Bulharská kapusta - recept na domáce alebo chutné a zdravé zeleninové zmesi na zimu.

Kyslá kapusta, varená týmto spôsobom, som sa snažila na dovolenke v Bulharsku a jeden miestny rezident sa so mnou rád podelil o svoj recept na domácu úrodu kapusty na zimu. Príprava tejto chutnej a zdravej zeleniny tanier na zimu nie je vôbec ťažké. Všetko, čo potrebujete, je vaša túžba a chladné miesto na uskladnenie sudov s pančuchou.

Zloženie: biela kapusta, červená kapusta, soľ, jačmeň

Pre náš domáci recept, je potrebné mať silné hlavy stredne veľké biele kapusta a niekoľko vidlíc červenej kapusty - aby sa zeleninový mix krásnu farbu.

Ako urobiť kyslú kapustu doma v bulharčine.

Hlavy čistíme z horných listov a pri spodnej časti stonky vytvárame priečny rez v tvare kríža, pričom stonky smerujú hore do vane.

Naplňte kapustu soľankou (len chladené) tak, aby boli hlavy úplne zakryté.

Na vrchole vidličiek kapusty by sa do suda malo umiestniť krížové alebo drevené koleso a tlak by sa mal položiť na vrchol.

Samostatne chcem hovoriť o malých trikoch z vlastnej skúsenosti s výrobou takej domácej kapusty, s ktorou sa s vami veľkoryso podelím.

Zvyčajne robím 50 kg kapusty. Na nakladanie takéhoto množstva zeleniny je potrebné pripraviť soľanku: 20 litrov vody a približne 1,6 kg hrubej soli.

Po prvé, ako pripraviť nálev: potrebujeteRozpustite soľ vo vriacej vode a ak sa soľanka zrazu zakalí, prefiltrujte ju cez zloženú gázu.

V tomto návode na domácu kapustu je dôležité správne určiť, koľko soli bude potrebovať na správne solenie. Ak je príliš veľa soli, proces morenia sa spomalí a kapusta sa môže pokaziť. Ak soľ nestačí - fermentačný proces sa zrýchľuje, kapusta sa solí rýchlejšie, ale kvôli nedostatku soli, ktorá v bulharskom kyslom zelí v bulharskom jazyku pôsobí ako prírodný konzervačný prostriedok - kapusta bude kyslá a kazí sa.

Ak v slanom náleve umiestnime nedostatočné alebo nadmerné množstvo soli, neznepokojujeme sa, máme na to čas a príležitosť na jeho odstránenie. Vyskúšajte kyslú uchu na chuť, ak soľ nestačí - zhrubne a chuť bude nevýrazná. V tomto prípade spojíme solanku a po jej uvarení opäť pridáme soľ (nezabudnite, že kapusta nebude tolerovať horúcu soľanku). Ak sa ukázalo, že roztok je príliš strmý a kapusta nechce rozliať, vylejeme soľanku, vylejeme jej časť, ktorú nahradíme len studenou vodou. Po akejkoľvek manipulácii so soľankou je potrebné ju vypustiť a naliať späť do vane niekoľko dní v rade.

A aby bol proces fermentácie intenzívnejší, niektoré zrná jačmeňa by sa mali umiestniť na dno cievky.

Kým je naša kapusta osolená, na rovnomerné zasolenie je potrebné niekoľkokrát naliať a naliať ju do nálevu. Tento postup sa musí vykonať vPrvý týždeň solenia je každý druhý deň, druhý - za dva alebo tri dni, a potom (až do úplného solenia) stačí urobiť raz týždenne.

Po úplnom vykvasení kapusty (až do pripravenosti) vaňu prikryte vekom s viečkami.A dať do chladnej miestnosti s teplotou 10 - 12 stupňov Celzia.

Ak urobíte všetko správne (a snažil som sa podrobne opísať všetko tak, aby ste mohli získať recept na istotu), potom za mesiac alebo dva už vyskúšate prvú kapustu.Mám to buď jemne drvené, ochutené olivovou cesnakovou náplňou, alebo urobím kapustové rolky.Ďalšia takáto kapusta sa hodí na varenie polievok alebo polievok.