Ako suché zeler doma: suché korene, stonky a listy zeleru

Na kulinárske účely sa používajú rôzne časti zeleru.K polievkam, rybím pokrmom a šalátom sa pridávajú mäsité korene.Zeler zeler je tiež základom mnohých šalátov, a zelené sú veľké korenie.Ako udržať zeler zber v sušenej forme, poďme hovoriť podrobnejšie v tomto článku.

Zloženie: koreň zeleru, zeler, zeler, stonky zeleru ]Čas na záložku: Leto, Jeseň

Obsah

  • 1Ako vysušiť koreňový zeler
    • 1.1Príprava výrobku
    • 1.2Metódy sušenia
  • 2Ako sušiť zeler list
    • 2.1Príprava výrobku
    • 2.2Metódy sušenia
  • )3Ako vyschnúť zeler na stopkách
    • 3.1Príprava výrobku
    • 3.2Metódy sušenia
  • ]
  • 4Ako skladovať sušenézeler

Ako sušiť koreňový zeler

Príprava výrobku

Koreňová zelenina na sušenie by mala byť hustá, svetlo, bez poškodenia a hniloby.Korene sa dôkladne očistia od zvyšnej pôdy a premyjú sa tečúcou vodou.

Na odstránenie hustej kože budete potrebovať ostrý nôž alebo škrabku na zeleninu.Lúpaná koreňová zelenina by mala byť nasekaná.Toto sa môže uskutočniť niekoľkými spôsobmi:

  • nakrájame nastrúhaný koreň s veľkou časťou;
  • narezané na tenké dlhé slamky nožom alebo špeciálnym strúhadlom pre Kórejčinušaláty;
  • krájanie zeleru na tenké platne s použitím škrabky na zeleninu;
  • zeleninu nakrájajte nožom na krúžky s hrúbkou najviac 5 milimetrov.

Čas sušenia podľa niektorej z nižšie uvedených metód závisí od spôsobu mletia produktu.

Metódy sušenia

Zeler sa môže sušiť týmito metódami:

  • Vo vzduchu. Drvený koreň sa umiestni na tácky, sito alebo mriežky v tenkej vrstve. Nádoby sú umiestnené na suchom a dobre vetranom mieste. Je lepšie nenahrádzať zeleninu na priame slnečné svetlo. Pravidelné rezanie by sa malo miešať. Čas schnutia - 14 - 20 dní.
  • V rúre. Plechy sú lemované pergamenom a na nich je položený zeler. Sušenie by sa malo vykonávať v rúre, zahriaty na teplotu 50 - 60 stupňov, s mierne otvorenými dvierkami.
  • V elektrickej sušičke. Teplota na prístroji je nastavená na 50 stupňov. Mreže s zelerom sa vymieňajú každých 1,5 hodiny, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Doba schnutia - 10 hodín.

Video z kanála Ezidri Master ukazuje, ako zaschnúť zeler a petržlenovú vňať v elektrickej sušičke

Ako sušiť zeler list

Príprava prípravku

Zeler zelene sú zoradené, zbaviť sa žltých a sušených listov. Potom ho opláchnite od prachu a nečistôt v studenej vode. Na odstránenie prebytočnej tekutiny sa tráva rozloží na papierové uteráky a vysuší.

Zeleninu môžete vysušiť celými vetvičkami,alebo v rozdrvenej forme.

Metódy sušenia

Zelení sa môžu sušiť štyrmi rôznymi spôsobmi:

  • Vo vzduchu. Zelení sa rozprestierajú na plochých doskách alebo mriežkach a čistia sa na tmavom mieste, najlepšie v návrhu. Na zeler sa nerozbije, je potrebné rozruch pomerne často. Vetvičky môžu byť tiež sušené vo zväzkoch, visí na lanách.
  • V rúre. Na vyschnutie by mala byť minimálna teplota zariadenia s otvorenými dvierkami. Zeler sa umiestni na tácky s tenkou vrstvou. Po každej hodine v rúre by sa mal výrobok skontrolovať na pripravenosť.
  • V elektrickej sušičke. Zelení sa sušia v špeciálnom režime určenom na sušenie bylín. Teplota na ňom je naprogramovaná na maximálne 40 stupňov, čo umožňuje zachovať všetky užitočné vlastnosti a aromatické látky.

  • V mikrovlnnej rúre. Táto metóda je vhodná len pre malé množstvo zelenín a vyžaduje neustále monitorovanie procesu varenia. Rozdrvená tráva sa umiestni na papierové platne a umiestni do pece. Výkon jednotky je nastavený na 700 W a doba expozície je 2 minúty. Po pípnutí sa zeler kontroluje na pripravenosť. V prípade potreby postup zopakujte.

Pozrite si video z kanála „Veľká farma“ o tom, ako sušiť zeler v zeleni

Ako vyschnúť zelene

Príprava prípravku

Stonky zeleru sa triedia, odstraňujúpoškodené a šteniatka. Potom sa zelené umyjú a rozdrvia v malých kockách, dlhých 1,5 - 2 cm. Čím menší je zeler, tým rýchlejšie vyschne.

Metódy sušenia

Hlavné metódy sušenia zeleru sú v peci av elektrickej sušičke.

Teplota pece je nastavená na 60 stupňov a pri otvorených dverách je podporovaná cirkulácia vzduchu. Palety s nasekanými stopkami umiestnenými do rúry na 2 hodiny. Po tejto dobe sa kúsky zmiešajú. Sušenie pokračuje v tomto režime 10 až 12 hodín.

Ak sa na dehydratáciu používa elektrická sušička, potom sa teplota na nej nastaví na 55 - 60 stupňov. Aby sa kusy rovnomerne vysušili, čas od času sa mriežky zamenia.

Ako skladovať sušený zeler

Akýkoľvek druh zeleru by sa mal skladovať v tmavých sklenených alebo plastových plechovkách. Veko musí byť pevne priskrutkované, aby sa zabránilo vniknutiu vlhkého vzduchu. Skladovateľnosť sušeného zeleru je 1 - 2 roky.