Ako sušiť petržlen doma - sušené byliny a petržlen koreň na zimu

Petržlen je vynikajúca korenistá bylina, ktorú možno použiť na varenie rôznych jedál z mäsa, rýb a hydiny. Zároveň sú populárne nielen čerstvé zelené, ale aj sušená zelená hmota a korene. Ak sa chcete naučiť, ako správne pripraviť sušenú petržlenovú vňať na zimu, prečítajte si tento článok.

Zloženie: petržlen, koreň petržlenu Čas záložiek: Leto, jeseň

Obsah

  • 1Príprava petržlenu
  • 2Ako sušiť petržlen
    • 2.1Vo vzduchu
    • 2.2V peci
    • 2.3V elektrickej sušičke
    • 2,4V mikrovlnnej rúre
    • 2.5V leteckom priemysle
  • 3Ako skladovať sušenú petržlen

Príprava petržlenu

Najlepšou možnosťou je, keď si pestujete zeleninu vo vlastnej záhrade. Tráva by sa mala zbierať v suchom, slnečnom počasí po tom, čo rosa zostúpi.

Na sušenie vyberte čerstvé zelené vetvičky s jemným lístím. Výhodne sa zber petržlenu na neskoršie skladovanie vykonáva pred kvitnúcimi rastlinami.

Ak toto korenie nemá vlastnú úrodu, potom ho možno kúpiť na akomkoľvek trhu s potravinami. Preto je potrebné zvoliť si čerstvé elastické zväzky bez zažltnutých letákov. Tiež by ste sa mali vyhnúť nákupu zelených, čo je vo vodných šálkach, pretože predajcovia používajú túto metódu na rozšírenie prezentácie.čerstvé zelené.

Ďalším krokom je vybrať petržlen, odstrániť zožltnuté časti a uschnuté vetvičky. Ak je spodná časť stoniek zložená, musí byť tiež odrezaná.

Ďalej sa tráva umyje. K tomu, vo veľkom hrnci rekrutovať studenej vody a dôkladne opláchnite petržlen v ňom.

Po tomto postupe sa nanesie na papierové uteráky a nechá sa uschnúť. Môžete tiež vysušiť vetvičky ich umiestnením do prázdneho pohára alebo hrnčeka, načúvaním listov.

Pred sušením sa koreň petržlenu dôkladne umyje pod tečúcou vodou, najlepšie s použitím hrubej kefy. Potom sa tenká vrstva kože zoškrabuje ostrou stranou noža. Lúpané korene sú narezané na tenké plátky alebo pásy.

Ako sušiť petržlen

Vo vzduchu

Najdlhší, ale nie menej účinný spôsob sušenia je na čerstvom vzduchu.

Zelení sa môžu sušiť ako vo forme rezu a celé konáre. Môžete brúsiť nielen listy, ale aj nasekané na sušenie a stonky rastliny.

Zelené rezanie sa umiestni na ploché platne alebo palety, vrstva nie väčšia ako 1 cm a umiestni sa do dobre vetranej miestnosti. Kvôli zachovaniu chlórofylu v zelenej farbe a nezožltnutiu by malo byť sušenie chránené pred priamym slnečným svetlom. Rovnomerná dehydratácia tiež prispieva k pravidelnému miešaniu rezu.

Vo strapcoch sa petržlen vysuší nad lístkami, zviaže na lane alebo sa položí na palety. Prvá metóda vám neumožňuje kontrolovať proces sušenia a kedydruhá možnosť bude musieť často rozruchať zelené.

Sušenie koreňov petržlenu prirodzeným spôsobom sa vykonáva rovnakým spôsobom ako zelené, na drvených táckach.

Celková doba schnutia sa pohybuje od 5 do 14 dní v závislosti od typu výrobku, spôsobu jeho rezania a poveternostných podmienok.

V peci

Oveľa rýchlejšie s úlohou pomôže zvládnuť rúru. K tomu sa zahreje na teplotu 45 - 50 stupňov. Zelení alebo korene sa umiestnia do rúry a sušia sa s otvorenými dverami po dobu asi 5 - 6 hodín.

Aby sa ušetril čas, zelená hmota sa rozdrví a rozloží na plech v tenkej vrstve. V tejto forme môže petržlen úplne vysušiť doslova za 1,5 - 2 hodiny.

Pozrite si video z kanála Family Menu - Petržlen na zimu. Sušenie

V elektrickej sušičke

Zelení sa môžu sušiť s celými vetvičkami, alebo sa môžu nakrájať. Korene sú narezané na pásy alebo kolesá.

Na prístroji sa nachádza špeciálny režim "Pre bylinky" alebo manuálne nastavte teplotu na 40 - 45 stupňov. S takou tepelnou expozíciou, petržlen rýchlo schne, zachováva všetky živiny a chuť v maximálnom množstve.

Doba schnutia závisí od vlhkosti okolitého vzduchu, typu korenia a veľkosti jeho rezania. Aby sa výrobky rovnomerne vysušili, musia byť petržlenové vaničky vymenené každých 1,5 hodiny.

Video z kanála Ezidri Master ukazuje, ako vyschnúť petržlen v elektrickej sušičke

V mikrovlnnej rúre

Petržlen sa rozšírilna ploché misky, pokryté obrúskom. Namiesto toho sa môžu použiť papierové dosky. Zariadenie sa zapne pri plnom výkone po dobu 2 minút. Po signáli pripravenosti sa platňa vyberie a výrobok sa skontroluje. Ak je potrebné ďalšie sušenie, postup pokračuje. Následné kontroly sa vykonávajú s frekvenciou 1 minúty.

V aerogrille

Mletá tráva alebo korene sa umiestnia do konvekčnej pece. Dvere jednotky nie sú úplne zatvorené, čo umožňuje cirkuláciu vzduchu. Teplota ohrevu je nastavená na 40 - 45 stupňov a výkon fúkania je nastavený na maximum. Na vyschnutie zelenej hmoty bude trvať doslova 20 minút. Korene sušia o niečo dlhšie - 40 minút.

Ako skladovať sušenú petržlen

Kvalitatívne vysušený výrobok sa dobre rozpadá, takže ak trávu na vetvičkách vysušíte, zelené sa dajú ľahko uvoľniť zo stoniek.

Nakrájaná petržlenová vňať sa naleje do nádob a pevne skrútených viečok. Korenové korenie by malo byť balené v papierových alebo ľanových vreciach.

Skladovanie by malo byť tmavé a dobre vetrané.