Ako sušiť jahody na zimu: spôsoby, ako schnúť doma

Jahody patria k tým rastlinám, v ktorých sú užitočné nielen plody, ale aj listy. Správne sušené jahody si zachovávajú svoje liečivé vlastnosti a arómu po dobu 2 rokov, čo je viac než dosť.

Zloženie: jahody

Obsah

  • 1Sušené jahody s listami
  • 2Jahody sušené v sušiarni alebo v elektrickej sušičke
  • 3Jahodová pasta v elektrickej sušičke

Sušené jahody s listami

Na výrobu jahodového čaju sa jahody môžu sušiť spolu s listami a stonkou, bez toho, aby sa zlomili bobule. Kravata listov jahôd spolu s kvetenstvo v malých kytice, a zavesiť v dobre vetranom priestore.

Pri teplote vzduchu +25 ° C bude trvať týždeň, kým zaschne. Skontrolujte, či bobule a listy a ak sú dostatočne suché, rezané kytice s nožnicami pre pohodlnejšie skladovanie a následné varenie čaju.

Nenechávajte jahody na dlhú dobu, aby vyschli. To vyschne, stratí svoju chuť, a muchy s prachom bude ovocie bobule neodpustiteľné a dokonca nebezpečné.

Sušené jahody rozotrite v sklenených nádobách, zatvorte veko a skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Sušené jahody v sušiarni alebo elektrickej sušičke

V tomto prípade sa jahody suśia samostatne, bez listov a stoniek. Pred sušením by sa bobule nikdy nemali umývať, povolené je iba ručné čistenie odpadu.

Jahody a jahody absorbujú vodu príliš rýchlo a počas núteného sušenia sa umyté bobule plazia do malého škvŕn, ktorý sa nedá odlupovať z roštu sušičky alebo pergamenu.

Najprv sa v peci mierne vysušia bobule, pričom sa minimálna teplota nastaví na približne 30 ° C počas 2 hodín. Potom sa teplota zvýši na 50 stupňov za občasného premiešania až do úplného vyschnutia.

V elektrickej sušičke sa jahody sušia 5 hodín pri teplote 30 ° C, potom sa sušia a varia pri teplote 65 ° C.

Na získanie pohára sušených jahôd potrebujete v priemere 2 litre pohárov čerstvých plodov.

Ale kto používa jahody len na ošetrenie, ak sa môže stať skutočnou pochúťkou?

Jahodová pasta v elektrickej sušičke

Jahodová pastilka sa varí veľmi jednoducho a skladuje sa ako obyčajné sušené jahody.

Ak ešte máte pomačkané jahody alebo tie, ktoré ste museli umyť, vložte ich do mixéra, pridajte trochu cukru a metla až do hladkého.

Namažte elektrickú panvicu so sušeným rastlinným olejom a dajte jahodovú hmotu do panvice, nie hrubšiu ako 0,5 cm, nastavte teplotu elektrickej sušičky na 60 stupňov a po 10 hodinách úzkostného čakania konečne dostanete dlho očakávanú jahodovú pastilku.

Ak ste hneď nesjedli všetko, vyvaľkali ste to s rolkou, nakrájajte ho a môžete ho trochu vysušiť na dlhšie skladovanie.

Viac informácií o sušení jahôd nájdete na videu: