Červená repa - poškodenie a prospech z repy pre telo: vlastnosti, kalórie, vitamíny.

Ľudstvo používa repu na jedlo už od staroveku. Ľudia si už dávno všimli, že popri nutričnej hodnote repy má rôzne užitočné a liečivé vlastnosti. A to nie je náhoda. Zloženie koreňovej repy zahŕňa vitamíny, minerály a biologicky účinné látky. Červená repa sa už dlho používa na zlepšenie zažívacích procesov a metabolizmu, rovnako ako všeobecné tonikum.

Zloženie: repa

Repa obsahuje veľké množstvo vitamínov C, B, P a A, ako aj meď a fosfor. Vzhľadom k vysokému obsahu vlákniny, repa má schopnosť rýchlo odstrániť toxíny z tela. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínov je repa vynikajúcou profylaktickou látkou pri prevencii rakoviny.

Prítomnosť kyseliny listovej v repe priaznivo ovplyvňuje regeneráciu buniek tela a prispieva k omladzujúcemu účinku na organizmus ako celok. Vitamíny B majú priaznivý vplyv na nervový a kardiovaskulárny systém človeka, prispievajú k produkcii hemoglobínu, čo zase zabraňuje vzniku takých závažných ochorení, ako je anémia a leukémia.

Keďže repa sa považuje za nízkokalorický výrobok, odborníci na výživu radia ľuďom, ktorí sú obézni, a sú náchylní na opuchy, aby mohli jesť repu. V 100 g repy obsahuje len 42 kcal. Repa má schopnosť čistiť pečeň, obličky a krv aPomáha tiež znižovať kyslé prostredie tela, stimuluje mozog, zabraňuje predčasnému starnutiu.

Na terapeutické a profylaktické účely používajú varenú repu a jej odvar, ako aj čerstvo vylisovanú šťavu z repy.Červená repa má výborný diuretický a laxatívny účinok.Šťava surová repa dlho liečený na hypertenziu, pretože repa má vazodilatačný a sedatívny účinok.Použité repné šťavy a prechladnutia.Okrem toho je repa vynikajúcim preventívnym opatrením, ktoré zabraňuje vzniku aterosklerózy a mnohých kardiovaskulárnych ochorení.

Prítomnosť pektínov a celulózy v týchto zeleninách pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu a pomáha predchádzať škodlivým účinkom rádioaktívnych látok a ťažkých kovov na ľudské zdravie.Okrem toho pektíny inhibujú črevné patogény a odstraňujú cholesterol z tela.

Dlho, pretože repa sa používala ako anestetikum, protizápalové a krvotvorné, v dôsledku prítomnosti veľkého množstva medi a železa v nej.Pri liečbe vyčerpania alebo straty sily odborníci odporúčajú pitie čerstvej šťavy z repy trikrát denne pred jedlom.Červená repa liečiť horúčku, ochorenia lymfatického systému, malígne a hnilobné vredy, ochorenia tráviaceho a močového systému.Mnohí odborníci odporúčajú používať repu s pridaním medu, pretože tento produkt zvyšujeprospešné vlastnosti repy.

Konzumácia cukrovej repy v neobmedzenom množstve môže spôsobiť poruchy trávenia. Preto by sa mala repa, podobne ako akýkoľvek iný výrobok, konzumovať v primeraných množstvách.