Čučoriedkové bobule: prospešné vlastnosti a poškodenie, opis toho, čo čučoriedka vyzerá a liečivé vlastnosti bobule.

Najbližším príbuzným čučoriedok sú čučoriedky, krátky, silne rozvetvený ker vresovej rodiny. Jeho lahodné, voňavé tmavo modré bobule s modrastým kvetom obsahujú vitamín C (28%), sacharidy (do 6,8%), karotén, PP, citrónovú, jablčnú, benzoovú, kyselinu šťaveľovú, pektíny, triesloviny, zlúčeniny železa, mangán ,

Čučoriedky rastú všade: v centrálnom Rusku, v horách Altaj, na Kaukaze. Ale najväčší a najviac šťavnatý sa deje na okraji tajgy močiare Ruska. Severné Khanty a Nenets národy už dlho používajú čučoriedkové bobule vo varení a liečbe mnohých chorôb.

Zvyčajne sa začína zbierať od polovice júla do neskorej jesene. Niekedy sa čučoriedky nazývajú gonobobel, pijan vody, ktorý je spojený s vlastnosťami, ktoré berry spôsobujú bolesť hlavy. V skutočnosti, čučoriedky takmer vždy rastú popri divokom močiarnom čaji, ktorého opojný zápach môže spôsobiť vážnu indispozíciu.

Takto vyzerá čučoriedka - detailný pohľad na bobule

Obsah

  • 1Užitočné vlastnosti čučoriedok.
  • 2Škoda čučoriedok
  • 3Kde sa používajú

Užitočné vlastnosti čučoriedok.

Tak ako iné lesné plody, aj čučoriedky sú veľmi účinnou profylaktickou látkou. Okrem toho sa vyznačuje tonickými, antipyretickými a protizápalovými vlastnosťami. Ako diétne nízkokalorické výrobky sú čučoriedky užitočné pre ľudí trpiacich obezitou. S ňoupravidelné užívanie je zvýšenie sily krvných ciev, normalizácia činnosti žliaz s vnútornou sekréciou, zníženie alergických reakcií organizmu. Lahodné tmavo modré bobule sa často používajú ako účinné diuretikum a choleretikum. Predpokladá sa, že neexistujú lepšie prostriedky na obnovenie zraku a komplexnej liečby niektorých typov anémie. Šťava z bobúľ sa úspešne používa na liečbu gastritídy, reumatizmu, miernych foriem hypertenzie. Antioxidanty obsiahnuté v bobule zabraňujú vzniku malígnych nádorov.

Škoda čučoriedok

Ale aj napriek mnohým prospešným vlastnostiam nadmerného používania čučoriedkových plodov môže poškodiť vaše telo. Niekedy môže nadmerné užívanie čučoriedok spôsobiť vedľajšie účinky: nevoľnosť, slabosť, silná bolesť hlavy a dokonca aj zvracanie. Tiež sa neodporúča pre ľudí trpiacich ochorením žlčových kameňov.

Kde sa používa

Šťava, kompóty, džemy, džemy, víno, želé, pena sú vyrobené zo šťavnatých, lahodných čučoriedok, vyrábajú lahodné knedle alebo pečené koláče. Odvar z čučoriedkových listov sa používa pri srdcových ochoreniach, cukrovke a anémii. Prvá čučoriedka, zvyčajne zhromaždené, aby sa to, čo sa nazýva "jesť". Až začiatkom augusta ho začnú loviť na zimu.

Akýkoľvek čučoriedkový nápoj pomáha metabolizovať a zlepšovať trávenie. Sú odporúčané pre ľudí s nízkou kyslosťou, ako aj pre tých, ktorí trpia extra kilá.

Čučoriedky a černice na jednej fotografii

Čučoriedky a jahody - krásna fotografia