Ivan-čaj: príprava kvaseného čaju s mrazom

Koporsky čaj vyrobený z listov fireweed (Ivan čaj) môže byť vyrobený doma. Tento čaj sa líši od čiernej alebo zelenej neobyčajnej nasýtenej arómy, ako aj veľkého množstva živín. Vlastná príprava ušetrí váš rodinný rozpočet z dodatočných výdavkov.

Zloženie: Ivan-tea Čas do záložky: Leto

Obsah

  • 1Užitočný Ivan-čaj
  • 2Príprava Thyny na kvasenie
  • 3Ako zmraziť Ivan-tea
  • 4Fermentácia Ivana-čaju

Užitočný Ivan-čaj

Kiprey je veľmi užitočná bylina. Liečitelia z dávnych čias ho používali na liečbu nespavosti, bolesti hlavy, poruchy trávenia. Koporsky čaj z kvasených listov Fireweed je len zásobou vitamínov a mikroprvkov, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť prakticky všetky životne dôležité ľudské orgány.

Pozrite si video o výhodách čaju Koporsky z kanála "Antonio Nemcd" - výhody čaju Ivan-tea

Príprava Thyny na kvasenie

Tráva sa zhromažďuje v suchom slnečnom počasí, najlepšie s rastúcim mesiacom. Kvety a listy sa zbierajú oddelene od seba, pretože kvasí iba zelená hmota rastliny a kvetenstvo sa jednoducho suší a pridáva do hotového suchého čaju.

Cygnus sa vytriedi, pričom sa odstránia zatemnené listy a listy poškodené hmyzom. Neodporúča sa umývať zelené, ako na lístieužitočný peľ iných rastlín sa hromadí, čo má tiež pozitívny vplyv na prínosy čaju.

Po zbere treba nainštalovať Ivan-tea. To možno vykonať tromi spôsobmi:

  1. Na rovnom povrchu. Hárková hmota sa rozprestiera v rovnomernej vrstve na okraji látky alebo papiera a nechá sa asi deň. Hlavnou podmienkou je, že tráva nedostane priame slnečné svetlo.
  2. V banke. Zelení pevne plnené do bánk vhodnej veľkosti, zatvorte veko a nechať na jeden deň ďaleko od slnečného svetla.
  3. V mrazničke. Hovorme o tejto metóde podrobnejšie.

Ako zmraziť Ivan-tea

Vyčíslené listy sa vkladajú do malých vreciek, ktoré sú pevne zabalené. V tejto forme sa palina dostáva do mrazničky asi 12 hodín. Ak po uplynutí stanoveného času nie je možnosť čaju urobiť, proces ďalšieho spracovania hmoty plechu možno odložiť na neskorší dátum.

Pod vplyvom chladu sa ľadové kryštály tvoria zo šťavy rastliny, ktorá ničí štruktúru Ivan-čaj. Po rozmrazení sa táto zelená hmota oveľa ľahšie pripraví na fermentačný proces.

Mrazené listy sa z balíkov odstránia a rozprestrú na plochom povrchu, ktorý je pokrytý uterákom, niekoľko centimetrov. Za 30-40 minút bude možné začať krútenie lístia.

Fermentácia Ivana Čajka

Tak, aby listy fireweedu zmenili svoju bylinnú príchuť na ovocnú a tiež zlepšili ich prospešné vlastnosti,potrebné kvasiť.

Čo je to fermentácia? V podstate ide o bežnú fermentáciu, ku ktorej dochádza pôsobením enzýmov vylučovaných samotnou rastlinou.

Ak chcete rozdrviť listy pred tvorbou šťavy, musíte použiť určité fyzické úsilie. To možno vykonať niekoľkými spôsobmi:

  • Manuálne. Listy sú „hnetené“, podobne ako cesto, až hmota zmení farbu na tmavšiu a uvoľní sa dostatočné množstvo šťavy. Po mrazničke to nebude veľmi ťažké, pretože membrány listu sú už výrazne poškodené pôsobením chladu. V dôsledku tejto liečby dostanete listový čaj.

  • Krútenie listov medzi dlaňami. 10-15 listov fireweed prejdite do klobásy pred tvorbou šťavy. Po fermentácii sa klobásy narežú nožom, čím sa dosiahne veľkosť listov malých listov.

  • Cez mlynček na mäso. Rozmrazené listy sa rozdrvia pomocou ručnej alebo elektrickej mlynčeky na mäso, pričom sa dosiahne ich granulovaná forma.

Zmrazenie čaju Ivan-tea výrazne uľahčuje proces tvorby šťavy, ktorý je nevyhnutný pre kvalitu procesu fermentácie.

Pripravené greeny sa zložia do smaltovaných alebo plastových nádob, preliajú sa vlhkým uterákom a udržiavajú sa pri izbovej teplote 2 až 8 hodín.

Aby bola fermentácia úspešná, musíte poznať základné pravidlá tohto procesu:

  • čím väčšia je hmota šialenstva, tým rýchlejšie prebieha proces fermentácie;
  • teplotamiestnosť by mala byť + 22 ... + 24 ° С;
  • ak je teplota okolia nižšia ako + 15 ° C, proces kvasenia sa zastaví.

Po tom, čo Ivan-čaj svieti jasnou kvetinovou alebo ovocnou arómou, rozprestiera sa na panviciach rúry alebo elektrickej sušičky. Čaj Koporsky sa suší pri teplote + 60 ... + 70 ° C.

Pozrite si video z domáceho kanála - Ako urobiť Ivan Čaj doma pomocou zmrazenia Najjednoduchší a chutný recept !!!