Borovicový džem a citrónový džem - recept na užitočnú prípravu na zimu

Na prípravu terapeutického džemu z ihiel sú vhodné všetky ihly, dokonca aj borovica, dokonca smrek. Ale musíte ich zozbierať buď koncom jesene alebo v zime. Je to vtedy, keď sa zastaví pohyb šťavy, v ihličkách ide o maximálne množstvo živín.

Zloženie: citrón, cukor, ihly, šípky Čas do zálohy: Zima, jeseň

Neodstraňujte vetvičky z ihiel priamo v lese. Strih pár smrekových "labky" a priviesť ich domov. Ihneď odstráňte suché ihly, a potom dajte "labky" do umývadla a oparte vriacou vodou, priamo s vetvami.

Nie je potrebné sušiť ihly, pokiaľ si neodtrhnete kvapky vody, aby vám to uľahčilo prácu a odtrhávanie ihiel z vetiev.

Pre 2 šálky ihiel:

  • 1,5 litra vody;
  • 1 kg cukru;
  • 1 citrón;
  • 0,5 šálky sušených bobúľ šípok.

Ihly sa musia drviť. Môžete ich otáčať mlynčekom na mäso alebo mixérom.

Nakrájajte rozrezané ihly do hrnca, pridajte naň šípku a nalejte vriacu vodu (1,5 litra).

Nádobu zakryte vekom, zabalte uterák cez vrch a nechajte ihličie stáť 10-12 hodín.

Preložte gázu v 2 - 3 vrstvách a kmeňové ihličnaté tinktúry. Pridajte do filtrovanej infúzie cukor a teraz môžete v jamkách vytvárať jamky. Preneste jam do varu a odstráňte penu. Varte na pokojnom ohni na 1/3 pôvodného objemu.

Na konci varenia pridajte jednu šťavucitrón. Citrón odstráni horkosť a pridá kyslosť. Nalejte horúci džem do pohárov a zatvorte pevné viečka. Ihličnatý džem nie je náročný a môže sa skladovať aj pri izbovej teplote.

Borovicový džem je vynikajúci liek proti kašľu, a citrónová a divoká ruža, ktoré sú zahrnuté v jeho zložení, pomôžu vyrovnať sa s nedostatkom vitamínov na jar.

Ako vyrobiť ihličie, pozri video: