Ako sušiť banány doma

Ovocie ako banány nie sú pochúťkou a sú vždy komerčne dostupné bez ohľadu na ročné obdobie. Prečo potom sušiť banány, pýtate sa. Odpoveď je jednoduchá. Sušené a sušené banány sú veľmi chutné a uspokojivé dezert. Sušené ovocie môže vždy vziať so sebou a jesť v správny čas. Budeme hovoriť o tom, ako správne pristupovať k procesu dehydratácie banánov v tomto článku.

Zloženie: banán, voda, kyselina citrónová, citrónová šťava Čas na záložku:] Celý rok

Obsah

  • 1Výber a príprava banánov na sušenie
  • 2Metódy sušenia banánov
    • 2.1Na slnku
    • 2.2V peci
    • 2.3V elektrickej sušičke
  • 3Ako skladovať sušené banány

Výber a príprava banánov na sušenie

Na sušenie sú vhodné len zrelé banány. Čierne škvrny môžu byť prítomné na šupke, ale dužina ovocia musí zostať ľahká a hustá.

Pred sušením by sa banány mali opláchnuť v tečúcej vode a ošúpať.

Ďalej by ste sa mali rozhodnúť, aký výsledok sa chcete dostať na koniec - sušené banány alebo úplne vysušené banánové lupienky. Z toho bude záležať na spôsobe rezania ovocia.

V prípade sušeného výrobku sa banány nakrájajú na veľké kusy. Veľké plody môžu byť narezané najskôr na polovicu, a potom každá polovica - stále v dvoch. Malé mini banány (Baby Banana) možno úplne vysušiť.

Pre čipyovocie sa narezáva kolesami s hrúbkou od 5 do 10 milimetrov.

Aby plody počas sušenia nestmavli, musia sa určitý čas uchovávať v okyslenej vode. K tomu nalejte 200 mililitrov studenej vody a vylisovanú šťavu z jedného citróna do misy. Citrónovú šťavu možno nahradiť 1 lyžičkou kyseliny citrónovej. Banánový rez sa umiestni do okysleného roztoku na 20 až 30 sekúnd.

Po tomto postupe sa plody položia do cedníka a počkajú, až sa prebytočná kvapalina čo najviac vypustí.

Metódy sušenia banánov

Na slnku

Na prvý pohľad je najjednoduchší spôsob sušenia použitie slnečného tepla, ale v praxi sa ukazuje, že je to časovo najnáročnejšie.

  • Po prvé, premenlivé poveternostné podmienky nemusia vždy prispievať k dobrému sušeniu.
  • Po druhé, v noci by sa mala panvica s banánmi priviezť domov a znova vyviezť na čerstvý vzduch až po rannej rosnej vode, inak budú výrobky mokré.
  • Po tretie, banány vyložené na palete musia byť spoľahlivo chránené pred hmyzom, ktorý sa môže preniesť na patogény.

Čas schnutia na otvorenom slnku je 2 až 4 dni. Záleží hlavne na poveternostných podmienkach a veľkosti plátky ovocia.

V peci

Pripravené banány, ako je opísané vyššie, sa rozložia na tácku pokrytú pergamenom. Na zlepšenie výmeny vzduchu je možné papier na niekoľkých miestach prepichnúť nožom.

Zahrejte rúru na teplotu 60 - 70 stupňov avložte do nej plech na pečenie s plátkami. Je veľmi dôležité ponechať dvierka rúry otvorené, aby mohol cirkulovať vzduch. Malé plátky banánov budú plne pripravené za 3 hodiny a veľké kusy budú trvať oveľa dlhšie. Nezabudnite pravidelne striedať ovocné rezy, aby sa sušili rovnomerne.

Pozrite si video z kanála Kitchen Show - Banana Chips - Dried Cinnamon Bananas. Ako sušiť banány v rúre.

V elektrickej sušičke

Použitie elektrickej sušičky sa považuje za najvhodnejšie, pretože okolitý vzduch sa počas prevádzky zahrieva omnoho menej.

Kusy ovocia sa ukladajú na palety v jednej vrstve, pričom medzi nimi zostáva malá vzdialenosť, aby sa zabránilo zlepeniu. Banány sa sušia 10 - 12 hodín pri teplote 60 - 70 ° C. Počas tejto doby sa musia palety pravidelne zamieňať. Toto sa má vykonať približne raz za 2 hodiny.

Pripravenosť ovocia sa stanovuje individuálne. Niektorí uprednostňujú sušený výrobok, zatiaľ čo iní uprednostňujú úplne suché banánové lupienky.

Hlavnou vecou po vysušení je vyrovnať vlhkosť výrobku. Na to sa sušené ovocie odoberajú z dehydratátora v jednej nádobe a nechajú sa stáť niekoľko hodín. Počas tejto doby bude vlhkosť zostávajúca v banánoch rovnomerne rozložená v banánoch.

Pozrite si video z kanála Ezidri Master - Ako urobiť sušené banány doma?

Ako skladovať sušené banány

Sušené banány by sa mali skladovať v hlavnom priestore chladničkytesne uzavretý kontajner. Za takýchto podmienok je možné sušené ovocie skladovať až 1 rok.

Úplne vysušený výrobok sa môže skladovať pri izbovej teplote v nádobe alebo plastovom vrecku. Ak je vlhkosť v miestnosti normálna, potom suché banánové rezy môžu byť uložené v papierových vreciach.