Ako sušiť šťavu doma - zber šťavy na zimu

Sorrel je sklad vitamínov a živín. Aby sme počas zimného obdobia mohli vitamínové telo vitamínizovať, je potrebné v lete postarať o zber tejto rastliny. Existuje mnoho spôsobov, ako to urobiť, ale dnes budeme hovoriť podrobnejšie o sušení šťaveľa. Sušené greeny, riadne zberané doma, si zachovávajú farbu, chuť a všetky užitočné látky.

Zloženie: šťovík Čas na záložku: Leto

Obsah

  • 1Ako a kedy zbierať šťavu
  • 2Ako sušiť šťavu
    • 2.1Vo vzduchu
    • 2.2V sušičke na zeleninu a ovocie
  • 3Ako skladovať šťovík

Ako a kedy zbierať šťovík

Zber surovín na sušenie by sa mal začať od mája do polovice júna. To je spôsobené tým, že neskôr, šťovík začína koncentrovať veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, čo nie je veľmi užitočné pre telo.

Byliny sa zbierajú v suchom a slnečnom počasí, po úplnom vyschnutí rosy. Rezané listy s nožom alebo ostré nožnice s odrezkami, ustupujúce od zeme 2 - 3 cm.

Pozrite si video z kanála "Imunity" - Sorrel - výhody a škody

Ako správne sušiť šťavu

Trávu je možné vysušiť tak prirodzene, ako aj pomocou vykurovacích zariadení.

Vo vzduchu

Ak plánujete sušenie šťavy vonku, umyte surovinunemusíte vopred. Listy sa jednoducho vytriedia, odstránia sa uschnuté a zažltnuté vzorky.

Z listov vytvárajú malé trámy a zavesia ich pod vrchlík, ktorý chráni pred priamym slnečným svetlom. Počas suchého teplého počasia tráva úplne schne, asi za 10 až 15 dní.

Ďalší spôsob sušenia je na papieri. Zelení položili obyčajnú vrstvu na čisté listy a vysušili v tieni, občas sa otočili. Ak je tráva nasekaná, produkt schne oveľa rýchlejšie.

Na sitách sa môže sušiť aj šťovík. Tento spôsob je výhodnejší v porovnaní so sušením na papieri, pretože cirkulácia vzduchu na mriežkach je omnoho lepšia.

Ak poveternostné podmienky nedovoľujú, aby sa šťovík vyschol vonku, môžu sa do miestnosti priviezť nádoby so zelenými a tráva by sa mala sušiť na mieste chránenom pred slnečným žiarením.

V sušičke na zeleninu a ovocie

Ak je to potrebné, premiestnený šťovík sa môže umyť v tečúcej vode. Pred položením trávy na rošt sa musí dôkladne vysušiť. To možno vykonať pomocou papierových uterákov alebo jednoducho vložením zväzkov šťovíku do prázdneho pohára. Po vypustení vlhkosti môžete prejsť na hlavné štádium sušenia.

Elektrická sušička je nastavená do režimu „Byliny“ alebo manuálne nastavená teplota na 40 stupňov. Zelení môžu byť sušené s celými listami alebo v drvenej forme spolu s odrezkami. Sušenie elektrickým zariadením trvá len 5-7 hodín.

Akodržať šťovík

Tráva sa považuje za pripravenú na uskladnenie, ak sa stlačí v rukách.Predávkovaný produkt sa ľahko treje do prášku, ktorý nie je prijateľný.

Po vysušení možno trávu skladovať celé listy alebo, aby sa ušetril priestor, sekanie.

Sušený šťovík skladujte v papierových vreciach alebo v lepenkových obaloch v suchých miestnostiach.Ak sa ako nádoba používa sklenená nádoba, veko by sa nemalo pevne priskrutkovať.Aby sa vitamíny a prospešné látky uchovávali čo najdlhšie, zber musí byť starostlivo chránený pred priamym slnečným svetlom.

Skladovateľnosť surovín je 2 roky, ale najlepšie je aktualizovať zásoby sušeného šťavela ročne.