Domáca varená klobása je len receptom, alebo ako urobiť varenú klobásu doma.

Hosteska si môže kúpiť varené klobásy v obchode a môžete sa pokúsiť variť vo vlastnej kuchyni. Táto domáca klobása je chutná a zdravá, je vhodná na sendviče, používa sa na prípravu lahodných a výživných šalátov a pridáva ju aj do miešaných vajec.

Zloženie: voda, hovädzie mäso, črevá, škrob, dusičnan jedla, 12) sadlo, cukor, bravčové mäso, soľ, mleté ​​korenie, cesnak

V záujme úplného zvládnutia komplikovaného procesu varenia varenej klobásy je potrebné ho rozdeliť na základné kroky.

Varená klobása bude mať vysoké chuťové vlastnosti len vtedy, ak budete venovať pozornosť príprave mäsa. Treba poznamenať, že mäso musí byť výnimočne čerstvé. Najvhodnejšie je mäso, ktoré bolo odobraté bezprostredne po porážke, vychladené a starnuté približne 2 dni. Buničina je oddelená od šliach a hrubého spojivového tkaniva. Nadmerný tuk sa odstraňuje z príliš mastného mäsa. Potom sa mäso nakrája na veľké kúsky, rozloží sa do nádoby a naleje sa soľou a ľadkom. Takto pripravené mäso sa 2 až 3 dni privedie na chlad. Treba poznamenať, že bravčové a hovädzie mäso by sa malo strihať oddelene. Na 5 kg mäsa vezmite 150 g soli a 5 g liadika. Potom sa k mäsu a bravčovému mäsu pridá cesnak a hovädzie mäso prechádza cez mlynček na mäso.

V ďalšej etape začnú tvoriť mletú salámu. Stojí za zmienku, že vyššie uvedené čísloprísady sa môžu meniť podľa chuti. Týka sa to najmä podielu bravčového a hovädzieho mäsa, ako aj korenia. Ale v našom varenom salámovom recepte dodržiavame nasledujúci pomer výrobkov:

- bravčové mäso - 1,5 kg;

- hovädzie mäso - 3 kg;

- tuk - 0,5 kg;

- strúčiky cesnaku;

- cukor - 1 lyžička;

- zemiakový škrob - 0,5 šálky;

- čierne mleté ​​korenie - 0,25 tsp;

- voda - 1 liter.

Pred pokračovaním v miešaní mletého mäsa je potrebné slaninu ešte pripraviť. Na tento účel odstránia kožu z kúska slaniny a nakrájajú slaninu na malé kocky. Miešanie salámového mäsa sa vykonáva ručne a začína sa mletým hovädzím mäsom, do ktorého sa postupne pridáva voda so škrobom zriedeným v ňom. Potom pridajte korenie a mleté ​​bravčové mäso. Keď sa hmota stane homogénnou a bude dobre oddelená od riadu, môžete pridať sadlo.

Ďalším krokom pri varení klobásy je naplnenie vyčistených čriev hotovým mletým mäsom.

Za týmto účelom sa čreva opäť dobre umyjú a nechajú sa vypustiť prebytočná voda. Na naplnenie vnútorností je vhodné použiť špeciálny roh alebo prsteň s priemerom asi 3 až 4 cm, ktorý sa nasadí na črevo a drží jeho hrany, plnené mletým mäsom. Môžete vyplniť črevá a ruky, ale táto metóda zaberá veľa času. Na plnenie vnútorností môžete použiť aj bežnú striekačku na pečivo. Po takomto postupe sa však musí striekačka dôkladne umyť a prevariť. Veľmi pohodlné a rýchle, môžete naplniť mäso čreva pomocoumlynček na mäso. Mnohé moderné mlynčeky na mäso majú špeciálne nástroje, ktoré uľahčujú zvládnutie tejto úlohy. Predtým, ako začnete plniť črevo mäsom, je potrebné zviazať jeho koniec. To isté sa musí urobiť pri vypĺňaní čreva mletým mäsom.

Treba pripomenúť, že je potrebné mierne zaplniť črevá mletým mäsom, aby sa pri ďalšom spracovaní črevá neroztrhávali. Preto by sa mala venovať osobitná pozornosť viazaniu klobás, aby práca, ktorá bola vykonaná vopred, nebola zbytočná. Klzká črevná výstelka značne komplikuje proces párenia. Preto nie je potrebné ponáhľať sa. Väzba na koncoch čreva je potrebná na to, aby sa slučky napínajúce jej konce vytvárali v malej vzdialenosti od seba a tvorili takzvaný "pupok". To zabezpečí spoľahlivosť a trvanlivosť. Tenké črevá, plnené mletým mäsom, sa voliteľne viažu vo forme kruhu. Pri plnení hrubého čreva je potrebné urobiť niekoľko obväzov s slučkami po celom bochníku klobásy.

Po naplnení čriev mletým mäsom a viazaním ich koncov sa môže vykonať tepelné spracovanie, t. na priame klobásy na varenie. Pred varením je žiaduce ich sušiť približne 1-2 hodiny v blízkosti sporáka alebo vnútri už vychladenej pece. Niektoré ženy v domácnosti uprednostňujú surovú klobásu, trochu dymu pred horúcim dymom.

Potom sa klobásy umiestnia do vody a privedú na veľmi nízku teplotu varu. Týmto spôsobom sa tenká klobása varí asi 40 až 50 minút a hrubá klobása asi 1,5 až 2 hodiny.

Hotová domáca klobása nieodporúča sa pre dlhé skladovanie. Termín je nutné používať do 5-7 dní. Skladujte v chladničke, nie však dlhšie ako je uvedené.