Feijoa kompót: recepty na prípravu nápoja z exotických bobúľ

Zelené feijoa bobule pochádza z Južnej Ameriky. Ale ona začala získavať srdcia našich gazdiniek. Kompot varený z plodov vždyzeleného keru nenechá nikoho ľahostajného, ​​kto to raz vyskúšal. Chuť Feijoa je nezvyčajná, pripomínajúca ananso-jahodový mix s náznakmi kyslého kivi. Ako urobiť skvelý nápoj z exotického ovocia, povieme v tomto článku.

Zloženie: puky šípkové, voda, zrná granátového jablka, lístky šípok, citrón, kyselina citrónová, cukor, feijoa, jablká Čas na záložku: Celý rok ], Jeseň

Obsah

  • 1Ako si vybrať a pripraviť feijoa na varenie kompótu
  • 2Recepty Feijoa
    • 2.1V panvici
    • 2.2V multicolor s jablkami
    • 2.3Feijoa sušený šupový kompót s citrónovou šťavou
  • 3Zimný zber Feijoa
    • 3.1Opcia so sterilizáciou
    • 3.2Bez sterilizácie kyselinou citrónovou
    • 3.3Semená granátových jabĺk a šípky
  • 4Ako ukladať feijoa kompót

Ako si vybrať a pripraviť feijoa na varenie kompótu

Nákup bobúľ je na trhu lepší. Odporúča sa najprv požiadať predávajúceho, aby jeden z plodov nakrájal na polovicu. Interiér feijoa by mal byť svetlo priesvitnej farby. Hnedý odtieň by mal byť upozornený - toto je znakstale produkt, ktorý začal hniť. Na dotyk zelené bobule sú mäkké a vydávajú jemnú príjemnú arómu.

Pred začatím varenia sa ovocie umyje. Je tiež žiaduce ich opariť vriacou vodou. Koža nie je strihaná, ale len s ostrým nožom je odstránená z oboch strán "zadku", rovnako ako pri morení uhoriek.

Na varenie kompótu, môžete použiť sušené feijoa. Takéto sušené ovocie sa predáva v špeciálnych oddeleniach supermarketov alebo na trhu. Nápoj možno variť z kôry, ktorá zostala po vyčistení bobúľ. Preto hádzanie kože nestojí za to. Mal by sa sušiť na tmavom, dobre vetranom mieste a potom použiť na varenie kompótu alebo dochucovadla.

Recepty Feijoa compote

V panvici

300 gramov zrelých bobúľ sa vloží do celku (bez „zadku“) vo vriacej vode (2,5 litra), ochutenej cukrom (150 gramov). Po pol hodine po varení varte nápoj pod vekom. Potom sa nádoba vyberie z ohňa a nechá sa vychladnúť a vylúhovať na stole. Ak nie je čakacia doba, ľad pomôže urýchliť proces chladenia. Spôsoby prípravy priehľadných kociek sú tu opísané .

V multicolor s jablkami

Feijoa (300 gramov) a (250 gramov jabĺk) sa umyli a vysušili na uteráku. Bobule sú narezané na polovicu a jablká - 6-8 častí. Kosti z ovocia sa odstraňujú len vtedy, ak sa má variť ovocie. Ak sa má kompót ďalej filtrovať, potom čas na čistenie vnútorností jabĺk nemározum.

Rezanie sa umiestni do misy s viacerými kolónkami a naplní sa vodou. Hladina kvapaliny by mala byť pod hranou centimetrov misky o 5,2 gramu cukru. Veko prístroja je zatvorené a režim varenia je nastavený na režim varenia „Soup“ alebo „Stewing“ na 60 minút.

Po signáli sa multicooker neotvorí, ale kompot sa nechá pariť ďalšie 2-3 hodiny. Režim „Údržba teploty“ je vypnutý.

Kompakt zo sušenej šupky z feijoa s citrónovou šťavou

Sušený feijoa brúsny papier je vynikajúcim základom pre kompót. V malej miske zalejeme 1,5 litra vody a pridáme do nej 6 polievkových lyžíc cukru. Akonáhle sirup vrie, položte sušenú šupku (100 gramov). Varte kompót po dobu 20 minút, a potom trvajte pod vekom ešte ďalšie 2 hodiny.

