Ako urobiť paradajkovú šťavu na zimu doma alebo lahodnú paradajkovú šťavu s buničinou.

V tomto recepte vám chcem povedať, ako urobiť paradajkovú šťavu doma, ktorá sa nedá porovnať so šťavou získanou pri pretekaní paradajok cez odšťavovač. Z odšťavovača sa vytlačí iba šťava a dužina zostáva s kožou a je odhodená.

Zloženie: paradajky, soľ

Z niektorých paradajok môžete vyrobiť domácu šťavu a môžete pridať korenie, soľ, cukor, cesnak, zeler, papriku. To môže byť pripravené slané, sladké alebo kyslé - čo chcete. Už dlho sa uvádza, že sladká šťava sa získava z veľkých, mäsitých, prezretých paradajok a kyslých od malých. Kyslý je vhodný na varenie boršču, omáčok a sladký, príjemný na chuť, je pripravený ako nápoj. Existuje názor, že nie je možné variť zeleninu na dlhú dobu, aby v nich zostalo viac užitočných látok. To sa však nevzťahuje na paradajky. Čím dlhšie varia, tým viac sa tvorí protirakovinová látka, ktorá sa nazýva lykopén.

Ako urobiť paradajkovú šťavu s buničinou na zimu.

Zrelé a prezreté paradajky, umyte, odrežte znečistené miesta a nastavte na varenie na pomalom ohni. Varte až do mäkka, asi 1 hodinu, za stáleho miešania. Čím lepšie sa paradajky varia, tým menej odpadu bude na site.

Stále horúce paradajky pretierali cez sito.

Výsledná šťava je mierne solená podľa chuti, môžete pridať korenie a variť asi 30 minút.

Nalejte do čistých plechoviek alebo fliaš a nechajte ich 30 minút sterilizovať.pri t-90 ° C.

Na prípravu 1 litra šťavy budete potrebovať 1,5 kg paradajok.

Rajčiaková šťava je dobre udržiavaná v špajzi.

V zime sa domáca paradajková šťava s buničinou opije len pre zábavu. A často pridávame citrónovú šťavu na chuť a pitie ako tonický nápoj. Zber na zimu je vhodný aj na prípravu boršču, omáčok, hlavných jedál, pizze ...