Domáce mäso v konzervách - technológia a príprava mäsových dusených mäsa doma.

Mnohé ženy v domácnosti sa zaujímajú, ako správne pripraviť mäso na zimu alebo do budúcnosti na dlhodobé skladovanie.Dobrou možnosťou pre túto konzerváciu je konzervované mäso varené doma.Domáce guláš pripravený z čerstvého mäsa s starostlivými rukami hostesky, nepochybne užitočný a chutný, pretože neobsahuje konzervačné látky.

Okrem prospešných vlastností a vynikajúcej chuti môžu byť domáce mäsové polotovary vystavené nebezpečenstvu pre ľudské telo.V tomto článku navrhujem študovať pravidlá varenia a následného uskladnenia domáceho gulášu, ako aj zistiť, čo môže byť konzervované mäso pre telo nebezpečné, zozbierané do budúcnosti bez dodržania nevyhnutnej technológie.

Obsah

  • 1Čo by mohlo poškodiť dusené mäso alebo nebezpečenstvo domáceho konzervovaného mäsa
  • 2 ] Ako si vybrať a pripraviť nádobu na konzervované mäso
  • 3Ako vložiť mäso do pripravených pohárov
  • 4Ako zapečatiť nádobu konzervovaným mäsom [[PDN 15]
  • 5Ako správne sterilizovať plechovky gulášu
  • 6Ako ochladiť plechovky konzervovaného mäsa po sterilizácii
  • 7Ako skladovať domáce mäsové dusené mäso

Čo by mohlo spôsobiť poškodenie duseného mäsa alebo nebezpečenstvo domáceho mäsakonzervy

Mäso z akéhokoľvek zvieraťa môžete uchovať, ale je nevyhnutné, aby bolo výlučne čerstvé.Aj keď striktne dodržiavate technológiuvarenie a skladovanie dusených mäsových výrobkov v dôsledku zastaraných surovín môže spôsobiť hnilobné baktérie, ktoré sú škodlivé pre ľudské telo.

Treba tiež pamätať na to, že počas domáceho konzervovania v bankách so skladovaním sa v dôsledku nedostatku kyslíka môže vytvoriť priaznivé prostredie pre vývoj anaeróbnych baktérií. Najnebezpečnejšie z nich je pre ľudský organizmus botulotopatogénny botulotoxín. Ak tento toxín vstúpi do ľudského gastrointestinálneho traktu, môže dôjsť k závažným následkom, od ťažkej otravy až po smrť.

Ako si vybrať a pripraviť kontajner na konzervované mäso

Veľmi často sa na balenie mäsa pri príprave domácich gulášov v domácnosti používajú použité sklenené nádoby. Jednoducho je to jar minuloročných domácich úloh.

Preto, aby sa v budúcnosti zabránilo vstupu rôznych baktérií do domácej prípravy, je potrebné sklenenú nádobu vyprázdniť pred opatrným skladovaním prípravkov až do nasledujúcej sezóny, dôkladne ju umyť v horúcej vode so špeciálnou starostlivosťou.

Mali by sme sa zaoberať aj použitými plechovkami duseného mäsa. Najprv ich očistite od zvyškov jedla a opláchnite tečúcou teplou vodou. Potom musíte dať banky tak, aby prúdili vodou. Na uskladnenie je možné bezpečne odobrať len suché plechovky.

Skôr ako sa vyrobia nové polotovary, nádoby by sa mali opláchnuť saponátom alebo sódou, opláchnuťteplej vody a sterilizujte parou alebo iným spôsobom, ktorý vám vyhovuje.

Na balenie mäsových dusených mäsa sú najvhodnejšie pollitrové plechovky. Konzervované mäso však môžete variť v litrovej nádobe. Ale v dvojlitrových sklenených nádobách by som odporučil zber domácej klobásy na zimu alebo konzervovanie údeného mäsa, ale nie duseného mäsa.

Ako vložiť mäso do pripravených pohárov

Akonáhle je nádoba na prípravu gulášu pripravená, môžeme pristúpiť k baleniu mäsa. V závislosti od receptu sa domáce konzervované potraviny vyrábajú buď zo surového mäsa alebo z polotovaru, ktorý už bol tepelne spracovaný. Dušené, pečené, pečené mäso musí byť balené v plechovkách horúcich.

Potrebujeme naplniť plechovky mäsom a omáčkou „cez ramená“, teda dva centimetre pod hrdlom plechovky. Uistite sa, že obsah v žiadnom prípade nevypadol z nádoby alebo sa z nej neodstránil. Majte na pamäti, že počas procesu sterilizácie sa šľachy a chrupavkové zlúčeniny v mäse zvyšujú a pri viečkach naplnených na nadbytočnú kapacitu sa môžu odtrhnúť. Obsah tak bude vytekať z plechoviek a náš obrobok bude pokazený.

Ako hermeticky utesniť nádoby konzervovaným mäsom

Na to, aby sa domáce mäsové mäso dlho uchovávalo, je dôležité nielen riadne naplniť nádobu a sterilizovať ju. Kvalita mäsového mäsa závisí od toho, akostarostlivo sme prevalili plechovky. Koniec koncov, ak veko tesne prilieha k hrdlu nádoby, potom, keď sa sterilizuje, môže sa tam dostať vzduch alebo voda a konzervované potraviny budú nepoužiteľné.

Je veľmi ľahké skontrolovať, či sú banky bezpečne uzavreté. K tomu je potrebné dať ich do nádoby s horúcou vodou a potom priviesť vodu do varu. Ak nie je nádoba riadne zapečatená vo vriacej vode, bude možné vidieť vzduchové bubliny vychádzajúce z nádoby.

