Cukety: prínosy pre zdravie a poškodenie. Popis kalórií, vlastnosti, vitamíny a cuketa.

Cuketa je zelenina patriaca do rodiny tekvicových rastlín, poddruh tekvice obyčajnej. Ovocie cukety má podlhovastý tvar, mladé cukety majú jasne zelenú farbu, pretože dozrievajú, môžu sa zmeniť na svetložltú alebo bielu.

Zloženie: zucchini

Cuketa bola známa obyvateľom amerického kontinentu pred niekoľkými tisíckami rokov, závod bol zavedený do európskych krajín až v 16. storočí. Teraz cuketa je jednou z najbežnejších zeleniny na planéte.

Obsah

  • 1Zloženie a kalorický obsah výrobku
  • 2Prínosy a škody spôsobené zeleninou
  • 3Ako jesť cukinu?
  • 4Obstarávanie do budúcnosti

Zloženie a kalorický obsah výrobku

\ t

Cuketa obsahuje len 24 kcal na 100 g. produktu. Ovocie je takmer 95% vody, zvyšok sú sacharidy, bielkoviny, cukry a unikátne minerálne soli (draslík, vápnik, horčík, fosfor, sodík, železo a ďalšie). Tiež obyčajné cukety obsahujú veľké množstvo vitamínov (C, A, B, PP, atď.) A stopových prvkov (molybdén, zinok, fluór a ďalšie).

Prínosy a škody spôsobené zeleninou

Foto: Squashes

Zeleninová dreň sa odporúča na použitie pre všetky skupiny obyvateľstva vrátane: starších osôb, malých detí, pacientov trpiacich gastrointestinálnymi ochoreniami atď.

- cuketa má mierny diuretický a choleretický účinok, ktorý vám umožňuje odstrániť prebytočnú soľ z tela; tejto nehnuteľnostineoceniteľné pre každého, kto trpí edémom, zvýšeným krvným tlakom;

- zelenina je užitočná pre ľudský nervový systém (kvôli prítomnosti vitamínov skupiny B);

- ľudia trpiaci nadváhou a /alebo cukrovkou môžu variť rôzne druhy jedál z cukety, aby sa znížil kalorický príjem a normalizovali hladiny cukru;

- pre každého, kto trpí zápchou, kolitídou a inými črevnými chorobami, je tiež zobrazená cuketa. Táto zelenina je základom stravy nemocníc a penziónov, ktoré sa zaoberajú problémami trávenia.

Cuketa nepoškodzuje organizmus: je hypoalergénna, nízkokalorická, neobsahuje tuk a nehromadí škodlivé zlúčeniny.

Ako jesť cukinu?

Šaláty, kastróly, palacinky, vyprážané, pečené a dusené jedlá sa vyrábajú zo zeleniny. Najväčší prínos spočíva v mladom ovocí, ktorého malá veľkosť je povolená na varenie, bez predchádzajúceho odlupovania a semien.

Aj z cukety možno vyrábať lieky proti alergiám. Za týmto účelom sa odoberie 10-12 kvetov rastliny, naplnených pol litrom vriacej vody, naplnenej 3 hodiny, táto dávka sa delí do 5 dávok, ktoré sa musia konzumovať počas dňa (oddelene od jedla).

Obstarávanie v budúcnosti

Hlavnou metódou prípravy je konzervovanie. Zelenina si zachováva vynikajúcu chuť vo forme rôznych šalátov, dusených mäsa, kaviáru a iných jedál.