Ako zmraziť brokolicu na zimu doma

Brokolica je blízkym príbuzným karfiolu. Táto zelenina má veľmi cenné vlastnosti, takže je potrebné ju zmraziť na zimu. O všetkých zložitosti mrazenie brokolice doma, sa dozviete z tohto článku.

Zloženie: brokolica, voda, soľ Čas do záložky: Leto

Obsah

  • 1Výber zeleniny na zmrazenie
  • 2Ako pripraviť brokolicu na zmrazovanie
  • 3Ako zmraziť brokolicu na zimu
  • 4Ako zmraziť brokolicu pre dieťa

Výber zeleniny na zmrazenie

Najlepší čas na zber brokolice je jún - júl. Ak si kúpite kapustu v obchode, potom je to v tomto období, že nákup čerstvej zeleniny bude najviac prospešné.

Pri zmrazovaní by sa mali vybrať iba zrelé zelené hlavy. Na dotyk kvetenstvo by malo byť husté, bez hniloby, zárezy a žlté kvetenstvo.

Mráz by sa mal začať čo najrýchlejšie, to znamená, že ak si na záhrade nakrájate brokolicu, mali by ste ju zmraziť v deň odberu, a ak ste ju kúpili v obchode, potom v deň nákupu.

Užitočné vlastnosti mrazenej brokolice povedia videu z kanála "JitZdorovo ru" - mrazených potravín. Brokolica

Ako pripraviť brokolicu na zmrazovanie

Predovšetkým by sa mala zelenina zbaviť zelených listov a hlava by sa mala rozobrať na kvetenstvo, pričom ostré časti rastliny by sa mali odstrániť ostrými nožmi.

Potom kapustaje potrebné opláchnuť vodou.

Aby sa zbavili hmyzu, ktorý sa usadil na vrchole kvetenstiev, kapusta musí byť nasiaknutá vo fyziologickom roztoku. Na prípravu v 1 litri studenej vody je potrebné rozpustiť 4 polievkové lyžice soli. Strmý brokolica v slanej vode asi pol hodiny. Po tomto postupe sa kvetenstvo opäť umyje v čistej vode.

Ako zmraziť brokolicu na zimu

Pred umiestnením brokolice do mrazničky by mala byť kapusta blanšírovaná. Tento postup zachová chuť, farbu a všetky prospešné vlastnosti.

Kapustu môžete blanšírovať dvoma spôsobmi:

  • Naparené. K tomu môžete použiť dvojitý kotol, pomalý varič alebo využiť kapacitu na varenie v pravidelnej rúre. Parná brokolica by mala byť blanšírovaná po dobu 4-5 minút.

  • Vo vode. Na to sa zelenina 1-2 minúty ponorí do vriacej vody. Je lepšie ponoriť kapustu do vriacej vody okamžite do sita, aby ste ju mohli rýchlo odstrániť z vriacej vody. Je dôležité blanšírovať brokolicu v malých dávkach, aby sa kapusta varila rýchlejšie a nebola strávená.

Po uvarení brokolice by sa mala okamžite umiestniť do ľadovej vody, aby sa ochladila. Aby sa voda udržala pri nižšej teplote, do misy sa navyše spúšťa niekoľko zásobníkov s ľadom.

Tip:Na zachovanie jasnej zelenej farby brokolice môžete do studenej vody pridať polovicu citrónovej šťavy.

Po úplnom vychladnutí kapusty sa kapusta rozložíbavlnené uteráky. Je veľmi dôležité, aby čo najmenej tekutín zostalo na kvetenstvách pred zmrazením.

Sušená zelenina sa rozdeľuje na časti a posiela do mrazničky na skladovanie. Uistite sa, že jedna časť kapusty je umiestnená v jednom vrecku.

Ako zmraziť brokolicu pre dieťa

Základný princíp zmrazovania brokolice na kŕmenie dieťaťa je opísaný vyššie.

Ak je dieťa alergické, brokolica by mala byť namočená v čistej studenej vode najmenej 2 hodiny. A potom vo fyziologickom roztoku po dobu 30 minút.

Brokolica môže byť zmrazená s púčikmi, a môžete okamžite variť a pyré. Variť kapusta na výrobu zemiakovej kaše potrebujú 10-15 minút pod vekom zatvorené.

Brokolica pyré sa rozloží do plastových pohárov, ktoré sa musia najprv naliať do vriacej vody. Kapacita horne uzavretá plastovým obalom a odoslaná do mrazničky.

Pozri video z kanálu „FOOD TV“ - Ako variť brokolicu správne || FOOD TV Naučte sa variť

Uchovávaná mrazená brokolica od 9 do 12 mesiacov. Mráz pre dieťa musí byť označený dátumom vloženia produktov do mrazničky.

Pozri video z Tomsk Kitchen channel - Ako variť mrazenú brokolicu