Baklažánový džem s orechmi na zimu - nezvyčajný recept na arménsku kuchyňu

Občas jedlá arménskej národnej kuchyne prekvapujú a potešujú, ako šikovne kombinujú to, čo sa nedalo kombinovať. Recept na jeden z týchto "nemožné" riadu, teraz zvažujeme. To je baklažánový džem, alebo modré, ako ich nazývame.

Zloženie: baklažány, vlašské orechy, cukor, koreniny Čas do zálohy: Leto, jeseň

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa zbaviť charakteristickej horkosti baklažánu. Niekto ich uhasí limetkou, niekto so sódou, ale z vlastnej skúsenosti viem, že všetka horkosť je obsiahnutá len v šupke, a ak ju čistíte, potom je všetko namáčanie absolútne zbytočné. Budete len strácať čas.

Ak chcete urobiť džem, je lepšie odlúpnuť kožu, takže džem je jemnejší, a nemusíte sa hádať s limetkou.

Pripravte si správne zložky:

  • 1 kg malých mladých baklažánov;
  • 1 kg cukru;
  • 1 šálka ošúpaných vlašských orechov;
  • Kardamóm, škorica, klinčeky - podľa chuti;
  • 2 poháre vody.

Nalejte cukor, vodu do hrnca a varte sirup. Kým sirup je varu, olúpajte baklažány.

Ak sú dostatočne malé, nepotrebujú ich strihať, ale ich rozsekať vidličkou tak, aby boli lepšie namočené v sirupe. Ak chcete kúsky, potom nebudú žiadne problémy. Rez, ako chcete variť a potom jesť.

Ak sirup vrie, pridajte k nemu baklažán. Keď sa vytvorí vriaca pena,chcete strieľať. Jam uvarte najmenej 30 minút, potom by sa mal zaseknutý papier nechať stáť a vychladnúť.

Po asi 3 - 4 hodinách, keď sa zaseknutý papier ochladil, môžete pokračovať vo varení.

Dajte panvu na nízku teplotu a choďte na orechy. Trochu ich rozdrvte. Silne drvenie nestojí za to, stačí ich rozrezať na 2 - 3 kúsky.

Vložte orechy a koreniny do vareného džemu. Bolo by lepšie, keby ste ich brúsili na prášok tak, aby nezasahovali do hotového džemu.

Potom si všimnite ďalších 30 minút a upravte plyn tak, aby sa jam pomaly, ale iste varil.

Pripravte nádoby. Sterilizovať a zariadiť varenie džemu v plechovkách. Zakryte džem a prikryte deku na 6-8 hodín.

Lekársky marmeládu môžete skladovať až 18 mesiacov na chladnom mieste alebo 10 mesiacov pri izbovej teplote. Ale som si istý, že ho budete jesť skôr, ako sa začne zhoršovať.

Koniec koncov, baklažánový džem je jedným z najchutnejších džemov na svete. Vyskúšajte si to sami.

Ako urobiť lahodný baklažánový džem s orechmi, pozri video:

Ďalší recept na gurmánske marmelády z kanála lavanda618: