Ako sušiť mrkvu na zimu doma: všetky spôsoby zberu sušenej mrkvy

Sušená mrkva je veľmi výhodná, najmä ak nie sú v dome žiadne špeciálne miesta na skladovanie čerstvej koreňovej zeleniny. Samozrejme, že zelenina môže byť zmrazená, ale pre mnoho, objem mrazničiek nie je príliš veľký. Vo svojej suchej forme si mrkva zachováva všetku svoju zdravú a chutnú chuť. O tom, ako môžete doma sušiť mrkvu, budeme hovoriť v tomto článku.

Zloženie: vrchy mrkvy, voda, mrkva Čas záložiek: Jeseň

Obsah

  • 1Príprava mrkvy na sušenie
  • 2Ako sušiť mrkvu na zimu
    • 2.1Na slnku
    • 2.2V mikrovlnnej rúre
    • 2.3V peci
    • 2.4V elektrickej sušičke
  • 3Ako skladovať sušenú mrkvu

Príprava mrkvy na sušenie

Po prvé, korene sa musia dôkladne vyčistiť, najlepšie s použitím tvrdej kefy. Vrcholy by mali byť sušené oddelene, tak ich odrezať od koreňov a tiež ich umyť.

Ďalším krokom je čistenie. Ak máte v pláne vyschnúť impozantné množstvo úrody, je najlepšie použiť špeciálny škrabka na zeleninu. Riešenie s tým ide oveľa rýchlejšie. Je tiež potrebné odrezať hornú zelenú časť koreňa.

Lúpaná mrkva sa pred sušením odporúča blanšírovať vo vriacej vode 15 až 20 minút, v tomto prípade závisí od veľkosti mrkvy. overiťpripravenosť výrobku môže byť tenká drevená špíz alebo špáradlo. Mal by vstúpiť do zeleniny s malými ťažkosťami. Hotový produkt sa ochladí v studenej vode a suší sa uterákmi.

Môžete sušiť a nespracované surové mrkvy. Topy mrkvy tiež nie sú tepelne spracované.

Rezanie je nasledovné. Metódy mletia koreňovej zeleniny pred sušením:

  • na hrubom strúhadle;
  • kolesá;
  • polkruhy alebo štvrtiny;
  • kocky;
  • slamky;
  • tyče.

Vrcholy mrkvy sa jemne nasekajú nožom. Sušenie vrchov strapcami je povolené.

Ako sušiť mrkvu na zimu

Na slnku

Nakrájaná mrkva sa rozloží na tácku alebo sieť a vystaví slnku. Vrcholy mrkvy sú umiestnené na vetranom mieste v tieni.

V noci musí byť zelenina prenesená do miestnosti a ráno, po odchode rosy, ich dať späť. To by malo byť vykonané tak, aby mrkva otpyhla. Ak nastane sušenie na paletách, potom by sa zelenina mala pravidelne miešať, aby sa proces vykonával rovnomernejšie.

Prírodné sušenie na slnku je nepochybne energeticky najúčinnejšou metódou, ale zároveň najdlhšou. Sušenie trvá približne 10 až 14 dní.

Pozrite sa na video z kanála "Olga Cozy Area" - Sušenie petržlenu a mrkvy topy ručne. Ako suché greeny.

V mikrovlnnej rúre

Drvené korene alebo vrcholy sa umiestnia na plochú platňu vhodnú pre mikrovlnné rúry.Proces prebieha v dvoch fázach.

Po prvé, jednotka je nastavená na plnú kapacitu a mrkva sa v tomto režime suší 3 minúty.

Potom sa výkon zníži na polovicu a pokračuje v sušení 3 až 5 minút. Aby nedošlo k strate pripravenosti výrobku, mali by ste sa pozrieť do rúry každých 40 až 60 sekúnd.

V peci

Sušenie rúry je cenovo najdostupnejším spôsobom skladovania mrkvy pre väčšinu ľudí.

Na plechu na pečenie potiahnutom voskovým papierom sa plátky mrkvy rozložia s vrstvou najviac 1 centimeter.

Pec sa zahreje na teplotu 65 - 70 stupňov a do nej sa umiestni nádoba s mrkvou. Pre čo najlepšiu cirkuláciu vzduchu by mali byť dvierka rúry udržiavané mierne pootvorené. Sušenie trvá približne 6 až 8 hodín. Záleží na spôsobe rezania koreňovej zeleniny. Zelená hmota schne oveľa rýchlejšie.

Po celú dobu, keď je zelenina v peci, je potrebné niekoľkokrát ju vybrať, zmiešať a ochladiť na teplotu miestnosti.

Pozrite si video z kanála „Wild Tourist“ - Sušená zelenina na výlet. Domáca sublimácia

V elektrickej sušičke

Nakrájaná mrkva sa položí na palety v jednej vrstve a nastrieka sa na strúhadle - vrstva nie väčšia ako 5 milimetrov. Na elektrickú sušičku nastavte teplotu 60 - 70 stupňov.

Čas schnutia závisí od spôsobu rezania zeleniny a jej množstva, ale v priemere trvá 6 až 12 hodín. Ak je objem zeleniny veľký, potom by sa mal sušiť v niekoľkých stupňoch. Vyschnúť viacuniformy, nezabudnite na niektorých miestach pravidelne meniť palety.

Pozrite si video z kanála Ezidri Master - Ako vysušiť mrkvu v elektrickej sušičke? Sušená zelenina. Jedlo pre kempovanie

Ako skladovať sušenú mrkvu

Po vysušení by sa mrkva mala skladovať niekoľko dní v jednej spoločnej nádobe tak, aby bola vlhkosť v produkte rovnomerne rozložená.

Potom sa zelenina vloží do utesnených sklenených alebo cínových nádob alebo bavlnených vriec. Mrkvy skladujte v tomto formulári 1 rok.

Sušená mrkva a topy sa používajú na prípravu prvého a druhého kurzu, ako aj na prípravu chutného a zdravého čaju. Čaj sa môže variť zo sušených vrchov a koreňovej zeleniny.