Chutné marmelády s jablkami.

Tento domáci brusinkový džem sa pripravuje pridaním jabĺk a /alebo hrušiek. Takýto variant polotovaru umožňuje získať sýtejšiu chuť džemu. Konzistencia džemu sa ukazuje byť hrubšia, pretože zvyšuje sa množstvo pektínu, čo mu dáva silnejšiu konzistenciu.

Zloženie: brusnice, hrušky, cukor, jablká

Ako urobiť brusnicový džem s jablkami na zimu.

Na prípravu budete potrebovať 1 kg brusníc, ktoré boli triedené a dôkladne umyté.

Pripravené bobule sa dávkujú s vriacou vodou a umiestnia sa do cedníka na odtok prebytočnej vody.

Počas odčerpávania vody pripravte jablká a hrušky, z ktorých je potrebných 250 gramov. Ak sa rozhodnete robiť zber iba s jedným plodom, potom musíte mať dvojnásobnú sadzbu, t. 500 gramov

Najprv ich dôkladne umyte, zbavte ich kože a sŕdc a rozdeľte ich na niekoľko častí.

Vo vode vypustenej z bobúľ brusnice, rozpustíme 300 g cukru a pripravíme sirup, s ktorým nalejeme brusnice, hrušky a jablká v jednej nádobe.

Počas varenia sa jablká a hrušky rýchlo zredukujú na jednotný stav a samotná úroda sa stáva, ako by bola, transparentná.

Hotový čučoriedkový džem by sa mal rýchlo zložiť do hlinenej alebo sklenenej nádoby, ktorá je tesne uzavretá celofánom, pergamenom alebo len veko.

Taký predvalok je uložený na chladnom mieste. Môžepivnica, pivnica alebo chladnička.

Chutný hustý brusnicový džem s jablkami a /alebo hruškami je dobré použiť ako dezert na čaj, alebo ho použiť ako výplň alebo dekoráciu pri varení rôznych sladkých jedál a pečiva.

Pozri aj video: Lingonberry jam s jablkami z Nadi.