Blackberry - lesné plody: opis, liečivé a prospešné vlastnosti černice.

Ostružina je dostatočne vzácna divoká rastlina. V našej krajine sa pestuje nie príliš veľký počet amatérskych záhradkárov. Preto môžeme bezpečne povedať, že ostružina je divoká bobuľa.

Zloženie: ostružina Čas na záložku: Leto

Ale nepodceňujte blackberry, pretože v chuti a liečivé vlastnosti, to dokonca prekonáva maliny. Ostružina patrí do rodiny Rosy a je polo-ker s trvalkami odnože, pružné stonky a výhonky husto zasadených tŕňov.

Vedci si všimli veľmi užitočné vlastnosti černice. Ak ju pravidelne používate, potom sa kvôli vysokému obsahu živín v bobuliach zlepší imunitný systém. Okrem toho pacienti s rakovinou pozastavujú rast nádorov. Ostružiny obsahujú fenolové zlúčeniny, posilňujú kapiláry v tele a majú antisklerotický účinok. Blackberry šťava je užitočné piť s chorobami, ako je zápal pľúc, OVRZ a studené. Blackberry šťava má vynikajúci antipyretický a protizápalový účinok. Čo sa týka ovocia, odporúča sa používať na chronickú cystitídu a ochorenia genitourinárneho systému. Tiež zrelé bobule černíc môžu slúžiť ako mierne preháňadlo a pomáhajú stabilizovať črevá. Blackberry listy, tiež, majú užitočné vlastnosti. Napríklad listový čaj zlepšuje metabolizmus. Odporúča sa aj pre ľudí s diabetom. V 100 gramochOstružiny obsahujú asi 36 kcal.

Ostružiny nemajú žiadne osobitné kontraindikácie, ale musíte vedieť, že existujú ľudia, ktorí pri konzumácii veľkého množstva týchto plodov môžu dostať alergickú reakciu.

Ostružiny sú bohaté na vitamíny A, B1, C, T, bohaté na glukózu, sacharózu, fruktózu, pektínové látky a kyseliny organického pôvodu (citrónová, vínna, salicylová, jablčná). Vitamíny P, K, riboflavín sú obsiahnuté v menších množstvách. Mnohé ostružiny sa zbierajú v lese a sa zberajú na zimu. Môže sa sušiť, zmraziť, konzervovať. Môžete tiež z neho pripraviť džús, rôzne marmelády a konfitáty.