Domáce bravčové basturma - varenie domáce basturma - neobvyklý recept.

Varenie domácej bravčovej basturmy bude trvať veľa času - asi dva mesiace, ale ako výsledok dostanete jedinečný mäsový výrobok pripomínajúci lahodný balyk. V ideálnom prípade je vyrobený z hovädzieho mäsa, ale náš pôvodný recept na suché solenie zabezpečuje ďalšie mäso - bravčové mäso.

Zložky: dusičnany potravín, cukor, bravčové mäso, soľ

Pokiaľ ide o basturmu, iba tá časť jatočného tela bravčového mäsa, ktorá sa nazýva šunka.

Kúpte si čerstvý kus mäsa a nakrájajte ho na dostatočne tenké platne (do 3 cm). Strih, aby mäsové platne mali obdĺžnikový podlhovastý tvar. K tomu jednoducho odrežte prebytočné mäso, ktoré môžete použiť v iných pokrmoch.

Hotové platne rozotrite zmesou cukru a dusičnanov potravín - vezmite 5 a 2,5 gramu na každý kilogram mäsa.

Po zmesi cukru a dusičnanov spracujte mäso aj so soľou - na to isté množstvo mäsa bude trvať 65 gramov.

Pripravené kúsky mäsa sa zložia v obdĺžnikovej nádobe a nechajú sa vylúhovať a impregnovať 21 dní.

Po 3 týždňoch naplňte marinované mäso studenou vodou a namočte ho 48-72 hodín. Mäso po namočení by malo byť veľmi pružné a poddajné. Ak sa tak stalo, potom je čas odstrániť a vysušiť.

Na povrázok nasaďte kúsky mäsa a hotovú domácu basturmu zaveste na pomerne chladnom vetranom mieste. počassušenie zabezpečí, že kusy mäsa nestratia svoj tvar - ak je to potrebné, potom ho trochu zatlačte medzi dve rezné dosky.

Varenie domácej basturmy umožní hostiteľke, aby bola plne vyzbrojená, keď nečakaní hostia zostúpia do domu. Na servírovanie sa basturma nakrája na tenké kúsky a podáva sa ako mäsové občerstvenie. Mnohí ľudia na ňom radi chodia ako pivo.

Pozri aj video: Ako urobiť basturmu doma? Jednoduchý a jednoduchý recept!