sa používa džusový džús, spravidla sa jahodová šťava stáva prakticky nepožiteľnou. Je strávená a stráca chuť a vôňu. Preto je lepšie používať manuálny spôsob výroby jahodovej šťavy.

Rozdrviť bobule mixérom, odšťavovačom alebo mlynčekom na mäso. V tomto prípade to nevadí, pretože v každom prípade to bude viac ako jahodové pyré. Samozrejme, môžete to nechať tak, ale je lepšie, aby ste namiesto jednej urobili dve dobroty naraz.

Napravte šťavu jemným sitom alebo látkou. Šťavu vyprázdnite do panvice a zo zvyšnej buničiny urobte marshmallow alebo marmeládu.

Časť jahodovej šťavy sa môže zmraziť a zvyšok sa môže uchovať na zimu.

Pridajte cukor zVýpočet 100 gramov cukru na 1 liter šťavy a tak, že šťava nie je kyslá, je potrebné pasterizovať.

Šťavu zohrejte na veľmi tichý oheň takmer k varu, ale nenechajte ju variť. Nie je to desivé, ale príchuť jahodovej šťavy zmizne.

Šťavu pasterizujte najmenej 10 minút, potom ju nalejte do pripravených čistých fliaš /plechoviek, uzávery uzavrite a znovu pasterizujte, už s uzavretými plechovkami.

Uzavreté plechovky horúcej šťavy umiestnite na panvicu so širokým dnom. Dajte do neho poháre a položte handry tak, aby sa nevešali von. Nalejte horúcu vodu do hrnca, po celú dobu od viečok a od varu. Pollitrová plechovka stačí na 15 minút pasterizácie, na jeden liter trvá 20-25 minút.

Vyberte nádoby z panvice, vložte ich do zásuvky a prikryte teplou prikrývkou, kým úplne nevychladnú.

Uchovávajte jahodovú šťavu na chladnom mieste a čas od času kontrolujte svoje prípravky. Ak si všimnete, že šťava začala napodobňovať, stráviť ju a urobiť jahodový sirup. Určite prežije rok a dva.

Pozrite si video o tom, ako veľmi rýchlo a ľahko vyrobiť jahodovú šťavu: