Biltong - recept na varenie doma.

Možno, biltong jeden z mála jedál, ktoré musíte variť v teple a slnku. Toto jedlo je pôvodne z Afriky. Vymysleli ho obyvatelia Namíbie, Južnej Afriky a ďalších afrických krajín s horúcim podnebím, kde vo vzduchu letí veľa hmyzu a tí, ktorí chcú sedieť na mäse. Bilong recept bol vynájdený s cieľom nejako zachrániť mäso pred znehodnotením.

Zloženie: mäso, soľ, korenie, ocot

Ako je známe, obyčajní ľudia predtým nemali žiadne chladničky. Postupom času sa tento jednoduchý recept na liečenie mäsa rozšíril po celom svete.

Tento spôsob zberu mäsa je uvedený v románe dobrodružstva Louisa Boussenarda „Zlodeji diamantov“, kde opisuje celý proces vytvrdzovania. Bechuáni tak mohli uschnúť celý slon a dlhodobo sa stravovať.

Biltong alebo jerky je vysokokalorický výrobok. Ak chcete získať šťavnaté mäso, je sušený s hrubými pruhmi. Rezanie z takéhoto kusu bude zdobiť každý sviatočný stôl. Tenké prúžky biltong - skvelý nález v pochodových podmienkach. Ak sa chystáte na dlhú cestu, nemusíte si so sebou vziať mäsové mäso - vezmite si bilthong. A ak ho nakrájame na tenké prúžky - to je najlepšie občerstvenie pre pivo, víno alebo vodku.

Obsah

  • 1Čo je billong?
  • 2Ako urobiť účet
  • 3Spôsob výroby moriacej zmesi na konzervovanie mäsa
  • 4Sušenie mäsa
  • 5Ako pripraviť návrh zákona v Južnej Afrike
  • 6Skladovanie

Čo je biltong?

Slovo biltong holandského pôvodu pochádza z dvoch slov: bil - hip part, tong - strips, ribbons. Toto jedlo nie je nič viac ako krájané mäso a nakladané v rôznych koreninách a potom vyschnuté. V ruštine, jedlo by sa nazýva "Balik", alebo jednoducho "Delicious sušené mäso", "Mäso na pivo". Existuje veľa bilong druhov: to všetko závisí na korenie, ktoré sa používajú na nakladanie, hrúbka pásov a spôsob vytvrdzovania.

Ako pripraviť návrh zákona

Každé mäso (kurča, morka, hovädzie mäso, kôň) iné ako bravčové mäso je vhodné na varenie tohto lahodného pokrmu. Bravčové mäso na solenie trvá oveľa viac času. Hydinové filety (kuracie mäso, morčacie mäso) pred rezaním by sa mali v mrazničke držať trochu dovtedy, kým nezačnú zamrznúť, aby sa mohli lepšie narezať na tenké prúžky.

Biltong sa môže variť z hrubých pásov mäsa - bude to šťavnatejšie a z tenkých prúžkov mäsa - varí sa rýchlejšie, ale mäso je skôr suché. Každá metóda varenia má svoje výhody.

Na prípravu bilongov možno z hrubého a tenkého okraja odobrať rôzne mäsové filé. Hlavná vec je, že je čerstvé, pružné, ružové od mladého zvieraťa, a je žiaduce, aby žilo menej. Ak sú však filmy a žily, vyrezáme ich. Takto pripravené, umyte si mäso, osušte a začnite variť.

Je lepšie brať korenie, nie celé, ale celébrúsiť ich bezprostredne pred použitím. Fritujte koriandr na suchej panvici, uistite sa, že nehoríte. Vyberte z tepla a nechajte vychladnúť. Potom koriander rozomlieť spolu s čiernym korením na mlynček na kávu alebo rozdrvte cez film valčekom. Zmiešajte všetky koreniny pripravené na solenie soľou.

Na prípravu tenkých plátkov mäsa na dlhodobé skladovanie a na pivo ich rozrezáme pozdĺž vlákien na pásy dlhé 20 - 25 cm, široké 5-7 cm, hrúbku 1 cm a riedidlo. Krížový rez je tiež povolený, ak chcete urýchliť proces varenia. V tomto prípade bude hotový výrobok menej tuhý. A ak sú kúsky nakrájané na kúsky tiež mierne porazené, mäso bude varené ešte rýchlejšie.

Pre šťavnaté bilongy na slávnostný stôl, striháme kúsky mäsa 3 cm hrubé, ale toto mäso sa dlhšiu dobu neskladuje, musíte ho variť skôr, ako budete jesť.

Nakrájame kúsky mäsa zo všetkých strán moriacou zmesou, rozotierame do mäsa a, ako to bolo, masírujeme. Tým sa zabezpečí, že mäso bude lepšie nasiaknuté korením. Posypte ho jablkovým alebo hroznovým octom na oboch stranách a nechajte ho vsiaknuť.

Potom kúsky mäsa dajte pevne do skla alebo smaltovaného riadu (s kovom, ktorému sa vyhneme) a uzavrite ho lepiacou fóliou. Vrchol mäsa ukladá útlak a uchováva sa v chladničke. Ako útlak môže byť plastová fľaša s vodou. Šťava sa vypustí do riadu - my ju nevypustíme. Po 6 hodinách, otočte mäso na druhú stranu, znovu utlmte a dajte útlak na vrch. taksochory marinované po dobu 12 hodín. Tento čas na solenie mäsa nestačí, ale je urýchlený octom a skutočnosťou, že plátky sú tenké.

Po 12 hodinách sa mäso z výslednej soľanky odstráni. Stáva sa hnedastým, čo naznačuje jeho pripravenosť.

Potom vložte mäso do zriedeného octu na 5 minút, umyte ho zo soli a korenia, odstráňte ho a dobre ho stláčajte. Ak soľ nevymyje mäso - hotový biltong bude veľmi slaný. Zaveste mäso na sušenie.

Zrieďte ocot nasledovne: vezmite 6% octu a zrieďte ho vodou v pomere 1: 6, ak máte 9% octu, potom zrieďte 1: 9. Uistite sa, že proporcie sú presné, inak bude pripravené mäso nepríjemné a kyslé.

Tenké prúžky sušeného mäsa sú pripravené do 1-2 dní.

Na rezanie tenkých špeciálnych kuchynských nožníc sa používa tenký kúsok mäsa na slávnostný stôl.

Z 1 kg čerstvého mäsa dostanete 300 g sušeného mäsa.

Ako nakrájať zmes na nakladanie mäsa

Pre 1 kg mäsa musíte vziať: 2 polievkové lyžice. lyžice hrubej kamennej soli (približne 45-50 g), 1 polievková lyžica mletého koriandra, 1 lyžička s cukrom, 1 lyžička hrachu z čierneho korenia (1,5-2 lyžičky), mletá červená paprika podľa chuti, 2 g jedlej sódy.

V ideálnom prípade sa cukor z hnedej trstiny berie do zmesi s uhorkou, ale je to možné a bežné u nás - z repy. Koriandr je možné vziať so šmýkačkou alebo bez šmýkačky - rozhodnúť sa pre seba, pre amatérske. V niektorých receptoch sa odporúča užívaťmenej soli (30 g) a pridajte horkú červenú papriku - aj amatérku. Hlavná vec je, že soľ by nemala byť jodizovaná, inak mäso bude mať silnú jódovú príchuť. V niektorých receptoch sa na solenie mäsa odporúča morská soľ.

V našom recepte je hlavným korením koriander. V potravinárskych továrňach, aby hotový výrobok získal krásny ružový odtieň, je pridaný potravinový ľadok, ale nebudeme ho pridávať - ​​nepotrebujeme ďalšie dusičnany.

V závislosti od chuti, ktorú uprednostňujete, si môžete pripraviť moriacu zmes a pridať korenie, ktoré sa vám páči. V niektorých receptoch pridajte nové korenie, sušený tymián, sušenú bazalku, ale stále treba pamätať na hlavnú vec - soľ a koriandr by mali byť vyššie uvedené sumy.

Sušenie mäsa

Na zavesené mäso používajte nylonové šnúry alebo háčiky z nehrdzavejúcej ocele.

Namočíme pásy nasiaknuté korením, soľou a octom do dobre vetranej miestnosti pri izbovej teplote 20-25 ° C, ak je teplota vyššia - bez problémov, sušenie sa považuje za normálne pri teplotách do 40 ° C. Je len dôležité, aby muchy a iný hmyz nespadali na mäso.

Ak v oblasti, kde bývate takú teplotu, ako je uvedené vyššie, nie, potom nie je nutné kupovať špeciálne sušičky. Mäso sa môže sušiť pri akejkoľvek teplote na dobre vetranom mieste. Môže to byť aj vaša kuchyňa.

V lete, keď je horúce, môžete mäso na balkóne vysušiť zavesením. Balkón by mal byť dobrýbyť vysielaný. Okná alebo samotné mäso sú zároveň uzavreté z mušky sieťou.

Na urýchlenie sušenia za normálnych podmienok alebo na miestach s vysokou vlhkosťou sa používajú špeciálne zariadenia s vykurovaním a vetraním. Tenké plátky sú pripravené za deň, hrubšie plátky za pár dní.

Na sušenie môžete tiež použiť rúru, visieť v nej prúžky mäsa a otáčať pri teplote 70 ° C. Ešte lepšie je zapnúť rúru iba na prúdenie vzduchu bez tepla. Dvere rúry musia byť otvorené. Ak je suché v rúre, potom je potrebné dodržiavať, aby nedošlo k presušeniu mäsa. Stupeň pripravenosti je určený sami. Niektorí majú radi suché rezy, iní veria, že v strede by mali byť mäkké.

Mäso na pivo alebo na dlhodobé skladovanie by sa malo sušiť, kým nie sú kusy suché, ale malo by sa dbať na to, aby mäso nevyschlo, to znamená, že sa nezačne rozbiť. Mäso sa považuje za pripravené, ak je dobre vysušené, ale zostáva plastové, získalo takmer čiernu farbu v celom kuse a na lúmene zostalo nasýtené šarlátové.

Ak chcete znížiť dovolenku na dovolenku, vezmite hrubé kúsky, osušte ich tak dlho, že mäso zaschne, ale zostane mäkké, tenko nakrájajte ostrým nožom a pred podávaním nechajte vychladnúť 2-3 hodiny.

Ako pripravujú návrh zákona pre juhoafrickú republiku

V Afrike sa biltong vyrába z mäsa čerstvo porazených slonov, antilopov, byvolov a pštrosov.

Zmes piestu v namíbijskom štýle (Okahanda)

V prípade 1,5 kg mäsa vezmite: 60 g soli, 2 g korenia, 15 g cukru, 3 g sódy, 15 g koriandra.

V Namíbii sa hovorí, že miestni obyvatelia sušiamäso, visiace priamo na stromoch. Z dobrodružnej literatúry je tiež známe, že ju sušia v preglejkových sušičkách. Je to uzavretý box, vysoký 1 m, široký 0,5 m s otvormi vo veku a na bokoch. Bežná 60 W žiarovka sa vloží do spodnej časti škatule, kúsky marinovaného mäsa sa zavesia na háčiky v hornej časti boxu tak, aby sa nedotýkali. Žiarovka horí po celú dobu, teplo stúpa a mäso schne. V takejto sušičke sa umiestni 1 až 3 kg mäsa.

Ako skladovať sušené mäso

Skladujte bilong bežným spôsobom, v papierovom alebo ľanovom vrecku. Môže sa však skladovať na krátky čas - až do 1 týždňa, pretože je ďalej suchý. Aby nedošlo k tomu, že mu bude pokračovať v zmrašťovaní, hotové mäso je zabalené do lepiacej fólie a uložené v chladničke. Ale v chladničke nie je možné sušiť sušienky dlhšie ako 2 mesiace. Na dlhšie skladovanie vložte sušené kúsky mäsa do mrazničky.