Ako urobiť zimolez jam - krok za krokom recept na zimu

Jedným z najsilnejších prostriedkov na podporu imunity v zime je zimolez. Pripravte si to inak. Niektorí ľudia majú radi semennú marmeládu, iní uprednostňujú želé. S semienkami je marmeláda mierne koláčik a zem má jemnejšiu chuť a textúru. Ale on a táto možnosť sú rovnako užitočné a chutné.

Zloženie: zimolez, cukor Čas záložiek: Leto

Zimolez, v závislosti od regiónu rastu, má iný obsah cukru a kyseliny. Preto je potrebné zvoliť množstvo cukru vychádzajúc z kvality bobúľ. Pomer cukru a bobúľ je v priemere 1: 1, v niektorých prípadoch je potrebné brať trochu viac cukru.

Umyte plody. Ak sú prezreté a mierne rozdrvené - nebojte sa, pokiaľ nie je prehnité a plesnivé.

Nalejte bobule do panvice a premiešajte ich s cukrom. Nečakajte na výber šťavy, ale odvážne s drevenou lyžicou, zmiešajte bobule tak, aby nechali šťavu. Ak sú bobule mierne sušené, môžete naliať pohár vody do panvice.

Dajte hrniec na oheň a miešajte, až kým sa bobule nerozvaria. Po tom, aby oheň tichšie tak, že zimolez sotva varí a variť, kým sa bobule úplne topiť a cukor sa rozpúšťa. K tomu zvyčajne dochádza za 10-15 minút, v závislosti od počtu plodov.

Vyberte panvicu z ohňa a mierne ochlaďte. Mletie zimolezu cez sito, aby sa oddelili semená a vytvorili rovnomernú kašu. Ak chcete urobiťto nie je nutné, ale ak sa chcete zbaviť semien, potom je to jediná možnosť.

Znova dajte hrniec na oheň a priveďte do varu. Uistite sa, že ste odstránili penu, ktorá vznikla počas varu.

Zablokovaný zimolez by sa mal variť, kým sa hmotnosť nezníži na 1/3 pôvodného objemu.

Skontrolujte, či je zaseknutý papier s kvapkou. Ochlaďte platňu, položte na ňu kvapku marmelády a nakloňte ju. Ak kvapka pretekla, jam nie je ešte pripravený. Ak kvapka zostane na mieste, potom je čas naliať džem z zimolezu na suché, sterilizované banky a zvinúť tento lahodný a zdravý dezert na zimu.

Jam zimolezu možno skladovať až 12 mesiacov pri izbovej teplote alebo až 18 mesiacov na chladnom, tmavom mieste.

Ako urobiť džem z zimolezu, pozrite sa na video: