Ako variť čierny egrešový džem - recept na cisársky džem

Ivan Michurin sa zaoberal chovom rôznych čiernych egrešov. Bol to on, kto sa rozhodol kombinovať čierne ríbezle so smaragdovým egrešom v jednom bobule, aby sa dosiahla maximálna koncentrácia vitamínov a chuti. Podarilo sa mu to, a ak je zelený egrešovový džem považovaný za kráľovský, potom sa čierny egrešovový džem dá nazvať cisárskym.

Zloženie: Melissa, cukor, čierny egreš Čas na záložku: Leto

Väčšina bobúľ a plodov stráca veľa vitamínov v kombinácii s cukrom a následným tepelným spracovaním, to však neplatí pre čierne egreše. A ak nahradíte cukor medom, potom môže byť dokonca považovaný za vitamínovú bombu.

Recept na čierny egreše Imperial Jam

  • 1 kg egreše;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 l. voda;
  • Vetvička citrónovej medovky (mäta) a niekoľko listov čerešne alebo čiernych ríbezlí.

Zásobiť sa trpezlivosťou, pretože nestačí naberať bobule z pichľavého kríka, stále musíte ovládať manikúrové nožnice a opatrne skrátiť chvosty a „nosy“. Nebude zbytočné prepichnúť každé bobule zubným špáradlom, takže počas varenia nepraskne.

Teraz si vezmite sirup. Do panvice nalejte vodu s cukrom a varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď sirup začne zahusťovať, vložte doň lístky mäty a ríbezlí na ochutenie. To nie je potrebné, ale chuť je zaujímavejšia.

Nalejte do horúceho sirupuegreše, prikryte panvicu vekom a vypnite oheň. Nechajte bobule stáť 2-3 hodiny, potom odstráňte listy a dajte hrniec späť na oheň.

Akonáhle sa jam uvarí, označte 5-7 minút, po ktorom môžeme predpokladať, že je zaseknutý.

Umiestnite ju do sterilných nádob s viečkami a zabaľte hrubú deku.

Takýto džem môže ľahko stáť v kuchynskej skrinke 12 mesiacov a čakať na krídlach. Na chladnom mieste môže čierny egrešovový džem vydržať 2-3 roky. Samozrejme, čím dlhšie je džem, tým menej vitamínov v ňom zostáva, ale to neovplyvňuje chuť.

Ako urobiť angreštový džem bez varenia, pozri video: