Ako zmraziť špenát na zimu doma: 6 spôsobov, ako zmraziť

Špenát chutí celkom zvláštne, ale je veľmi užitočné jesť. Jeho najzákladnejšou vlastnosťou je schopnosť odstraňovať toxíny a toxíny z tela. Tiež, špenát je široko používaný pri príprave diétnych jedál, takže by mal byť vždy zachránený na zimu. O všetkých spôsoboch, ako zmraziť listovú zeleninu, odporúčam hovoriť v tomto článku.

Zloženie: voda, maslo, špenát Čas záložiek: Leto

Obsah

  • 1Príprava výrobku na zmrazovanie
  • \ t
  • 2Metódy mrazenia špenátu na zimu
    • 2.1Ako zmraziť surový špenát
      • 2.1.1Zmrazovanie celých letákov
      • 2.1.2Mrazené nasekané zelené
      • 2.1.3Mrazenie v kockách ľadu
    • 2.2Ako zmraziť špenát po tepelnom spracovaní
      • 2.2.1Mrazené varené špenátové listy
      • 2.2.2Mrazivý špenátový pyré
      • 2.2.3Mraziace pyré s maslom
  • 3Skladovateľnosť mrazeného špenátu
  • \ t

Príprava výrobku na zmrazovanie

So zelenými rezmi, odrezané korene, je lepšie odstrániť stonky neskôr. Špenát umiestnite do nádoby s vodou a dôkladne opláchnite, potom opláchnite pod kohútikom a preneste na cedník, aby ste prebytočnú kvapalinu odčerpali.

Vložte greeny na papier alebo vaflovacie uteráky a nechajte ich dôkladne vyschnúť. Môžete ich jemne osušiťuteráky na vrchole, ale to by sa malo robiť veľmi opatrne, pretože špenát má veľmi krehké listy.

Metódy mrazenia špenátu na zimu

\ t

Ako zmraziť surový špenát

Zmrazovanie celých listov

V listoch odrežte stonky. Zhromažďovať 10-15 listov v jednej hromade, vyhrnúť sa s rolkou a silno stláčajte rukou na upevnenie tvaru.

Takéto polotovary sa môžu okamžite zložiť do vrecka alebo najprv zmraziť na doske a potom vložiť do spoločnej nádoby.

Mrazené nasekané zelené

Listy špenátu sú zbavené stoniek a narezané na pásy s veľkosťou 1 až 2 cm.

Krájanie sa naleje do vrecka, ktoré sa potom krúti hustou klobásou. Tiež nasekané greeny môžu byť zabalené vo fólii.

Mrazenie v kockách ľadu

Špenát je mletý mixérom alebo strihaný nožnicami na zeleninu. Nasaďte rezanie do ľadových foriem alebo silikónových foriem. Polievku nalejeme s prevarenou studenou vodou a vyčistíme v mrazničke. O deň neskôr sa kocky nalejú do samostatného vrecka alebo nádoby.

Pozri video z Lubov Kriuk - Jednoduché zelené zmrazenie. Špenát na zimu - vynikajúci diétny výrobok

Ako zmraziť špenát po tepelnom spracovaní

Špenát možno spracovať pred zmrazením rôznymi spôsobmi:

  • bylinky sa varili vo vriacej vode 1 minútu s použitím sita;
  • nalejte vriacu vodu cez listy a pridržte asi minútu;
  • Zelenina sa parí v dvojitom kotle počas 2 minút.

Hlavnou vecou po tepelnom spracovaní je rýchle ochladenie zeleniny v ľadovej vode. Aby sa dosiahla najnižšia možná teplota vody, pridajte do misky kocky ľadu.

Pozri video - Špenát. Ako pripraviť špenát na zimu

\ t

Zmrazené varené špenátové listy

Tepelne spracované listy dobre stláčajú a vytvárajú guličky alebo koláče. Obrobok rozložte na rovný povrch a zmrazte. Mrazený špenát je balený vo vreciach, tesne uzavretý a vyčistený v mrazničke.

Zmrazené špenátové pyré

Špenát spracovaný vriacou vodou alebo parou sa rozomelie v miešači s niekoľkými polievkovými lyžicami pridanej vody do stavu podobného pyré. V tomto prípade môžete použiť a stonky rastliny.

Hotová kaša sa umiestni v silikónových formách alebo v nádobe na zmrazenie kociek ľadu. Po predbežnom zmrazení sa zemiaková kaša vyberie z foriem a uloží do nádob. Tento prípravok je veľmi vhodný na výrobu omáčok.

Mrazené zemiakové kaše s maslom

Táto metóda sa líši od predchádzajúcej metódy tým, že sa formy plnia na polovičné pyré a zmäkčené maslo sa položí na vrch. V tomto prípade je lepšie olej neroztopiť do kvapalného stavu, ale len na teplotu miestnosti.

Špenát s maslom sa musí najprv vložiť do chladničky a potom sa zmrazené kocky môžu preniesť do samostatnej nádoby.

Čas použiteľnosti mrazeného špenátu

\ t

Špenát,zmrazené akýmkoľvek spôsobom, uskladnené v mrazničke počas 10 až 12 mesiacov. Výnimkou sú len greeny, mrazené s maslom. Čas použiteľnosti nesmie prekročiť 2 mesiace.

Aby nedošlo k zámene zeleniny s inými zeleninami, musí byť polotovar označený dátumom, kedy boli výrobky uložené v mrazničke.