Ako sušiť obilie a zelené fazuľky doma - pripravujeme fazuľu na zimu

Fazuľa - strukovinová kultúra bohatá na bielkoviny. Na kulinárske účely sa používajú struky a zrná. Fazuľové struky s mladými semenami - zdrojom diétnej vlákniny, vitamínov a cukrov, a obilia, v jeho nutričnej hodnote, možno porovnať s mäsom. V ľudovej medicíne sa používajú lúpané klapky. Používajú sa na terapeutické účely pri diabete. Ako udržať takú užitočnú zeleninu na dlhú dobu? Hlavnými metódami zberu fazule sú zmrazovanie a sušenie. Je to o tom, ako sušiť fazuľu doma, budeme hovoriť v tomto článku.

Zloženie: zelené fazuľky, fazuľa Čas záložiek: Leto, jeseň

Obsah

  • 1Ako sušiť fazuľu?
  • 2Suché zelené fazuľky
  • 3Ako vysušiť krídlo fazule
  • 4Ako skladovať suché fazuľky

Ako sušiť fazuľu?

Zber fazule určenej na sušenie sa vykonáva v auguste až septembri. Na konci vegetačného obdobia, keď sú vrcholy už úplne uschnuté, je roztrhané spolu s koreňmi. Krovky s strukami visia v určitej vzdialenosti na zemi. Aby sa plodina čo najviac zachovala, pod vrchmi podložte okraj tkaniny. Zrná uvoľnené zo strukov počas prirodzeného sušenia padajú na tkaninu, po ktorej sa dajú ľahko zbierať.

Sušené struky sú ostré, vyraďujúce zrná. To možno vykonať ručne alebo s rôznymiadaptácie.

Vladimir Ševčenko povie vo svojom videu o tom, ako ručne sekať fazuľu

Pozrite si video z kanálu "Kirichuk" - Ako olúpať fazuľu elektrickou vŕtačkou

Fazuľa by sa po ošúpaní mala triediť, pričom sa odstránia všetky zrná, ktoré boli zhnité a poškodené hmyzom.

Fazuľa sa môže usušiť prirodzeným spôsobom a rozotrieť v malej vrstve na paletách alebo podnosoch. Kapacity s fazuľou môžu byť usporiadané na slnku a na tienistom mieste. Hlavnou vecou je udržiavať dobrú cirkuláciu vzduchu. Je lepšie priviesť sochory do miestnosti na noc tak, aby sa nestali vlhkými od rannej rosy, ktorá vypadla. Doba schnutia závisí od teploty okolia a poveternostných podmienok a je v priemere 7 - 10 dní.

Rúra tento proces urýchli. Aby sa to dosiahlo, fazuľa sa zahrieva 1 hodinu pri teplote 50 stupňov a potom sa privedie na úplné sušenie pri teplote 60 - 70 stupňov. Dvere skrinky by mali byť pootvorené, pretože počas sušenia musí cirkulovať vzduch. Doba schnutia 5 - 10 hodín.

V elektrickej sušičke sa zrná sušia pri teplote 60 - 70 stupňov, pričom sa v niektorých miestach periodicky mení mriežka. Čas schnutia závisí od vlhkosti východiskovej suroviny a trvá približne 5 až 7 hodín.

Suché fazule

Zber zelených fazule závisí od odrody v júli až auguste. Ak je leto horúce, struky dozrievajú rýchlejšie.

Fazuľa sa zberá a triedi po zbere fazules príznakmi ochorenia, poškodením alebo stopami prítomnosti hmyzu. V ďalšom kroku sa špičky strukov odrežú a narezú na malé kúsky s dĺžkou 4 až 5 cm.

Pred sušením sa struky blanšírujú vo vriacej vode počas 2 až 3 minút. Môžu byť tiež dusené v dvojitom kotle po dobu 10 minút. Po tepelnom spracovaní musia byť zrná ochladené v ľadovej vode. Aby sa zbavili nadbytočnej vlhkosti, sušia sa struky na papierových uterákoch.

Hlavné metódy sušenia strukov sú: v peci alebo v špeciálnej sušičke na zeleninu a ovocie.

V peci sa fazuľa suší pri teplote 60 - 70 stupňov. Dvere by mali byť pootvorené, aby sa zabezpečilo optimálne vetranie vzduchu.

V elektrickej sušičke sa struky sušia pri teplote 65 - 70 ° C. Pre rovnomernejšie sušenie sa fazuľa rozloží do jednej vrstvy a tácky sa vymieňajú každú hodinu. Celková doba schnutia je 10-15 hodín.

Pri dehydratácii zelených fazúľ treba brať do úvahy skutočnosť, že tkanivá strukov úplne strácajú svoju štruktúru, a keď sa takýto výrobok používa na kulinárske účely, nie je možné získať skutočne letné jedlo z pohárov cukru. Použitie suchých zelených fazule je možné v polievkach, ako aj v polotekutých pokrmoch, ako sú dusené mäso.

Ako vysušiť krídlo fazule

Po odlupovaní sa najodolnejšie a čisté žalúzie vysušia prirodzeným spôsobom na dobre vetranom a tmavom mieste. Suché viečka fazule sa používajú ako liečivé suroviny na prípravuinfúzie a odvar.

Ako skladovať suché fazuľky

Fazuľa, struky a šupky sa skladujú na suchom, chladnom mieste. Sklenené nádoby, kartónové škatule alebo hrubé vrecká môžu slúžiť ako skladovacie kontajnery. Pripravený výrobok je potrebné použiť do 2 rokov.