Polovica sušeného nápoja sa prefiltruje a pridá sa k nemu šťava z polovice citrónu. Citrón nielenže obohatí chuť nápoja, ale dodá mu aj dostatočné množstvo vitamínu C.

Zber zimnej feijoa

Opcia so sterilizáciou

Banky sa umyjú sódou a sterilizujú. Pravidlá pre sterilizáciu nádob na konzerváciu sú opísané v našich článkoch.

Feijoa (500 gramov na tri litre nádoby) vcelku alebo v polovici sa umiestni do pripravených nádob. Nalejte nádobu s vodou a potom ju okamžite nalejte do panvice. Pridajte 2 200 gramové poháre cukru a sirup uvarte. Ovocie prelejte vriacou vodou a obal zakryte vekom. Uzáver sa naplní vriacou vodou.

Sochárka s kompótom na panvicivoda a sterilizovaná na strednom ohni počas 25 minút. Pokyny na sterilizáciu polotovarov sú podrobne opísané tu.

Po sterilizácii sa poháre otočia. Za žiadnych okolností nesmiete sterilizovať tesne uzavreté nádoby! Sochor je otočený "hore nohami" a jeden deň je izolovaný prikrývkou. Ak bol zákrut zhotovený pomocou moderných skrutkových uzáverov, potom nie je potrebné otáčať kompótom.

Pozri video recept na prípravu exotických bobúľ od šéfkuchára Rustama Tangirova

.

Bez sterilizácie kyselinou citrónovou

Trojlitrová nádoba sa sterilizuje parou počas 15 minút a potom sa do nej vložia ovocie pripravené na prípravu feijo tak, aby nádobu naplnili o jednu tretinu.

Súbežne sa varí približne 2,5 litra vody v hrnci. Berry varené vody nalial bobule, nalial prebytočnú vodu. Banky pokrývajú vrch s čistými krytmi. Naparená feijoa v banke by mala byť asi 15 minút, potom sa infúzia naleje späť do panvice a v nádobe zostane fermentované ovocie.

Do odkvapkanej vody vložte 2 šálky cukru a štvrtinu čajovej lyžičky kyseliny citrónovej. Umožní, aby kompót udržal dlhú dobu čerstvú chuť.

Potom, čo sirup 2 - 3 minúty varí, naleje sa do nádoby na pečenie. Obrobok okamžite otočte a prikryte teplou handričkou 24 hodín.

Feijoa kompót s oreganom predstavuje vašej pozornosti kanál „NMA-NMA Snacks“

Semená granátových jabĺk a šípky

Prvým krokom je príprava bánk. Umyjú sa a sterilizujú. Dal som 250-300 do čistých suchých nádobgramov bobúľ feijoa a 1,5 šálky očistených semien granátového jablka. Zrná by sa mali pred použitím opláchnuť vodou, aby ste sa zbavili náhodne zachytených deliacich fólií.

Šípkové lístky berú čerstvé. Ak sa sústredíte na trojlitrovú nádobu, potom potrebujete asi 50 kusov, čo je malá hrsť. Okvetné lístky môžu byť nahradené neotvorenými púčikmi (10 kusov na nádobu).

Všetky výrobky sa nalejú vriacou vodou a uchovávajú sa pod sterilným viečkom (bez skrútenia) počas 15 minút. Infúzia sa naleje a spojí s dvoma pohármi cukru. Sirup sa varí na ohni po dobu 5-7 minút a potom sa s ním znovu naleje plechovka.

Polotovary sú prekrútené krytmi, otočené a ohrievané uterákom, aby sa úplne ochladili.

Ako uchovávať feijoa kompót

Čerstvo uvarený kompot sa naleje do karafy alebo nádoby s vekom. Nápoj môžete uchovávať v chladničke maximálne dva dni.

Zimné zbery feijoa sa skladujú na chladnom mieste s inou konzerváciou. Termín realizácie nápoja je 6-8 mesiacov. Dlhšie skladovanie môže zmeniť chuť nápoja.

Ak sa vám páči feijoa, nezabudnite venovať pozornosť nášmu receptu na živý feijoa jam.