Fermentovaný čaj Koporsky z listov Ivana-čaj

Kvasený čaj vyrobený z rastliny ohnivej riasy, alebo jednoduchým spôsobom Ivan-čaj, má obrovské zdravotne zlepšujúce a tonizujúce vlastnosti. Aby však čaj Koporsky „zohral“ vo vašom šálku so všetkými farbami, listy Ivana čaju musia prejsť nielen dlhým procesom zberu a sušenia.

Zloženie: Ivan-tea Čas do záložky: Leto

Na získanie skutočnej chuti tohto nápoja je nevyhnutné, aby listy rastliny prešli procesom fermentácie. Poviem vám podrobne o tom, ako si sám pripraviť koporský čaj v mojom recepte s krokmi krok za krokom.

Ako fermentovať Ivan-čaj

Úroda trávy by sa mala vykonávať za slnečného a suchého počasia. V tomto prípade, listy a kvety zbierať samostatne. Po zbere kvetov ich okamžite umiestnime do nádoby na sušenie a osušíme pri teplote 70 stupňov.

Odobraté listy nie sú v žiadnom prípade moje.

Prvá fáza vädne. Samozrejme, môžete trávu rozprestrieť v malej vrstve v dobre vetranej miestnosti, bez priameho slnečného žiarenia. Väčšina z nich však nemá takéto zariadenia a priestor pre takéto manipulácie. Preto jednoducho vezmeme sklenenú nádobu, pevne na ňu položíme trávu, pevne zatvoríme veko a vyberieme presne 24 hodín.

Po 24 hodinách možno vidieť, že sa vo vnútri nádoby objavilo potenie a listy mierne stmavli.

Otvorte plechovku a vyberte z nej Ivana čaj.Lístie získalo príjemnú vôňu, zmenilo farbu a ochablo.

Teraz musíme vykonať základnú prípravu na fermentáciu. K tomu, "miesiť" listy. To by sa malo robiť veľmi opatrne, aby každý leták mal zlomenú štruktúru a začal sa stláčať.

Listy rozdrvíme a rozdrvíme najmenej 10-20 minút v závislosti od množstva surovín. Trvalo mi to 10 minút. Objem lístia sa znížil 3-krát. Existuje spôsob, ako pripraviť listy pomocou mlynčeka na mäso. Listy sa namiesto miešania nechajú prejsť cez mlynček na mäso a v dôsledku toho sa získajú čajové granule. Ale je to listový čaj, ktorý sa ukáže byť voňavejší. Zbierame listy v tesnej hromade ako na fotografii a prikryjeme uterákom (najlepšie aj niekoľkými) na fermentáciu.

Proces fermentácie bude trvať 8 hodín. Po celú dobu budete musieť čuchať trávu, aby ste nezmeškali dokončenie fermentácie. Čím vyššia je teplota v miestnosti, tým rýchlejšie proces.

Tak to bolo 8 hodín. Tráva zmenila tmavozelenú farbu na zelenohnedú a získala bohatú arómu. Hlavnou vecou nie je preháňať to, inak by sa listy mohli zmeniť na kyslé.

Na zastavenie procesu kvasenia by ste mali okamžite začať sušenie. Uvoľníme trávu a vložíme ju do elektrickej sušičky.

Na sušenie čaju Koporsky by mala byť teplota 70 stupňov, pravidelne sa miešať. Môžete použiť bežné kachle a sušiť čaj na paletách s otvorenými dverami.

Dobre vysušený čaj nemá silnú arómu, čo sa môže riadiť pri určovanístupeň sušenia. Čaj by mal šuchnúť do rúk a prasknúť pri stlačení.

V záverečnom štádiu zmiešame kvasené listy a kvety ohňostrojov.

Predpokladá sa, že čaj by mal byť podrobený suchej fermentácii aspoň jeden mesiac v tesne uzavretej nádobe.

Počas tejto doby získava Ivan-čaj jedinečnú chuť a vôňu. Čím dlhšie je starnutie čaju, tým chutnejšie je.

Čaj Koporsky skladujte v sklenených alebo plastových nádobách s pevnými viečkami. Produkt sa skladuje asi 2 roky.