Chren sušený - jednoduchá príprava chrenu na zimu. Ako sušiť chren doma.

Na konzervovanie zeleniny možno použiť nielen čerstvo odobraté, ale aj suché listy a odnože chrenu. Je však veľmi dôležité správne túto zeleninu vysušiť. Podľa tohto domáceho receptu si môžete do budúcnosti pripraviť nielen chrenové listy, ale aj jeho koreň.

Obsah

  • 1Ako vyschnúť listy chrenu.
  • 2Ako vysušiť chren (koreň).
    • 2.1Ako používať sušený chren.

Ako vyschnúť listy chrenu.

Na našu prípravu by sa mali dôkladne očistiť zdravé, čerstvo odobraté chrenové listy bez poškodenia, a potom by sa z nich mali odstrániť prečnievajúce časti, aby sa listy zbavili nadbytočnej vlhkosti.

Ďalej by sa listy mali jemne nasekať a rovnomerne rozdeliť na ďalšie sušenie na plech, ktorý bol predtým položený pergamenovým papierom.

Potom, aby sa listy vyschli, musí sa plech na pečenie vložiť do rúry predhriatej na teplotu od 40 do 45 ° C počas 2-3 hodín. Keď slnečné počasie dovolí vyschnúť listy chrenu v tieni pod baldachýnom 12 hodín.

Ak sú listy dostatočne suché, mali by sa preniesť do sklenenej nádoby na skladovanie.

Ako vysušiť chren (koreň).

Na začiatok musíme uvoľniť koreň chrenu z lepkavej zeminy a potom ho dôkladne umyť a odlúpnuť z hrubej kože.

Ďalej by sa lúpané odnože mali strúhať na hrubom strúhadle. A potom vysušte koreň v rúre nad nízkym teplom.Teplota je rovnaká ako pri sušení listov.

Dobre vysušený koreň, môžeme ľahko drviť pomocou mlynčeka na kávu. Prášok z koreňa chrenu sa potom naleje do sklenených nádob a uskladní na chladnom mieste.

Ako používať sušený chren.

Ak pridáte lyžicu sušeného chrenu do nálevu na morenie uhoriek, taká uhorka nebude matná a nebude v nej žiadna pleseň.

Alebo ak máte otvorenú konzerváciu v chladničke (akúkoľvek zeleninu), pridajte pripravený chrenový prášok do nádoby a forma sa nebude dlho objavovať v otvorenej nádobe.

Všetko uvedené vyššie sa vzťahuje na listy aj na koreň.

Ale niekedy pridávam suchý prášok z koreňa chrenu na adjika alebo iné omáčky. Chuť je nezvyčajná, ale veľmi chutná. Snažte sa variť raz a urobiť také prípravky z chrenu, ktoré sa stanú každý rok.