Čučoriedkové bobule: užitočné vlastnosti a kontraindikácie, opis - ako vyzerá čučoriedka.

Čučoriedkové bobule je krátky ker vresovej rodiny, nie viac ako 60 cm vysoký s rozvetvenými stonkami a kožovito zaoblenými oválnymi listami.

Doba kvitnutia: máj - jún. To je v tejto dobe, že malé jednotlivé kvety sa objaví s ružovo-červený džbán kanvice. V polovici júla dozrievajú prvé šťavnaté plody - tmavo modré guľaté bobule s jemným modrastým kvetom a malými semenami. Oblasť distribúcie je stredného Ruska, ako aj jeho severných regiónov. Najmä: Sibír, ukrajinské Karpaty, severná časť Európy, Ameriky a Ázie. Najčastejšie sa húštiny čučoriedky nachádzajú vo vlhkých miestach, na vysokých rašeliniskách, v nižších vrstvách borovice, smreka a zmiešaných lesov.

Táto divoká bobuľa nás poteší nielen svojou bohatou, sladko sťahujúcou chuťou, ale tiež obohacuje celý organizmus celým radom užitočných látok. Čučoriedky obsahujú organické kyseliny (chinická, jantárová, jablčná, mliečna, benzoová, šťaveľová, citrónová), draslík, sodík, vápnik, mangán, vitamíny skupín A, E, K, B, C, PP, antokyaníny, železo, taniny, fruktóza, glukóza, sacharóza.

Pozri, ako vyzerajú čučoriedky na fotografii

Obsah

  • 1Užitočné vlastnosti čučoriedok pre ľudské telo.
  • 2Kontraindikácie
  • 3Použitie a zber čučoriedok na zimu

Užitočné vlastnosti čučoriedok pre ľudské telo.

Optimálny pomer vitamínov a minerálnych látok v bobuliachantianemické, anti-putridálne, protizápalové, vaskulárne posilňujúce účinky. Okrem toho, čučoriedky sú užitočné pre cukrovku, kožné ochorenia, reumatizmus, problémy s videním alebo ako nízkokalorický diétny výrobok (57 kcal). Je známe, že jeho plody sú najúčinnejším nástrojom pri prevencii alebo liečbe mnohých očných ochorení: zápal spojiviek, odchlípenie sietnice.

V tradičnej medicíne sa úspešne používajú plody rastliny a jej malé listy, ktorých odvar sa úspešne používa na choroby čriev, žalúdka, dny, chorôb hrdla a stomatitídy. Okrem toho sa ovocie čučoriedok často používa ako všeobecný tonický komplexný liek pri liečbe rakoviny. Použitie ovocných nápojov čučoriedok sa odporúča na prevenciu infarktu myokardu a trombózy.

Čučoriedky v rukách - Obrázok © Gerhard Egger /Corbis

Kontraindikácie

Okrem nepochybných výhod môžu čučoriedky poškodiť ľudské telo. Kontraindikácie zahŕňajú tendenciu k zápche, oxalatúrii, ochorenia pankreasu, dvanástnikový vred a individuálnu neznášanlivosť.

Využívanie a zber čučoriedok na zimu

\ t

V čučoriedkovej sezóne sa odporúča používať bobule len čerstvé. Len tak sa do tela dostane maximálne množstvo užitočných látok a vstrebáva sa. V zime sa čučoriedky zbierajú sušením alebo tepelným spracovaním. Z nich varené dusené ovocie, džem, džem, marmeládu. Zmrzne čučoriedkyalebo trenie s cukrom. Okrem toho existujú recepty na získanie lahodnej čučoriedkovej šťavy, ovocného nápoja, vína, tinktúr a tinktúr. Sušené listy čučoriedky sa používajú na prípravu čaju. Listy sa zbierajú počas kvitnutia ker. Aby ste to urobili, nakrájajte vetvy zozbierané vo zväzkoch, zaveste na dobre vetranom mieste. Listy sa tiež sušia na tienistých miestach pod šírym nebom, kde neprenikne priame slnečné svetlo. Po vysušení sa konáre mlátia. Suché listy sa skladujú v nádobách s pevným viečkom.

Hlavnou úlohou pri zbere čučoriedok na zimu je zachovať všetky prospešné vlastnosti výrobku, ktoré majú tiež jedinečné chuťové vlastnosti.

Foto: Čučoriedky a ostružiny.