Ako urobiť paradajkovú šťavu doma

Na prvý pohľad sa môže zdať, že príprava šťavy z paradajok je veľmi jednoduchá úloha, ale nie je potrebné ju uchovávať len niekoľko mesiacov, ale aj chrániť všetky užitočné látky v nej. Z tohto dôvodu sa osvedčená receptúra ​​od mojej babičky s postupnými fotografiami vždy vracia na záchranu.

Zloženie: paradajky, soľ Čas záložiek: Leto, jeseň

Na výrobu paradajkovej šťavy potrebujete odšťavovač, najlepšie stláčajúci šťavu s buničinou. A tiež potrebujeme:

paradajky - 10 kg;

soľ - 1 polievková lyžica. l. (podľa chuti).

Ako vyrobiť domácu paradajkovú šťavu

Mali by sme začať zber úrody tak, že sa paradajky dôkladne vyčistia a odstránia sa prípadné chyby. Zvyčajne sa vyskytujú defekty, pretože všetky paradajky sú vhodné pre paradajkovú šťavu, ale tie najkrajšie sú zasielané do pohára.

Nakrájajte paradajky na kúsky vhodné pre odšťavovač. Zvyčajne stačí rozrezať ovocie na tri až štyri časti.

Vyžmýkajte šťavu buničinou a pošlite kože a kosti do odpadu.

Výslednú šťavu odošlite do vhodnej nádoby na oheň. Kapacita by nemala byť príliš plná, pretože šťava v procese varu vytvorí penu, ktorú je potrebné odstrániť.

Po varení pridajte soľ a varte paradajkovú šťavu približne 10-15 minút.

Nalejte šťavu na pripravených bankách a zabaľte špeciálnym kľúčom. Otočte poháre a prikryte uterákom.

Nechajte vychladnúť, až kým sa plechovky nevychladnú, a potom ich odložte na chladné miesto na uskladnenie.

Z tejto domácej paradajkovej šťavy dostanete veľký boršč, omáčku, alebo to bude skvelý doplnok k vyprážaným zemiakom. Takáto šťava sa skladuje asi 2-3 roky, čo je veľmi dobré, pretože v produktívnom roku si môžete pripraviť zdravý nápoj pár rokov vopred.