Ako zmraziť baklažány: spôsoby, ako zmraziť baklažány na zimu

Mrazenie je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zachovať potraviny na zimu. Dnes budeme hovoriť o tom, ako zmraziť takú náročnú zeleninu ako baklažán. A naozaj, existuje niekoľko tajomstiev, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam pri varení jedál z mrazeného baklažánu. To sa môže prejaviť vo forme špecifickej horkosti a gumovitej textúry. Ale objednajme si to.

Zloženie: baklažány Čas na záložku: Leto, jeseň

Obsah

  • 1Výber baklažánu na zmrazenie a jeho predbežnú úpravu
  • \ t
  • 2Metódy mrazenia baklažánu
    • 2.1Metóda jedna: zmrazenie surového baklažánu
    • 2.2Metóda 2: Ako vyprázdniť baklažány na zmrazovanie
    • 2.3Metóda 3: Vyprážané baklažány na zimu na mrazenie
    • 2.4Štvrtá metóda: Ako zmraziť baklažány pečené v peci
  • 3Rozmrazovanie baklažánov

Výber baklažánov na zmrazenie a ich predúprava

\ t

Na zmrazenie je lepšie vziať zrelé, husté plody s lesklou elastickou kožou. Je potrebné mať na pamäti, že mladšie baklažány obsahujú menej látok, ktoré spôsobujú horkosť.

Potom opláchnite zeleninu pod tečúcou vodou a osušte uterákom.

Pri krájaní baklažánu dávajte pozor na rez zeleniny. Ak je zatemnená, znamená to veľa v tomto baklažáne.Seronín - látka, ktorá spôsobuje horkú chuť. Ak je rez ľahký, môžete okamžite pristúpiť k tepelnému ošetreniu alebo zmrazeniu.

Metódy mrazenia baklažánov

\ t

Metóda jedna: Mrazené surové baklažány

Zelenina s touto metódou sa nakrája na plátky alebo plátky. Ďalej je potrebné odstrániť horkosť z nich. K tomu, v hrnci s vodou, pridajte niekoľko lyžice soli a znížiť plátky tam. Po niekoľkých hodinách sa voda vypustí a zelenina sa premyje pod studenou vodou. Potom ich vyhoďte do cedníka a vypustite vodu. Odporúča sa, po tomto, položiť baklažán na papierové uteráky, aby dôkladne suché.

V konečnom štádiu sa zelenina zloží do vriec a pevne sa zviaže, čím sa uvoľní prebytočný vzduch.

Stojí za zmienku, že to nie je najlepší spôsob, ako zmraziť túto delikátnu zeleninu, pretože mrazené surové baklažány po rozmrazení sa môžu zdať mierne gumovité. Preto pri zmrazovaní baklažánu sa vždy odporúča, aby sa podrobili tepelnému spracovaniu.

Metóda 2: Ako vyprázdniť baklažány na zmrazovanie

Najprv sa musíte rozhodnúť, ako znížiť baklažány. To, rovnako ako v predchádzajúcom recepte, môžu byť aj kruhy aj kocky.

Odstránenie horkosti pomôže soľ. K tomu veľkoryso posypte veľkou stolovou soľou a nechajte ju stáť 30 - 40 minút, počas ktorej bude zo zeleniny vytekať tmavohnedá šťava, ktorá obsahuje všetky látky, ktoré spôsobujú horkosť. Potom sa baklažány umyjú podtečúca voda.

Na blanšírovanie sa baklažány ponoria do vriacej vody po dobu 3-4 minút a potom sa vyberú a okamžite ponoria do ľadovej vody. To je vhodné urobiť pomocou cedníka, umiestnenie v ňom malé dávky nasekanej zeleniny.

Potom by ste mali počkať, kým sa z blanšírovanej zeleniny dôkladne neodpustí voda, alebo umelo vysušiť baklažán papierovými utierkami.

Ďalej sa zelenina rozloží v nádobách alebo baleniach a umiestni do mrazničky na skladovanie.

Metóda 3: Vyprážané baklažány na polevu na zimu

Lilky sa narezú na krúžky a potom sa z nich odstráni horkosť. Toto sa môže uskutočniť buď namáčaním v slanej vode alebo naliatím hrubou soľou. Vyberte si pre seba. Potom sa baklažány vysušia a položia na predhriatej panvici s malým množstvom rastlinného oleja. Baklažán vyprážaný na oboch stranách sa ochladí a umiestni na tácku alebo doštičku s celofánom. V tejto forme sa baklažán umiestni do mrazničky na 4 hodiny a potom sa opekané krúžky nalejú do mraziacich sáčkov a znova sa vyberú v mrazničke.

Pozri video: Lubov Kriuk hovorí, ako zmraziť baklažán

Na želanie sa vyprážané krúžky baklažánu môžu valiť v múke a potom zmraziť. Lubov Kriuk o tom podrobne povie vo svojom videu:

Metóda 4: Ako zmraziť baklažány pečené v peci

Pri tejto metóde sa baklažán môže pečiť celý. Na to sú umiestnenénamažte maslom a plechom na pečenie v rúre na 30 minút. Potom sa lilky ošúpajú a vytlačia zo šťavy, ktorá môže obsahovať horkosť. Lúpané celé baklažány sa balia do vriec a čistia v mrazničke.

Môžete tiež piecť baklažány s taniermi alebo krúžkami. Ako to urobiť, povedzte Lubovovi Kriukovi vo svojom videu:

Rozmrazovanie baklažánov

Rozmrazovanie sa zvyčajne vykonáva pri izbovej teplote alebo v hlavnom priestore chladničky. Avšak na prípravu väčšiny jedál z mrazeného baklažánu sa nevyžaduje predchádzajúce rozmrazovanie.