Sklenené pokrievky vybavené pomocnými kovovými spinkami sa považujú za najvhodnejšie na zapečatenie plechoviek s domácim gulášom. V procese sterilizácie vzduch opúšťa plechovky a vzniká tak vákuum medzi vekom a obsahom nádoby.

V procese ochladzovania plechoviek sa objem ich obsahu znižuje, v dôsledku čoho sa zvyšuje vonkajší tlak na veko a tesnejšie zapadá do hrdla plechovky.

Ako správne sterilizovať poháre duseného mäsa

Hermeticky uzavreté nádoby s domácimi konzervovanými potravinami by sa mali umiestniť do vhodnej nádoby. Potom ich naplníme vodou a sterilizujeme pri teplote najmenej 100 ° C.

Najvhodnejšia teplota na sterilizáciu polotovarov z mäsa je od 115 do 120 ° C. Pri tejto teplote zomierajú botulínové baktérie.

Ako však môžeme dosiahnuť takú teplotu sterilizáciou pohárov v bežných jedlách? Ukazuje sa, že existuje. Môže byť použitá bežná panva tlakového hrncaautokláve. V takomto zariadení môžeme ľahko dosiahnuť teplotu potrebnú na sterilizáciu a proces tepelného spracovania domáceho guláša netrvá dlhšie ako jednu a pol hodiny (v závislosti od typu mäsa a jeho spôsobu spracovania).

Ale aj keď vo vašom arzenále nie je tlakový hrniec, nemali by ste byť rozrušený. Na sterilizáciu konzervovaného mäsa pri teplote 100 ° C je povolená akákoľvek nádoba. Niektoré hostesky sa prispôsobili sterilizácii konzervovaných potravín v nádržiach na varenie bielizne. Ak je dávka konzervovaných potravín dostatočne veľká, skúste ju sterilizovať v smaltovanom alebo medenom hrnci.

V studenej alebo mierne ohriatej (20-30 ° C) vode musíme dať konzervy z mäsa a potom priviesť vodu do varu. Po varení vody dusíme, potrebujeme sterilizovať požadovaný čas podľa receptu.

Ak ste použili surové mäso na varenie konzervovaných potravín, alebo ak plánujete uskladnenie tohto polotovaru dlhšie ako šesť mesiacov, domáce konzervované mäso by sa malo znovu sterilizovať.

Tento postup musíme urobiť 48 hodín po prvej sterilizácii. V tomto prípade sa plechovky s konzervovanými potravinami môžu skladovať pri izbovej teplote (od 20 do 30 ° C) pred druhým postupom. Môžeme re-sterilizovať 90 dní po primárnej, ale pod podmienkou, že plechovky s plechovkami sú skladované pri teplote neprevyšujúcej 10 ° C.

Opätovnú sterilizáciu, ako aj prvú, musíme vykonať pri teplote nie nižšej ako 100 ° C. Ale trvanie tohtopostupy sa môžu znížiť o štvrtinu počiatočného času tepelného spracovania konzervovaného mäsa.

Ako chladiť plechovky s duseným mäsom po sterilizácii

Plechovky z domáceho konzervovaného mäsa sa môžu chladiť dvoma spôsobmi: buď vonku alebo so studenou vodou.

Ak máte v pláne chladiť poháre s vodou, postupujte opatrne. Pretože obsah plechoviek po dlhodobom tepelnom spracovaní je horúci, v dôsledku teplotného rozdielu môžu banky s konzervovaným mäsom prasknúť. Aby sa tomu zabránilo, pridajte studenú vodu do nádoby s plechovkami v malých porciách. Pri tomto chladení skúste, aby prúd vody neklesol priamo na horúce plechovky.

Ale moja rada je, aby sa bankám umožnilo, aby sa vaše najlepšie a chutné domáce konzervované mäso ochladilo prirodzene. Najlepšie zo všetkých plechoviek s mäsom v konzervách necháme na chladenie vzduchom. Keď sa takto chladia, obsah plechoviek zostáva dlhý čas vysoký. Preto môžete domáce úlohy sterilizovať o štvrť hodiny menej, ako je čas uvedený v recepte.

Po úplnom vychladnutí brehov je potrebné, aby sme sa ešte raz presvedčili, že nádoba je tesne uzavretá a že na veku nie je žiadne poškodenie.

Ak ste počas takejto kontroly našli nádobu s uzáverom pevne zatvoreným, potom po odstránení príčiny sa takéto konzervované potraviny musia podrobiť procesu opakovaného tepelného spracovania.(Sterilizácia). Alebo odporúčam, aby sa obsah nádoby ihneď konzumoval (kým sa baktérie nepoškodili).

Ako skladovať domáce mäsové dusené mäso

Konzervované mäsové konzervy, ktoré boli testované na tesnosť uzáveru, musíme uskladniť na chladnom mieste na skladovanie. Optimálna skladovacia teplota pre naše domáce mäsové výrobky je od 10 do 15 ° C. Pri správnom znížení teploty sa riziko poškodenia konzervovaných baktérií botulotoxínom znižuje na nulu.

Ak počas teplej sezóny stúpa teplota v miestnosti, ktorú používate na skladovanie domácich predvalkov, potom je potrebné niekoľkokrát týždenne kontrolovať konzervy. Ak ste pri takejto „revízii“ identifikovali poškodené (opuchnuté, zakalené) banky, okamžite ich zlikvidujte. Jesť takéto dusené mäso je prísne zakázané!

Po prečítaní mojich jednoduchých odporúčaní na prípravu domáceho mäsa do budúcnosti si môžete vybrať recept, ktorý sa vám páči, a začať variť doma.