Ako sušiť slivky na zimu: všetky spôsoby - varíme doma slivky

Sušené slivky, alebo inak, sušené slivky - to je veľmi užitočná pochúťka. Ale ste 100% istí, že kupujete v obchode kvalitný výrobok, nespracovaný, aby sa zlepšil vzhľad, s akýmikoľvek chemikáliami? Myslím si, že na túto otázku nikto nemôže jednoznačne odpovedať. Dnes navrhujeme zvážiť metódy sušenia sliviek ako také doma. Takýto výrobok bude určite na najvyššej úrovni, pretože celý proces varenia bude kontrolovaný vami osobne.

Zloženie: voda, slivky, sóda Čas záložiek: Leto, Jeseň

Obsah

  • 1Príprava odtokov na sušenie
  • 2Všetky metódy sušenia sliviek
      \ t
    • 2.1Na slnku
    • 2.2V peci
    • 2.3V elektrickej sušičke
    • 2.4V mikrovlnnej rúre
  • 3Ako skladovať slivky

Príprava odtokov na sušenie

Je možné usušiť všetky odrody sliviek, ale ovocie je najlepšie držať svoj tvar pevný a pevný na dotyk. V tomto prípade musí byť výrobok úplne vyzretý.

Prípravná fáza pozostáva z niekoľkých krokov:

  1. Triediť. Prstom ovocie, mali by ste okamžite vylúčiť vzorky s hnilobou a rôznymi zraneniami. Pri sušení musí ísť len to najlepšie ovocie.
  2. Čistenie. Ovocie sa umyje pod tečúcou vodou a utrie sa papierovými utierkami.

  1. Pitting. Slivka je narezaná na polovicu a odstránenájadro. V tejto príprave sa dokončujú slivky na sušenie bez kameňov. Môžete pokračovať priamo k dehydratácii. Ak máte v pláne sušiť slivky s kameňom, potom preskočiť tento krok a vykonať všetky ostatné kroky.
  2. Blanching. V litri vriacej vody rozpustiť 1 lyžičku jedlej sódy a vložte slivku do tohto roztoku na 20 sekúnd. Množstvo kvapaliny sa vypočíta tak, aby sa ovocie úplne ponorilo do vody. V prípade potreby niekoľkokrát zvyšujte dávku. Tento postup je potrebný na odstránenie voskovej vrstvy z povrchu. Peel z vriacej vody by mal prasknúť, čo prispeje k lepšiemu odpareniu kvapaliny.
  3. Po blanšírovaní sa výtok opláchne pod tečúcou vodou.
  4. Nakoniec sa ovocie dôkladne vysuší papierovými utierkami.

Všetky metódy sušenia sliviek

\ t

Na slnku

Pripravené slivky sa rozložia na mriežkach alebo v dobre vetraných boxoch a vyvedú na slnko. Každý večer sa do miestnosti privedú nádoby s ovocím a vrátia sa len nasledujúci deň, nie pred časom, keď príde rosa.

Celková doba schnutia je 4 až 6 dní. Záleží na poveternostných podmienkach a veľkosti plodov.

Po ukončení sušenia by sa sušené ovocie malo vysušiť v tieni. Bude to trvať ďalších 3-4 dni.

V peci

Aby sa plech na pečenie udržal čistý, je pokrytý papierom na pečenie. Tiež je možné sušenie na špeciálnych mriežkach. Pripravené ovocie sa šíri vjednu vrstvu. Ak bola slivka rozrezaná na polovicu, položte ju kožou.

Sušenie rúry pozostáva z niekoľkých etáp:

  • 5 hodín pri teplote + 50 ° C;
  • 6 hodín pri teplote + 70 ° C;
  • až kým výrobok nie je pripravený pri teplote + 75… + 80 ° C.

Medzi jednotlivými krokmi sa plech na pečenie vyberie z rúry, prevráti slivky a nechá úplne vychladnúť. Po - pokračujte v procese podľa inštrukcií.

Pozrite si video z kanála „Muži v kuchyni!“ - Ako si vyrobiť slivky doma

V elektrickej sušičke

Slivky sa šíria na špeciálnych paletách aj v jednej vrstve. Ak polovicu ovocia osušíte, musia byť rozrezané.

Teplotné podmienky pre celú dobu sušenia sa budú líšiť:

  • Stupeň 1: suché 4 hodiny pri teplote + 50 ... + 55 ° C. Vymeňte zásobníky na niektorých miestach a otočte kusy.
  • Stupeň 2: suché počas 4-6 hodín pri teplote + 60 ° C. Zmeníme zásobníky, prevrhneme slivky.
  • Stupeň 3: kým nie je výrobok pripravený, približne 4 až 6 hodín pri teplote + 75… + 80 ° C.

Pozrite si video z kanálu "Ezidri Master" - Sušiace slivky

V mikrovlnnej rúre

Na expresné sušenie v mikrovlnnej rúre by sa mali používať iba tvrdé plody, inak sa slivka zmení na kašu.

Odstráňte kosti z ovocia a umiestnite ich do plochej misky potiahnutej papierovým uterákom. Rezy musia dať rez. Zakryte kliny papierovou obrúskou.

Zapneme mikrovlnnú rúru na priemerný výkon po dobu 3 minút. naNa konci tejto doby vyberieme vložku a výrobky vložíme do rúry na rovnaký čas.

Po mikrovlnnom signáli ho nastavte na plnú kapacitu a sušte slivky ďalšiu 1 minútu. Ak tento čas nestačí, môžete pokračovať v sušení a kontrolovať pripravenosť každých 60 sekúnd.

Ako skladovať slivky

Pripravené sušené ovocie by malo byť pevné a pevné. Pri stláčaní by sa nemali držať za ruky alebo sa rozpadať.

Sušené sušené slivky sa môžu skladovať jeden rok mimo dosahu produktov s ostrým zápachom.

Nádoby so sušeným ovocím - sklenené nádoby, plastové nádoby alebo obaly - je lepšie uchovávať v chladničke. Ak sa produkt vysušil, mal by sa skladovať v mrazničke.