Bravčové lukanka - domáce suché klobásy - varenie suché klobásy doma.

Lankanský recept k nám prišiel z Bulharska. V tejto krajine je takáto klobása veľmi populárna. Chcem sa podeliť s našimi hostiteľkami domov recept, ako urobiť lankanka bravčového mäsa. Proces varenia takejto suchej klobásy je pomerne dlhý, ale dopadá oveľa lepšie ako obchod.

Zložky pre luhanki:

  • chudé bravčové mäso - 1 kg;
  • bravčové tuky - 1 kg;
  • stolová soľ - 50 gramov;
  • cukor - 6 gramov;
  • liadok (potravinársky) - 2 gramy.

Ako variť suchú klobásu doma.

Na varenie bravčového luca potrebujeme jeden kilogram chudého bravčového mäsa a kilogram bravčového mäsa s tukom (sadlo).

Všetko mäso (2 kg) musíme narezať na rovnaké štvorcové tyčinky s hmotnosťou približne 0,1 kg.

Potom musí byť mäso solené, posypané dusičnanmi a cukrom.

Potom sa mäso musí položiť na doštičku na sekanie. Túto dosku musíme položiť. To sa robí tak, že prebytočná voda prúdi z mäsa. Mäso na doske by malo byť umiestnené na jeden deň v chladnej miestnosti.

Ďalej ju musíme rozomlieť v mlynčeku na mäso s grilom s veľkými otvormi.

Potom do výsledného mletého mäsa pridajte korenie a dobre premiešajte.

Koreniny na údeniny:

  • strúčiky cesnaku;
  • kmín (mletý) - 6 gramov;
  • mleté ​​čierne korenie - 8 gramov;
  • nové korenie - 2 gramy.

Po pridaní korenia, mletého mäsana prípravu lukanky je potrebné ju znovu rozomlieť v mlynčeku na mäso, ale s jemným roštom.

Je potrebné vyplniť črevá mletým mäsom až po 24 hodinách, ale teraz sa mäso v chladničke odstráni a nechá sa variť.

Pre lucan plnku budeme potrebovať riadne spracované (namočené, očistené) široké hovädzie črevá. Črevá musíme rozrezať na rovnaké kúsky dĺžky 0,4 metra. Aby ste spojili konce klobásových bochníkov, musíte pripraviť tenký, ale silný povraz.

A tak, pevne uviaznuté črevá s mäsom z klobásy, zviazané konce strunou. Tak, že klobása bochníky von zo vzduchu, na niekoľkých miestach ich prepichneme ihlou.

Po upečení musí byť bravčová múčka zavesená na dobre vetranom mieste a sušená 2–3 mesiace.

Po uplynutí 96 - 120 hodín je potrebné večerné bochníky chleba odstrániť a zložiť. Toto sa robí, aby sa klobása stala mäkšou. V dopoludňajších hodinách je potrebné, aby sa klobásy (valcovanie) s valčekom tvarovali.

Postup suchého salámu (lisovania) sa musí vykonávať každý deň počas prvých 14 dní sušenia.

Ďalej je potrebné ju položiť raz týždenne medzi doskami na rezanie a zaťaženie položiť na vrchol. To by malo byť vykonané, kým nie je výrobok úplne suchý.

Hotové bravčové mäso lukanka sa skladuje v chlade maximálne pol roka.

Nebuďte leniví a varte takú vynikajúcu domácu suchú klobásu. Nakrájajte na tenké plátky a vychutnajte si vynikajúcu chuť lahodnej klobásy.výrobky.