Červené ríbezle bobule: liečivé a prospešné vlastnosti a opis, recepty na zimu.

Červený ríbezle (Porichka), záhradný alebo obyčajný, je kríkom rodiny Kryzhovnikovcov, ktorého rodnou krajinou je západná Európa. Je to nízka rastlina so sivozelenými, niekedy žltkastými výhonkami. Listy sú vo forme lalokov so zúbkovanými hranami.

Zloženie: červený ríbezle Čas na záložku: Leto

Krev ríbezlí je nenáročný: odolný voči mrazu a suchu.

Foto. Bush - červený rybíz.

Plody ríbezlí sú kyslé bobule, rastúce v zhlukoch.

Foto. Zrelé bobule červeného ríbezla.

Červené ríbezle sa považujú za „zdravie bobúľ“. Obsahuje množstvo prospešných mikroživín a vitamínov. Jedným z hlavných "bojovníkov" s chladom je vitamín C a jeho obsah v tomto bobule je veľmi vysoký (60 ml na 100 g hmoty). Červený ríbezle má antipyretické a protizápalové vlastnosti. Je horlivým pomocníkom pri udržiavaní imunity, má všeobecnú liečebnú funkciu. Odstraňuje z tela toxíny a odpady.

Foto. Klastre bobúľ červeného ríbezla.

Foto. Pobočky sú plné bobúľ.

Šťava z červených ríbezlí zháša smäd, vytvára chuť do jedla, stimuluje pohyblivosť gastrointestinálneho traktu. Bojuje s nevoľnosťou a vracaním, pôsobí ako mierne preháňadlo (na boj proti zápche).

Ako hemostatické činidlo sa používa červený ríbezle, je však kontraindikovaný v prípade poruchy krvácania.

Bobule červeného ríbezla s nízkym obsahom kalórií (56 kg na 100 gramov) sa používajú v mnohých diétnych jedlách.

Napriek mnohým liečivým účinkom je červený ríbezle kontraindikovaný pri nasledujúcich ochoreniach: vredy a gastritída, hepatitída, pankreatitída, cholecystitída. Je tiež kontraindikovaný pri cholelitiáze.

Foto. Berry červený rybíz.

Červené ríbezle vám umožňujú robiť užitočné a krásne polotovary na zimu. Zo šťavnatých bobúľ si môžete pripraviť chutné šťavy a kompóty, džemy, marmeládu a želé. Originálne a jednoduché recepty na domáce prípravy na zimu s červenými ríbezľami môžete ľahko nájsť na našich webových stránkach.