Ako suché šípky doma: sušenie ovocia, listov a kvetov

U psej ruže sú užitočné všetky časti rastliny: korene, stonky, listy, kvety a samozrejme ovocie. Najčastejšie sa rastliny snažia zachovať na zimu, ale jeho ďalšie zložky sú tiež hodné pozornosti, pretože obsahujú dosť veľa vitamínov. Dnes budeme hovoriť o sušení ovocia, listov a kvetov divokej ruže.

Zloženie: listy divokej ruže, kvety divokej ruže, ruža ružová , jeseň

Obsah

  • 1Ako a kedy sa zbiera divoká ruža
  • 2Príprava divokej ruže na sušenie
  • 3Ako sušiť šípky
    • 3.1Prírodné sušenie
    • 3.2V peci
    • 3.3V elektrickej sušičke
    • 3.4V leteckom priemysle
    • 3.5V mikrovlnnej rúre
  • 4Ako skladovať sušenú šípku

Ako a kedy sa zbiera divoká ruža

Rôzne časti rastliny sa zbierajú v rôznom čase:

  • Kvety sa zbierajú v mesiaci jún, zatiaľ čo je lepšie zvoliť si okamih, kedy ešte nezačali padať okvetné lístky.
  • Listy sa zbierajú v júli a auguste. Je dôležité zbierať listy zelené. V septembri sa napríklad už čiastočne začína žltnúť.
  • Šípky sa odoberajú od konca leta až do začiatku mrazu. Hlavnou podmienkou je, že bobule úplne dozrievajú.

Príprava divokej ruže na sušenie

\ t

Zberané triedenie, odstraňovanie poškodených a zhnitých vzoriek. Zelená hmotaodmietnuť listy poškodené hmyzom.

V ovocí je stonka mierne skrátená a odrezky sú úplne odstránené.

Pred sušením nie je potrebné umývať ovocie, listy a najmä šípkové kvety. Všetky spracovanie prebieha v suchej forme bezprostredne pred procesom varenia piva.

Ak sa lístie znečistilo prachom a nečistotami, môže sa opláchnuť vodou a potom dôkladne vysušiť papierovými uterákmi.

Ako vysychať šípky

Prírodné sušenie

Táto metóda sa neodporúča na sušenie ovocia, ale je možné ju použiť. Faktom je, že tento proces je pomerne dlhý čas (14 - 28 dní), čo vedie k strate veľkej časti vitamínov obsiahnutých v bobuliach. Ale ak ste si ho stále vybrali, je potrebné mať na pamäti, že sušenie prebieha v dobre vetraných priestoroch, mimo slnečného žiarenia. Najlepšie je zakryť nádobu bobuľami papierom a nezabudnite pravidelne premiešať ich obsah.

Sušenie listov a kvetov týmto spôsobom je úplne prijateľné. Mali by byť tiež umiestnené v návrhu chránenom pred slnečným svetlom.

Oleg Churilov vo svojom videu rozpráva o tom, ako správne zbierať a variť šípky

V peci

Rúra sa zohreje na teplotu 50 - 60 stupňov a do nej sa vložia palety s bobuľami šípky. Pre čo najlepšiu cirkuláciu vzduchu sú dvierka rúry pootvorené. Každé 2 hodiny paletyvyberte a premiešajte obsah. Celý proces sušenia trvá približne 10 až 12 hodín.

Listy a kvety sa sušia rovnakým spôsobom, teplota v sušiarni by sa však mala nastaviť na minimálnu hodnotu a pripravenosť výrobku by sa mala kontrolovať každých 30 minút. Čas schnutia je 3 až 5 hodín.

Pozrite si video z kanála „Elena Puzanova“ - Ako vyschnúť v rúre. Piť vitamínový čaj

V elektrickej sušičke

Pripravené ovocie sa ukladá do nádoby s elektrickými sušičkami v jednej rovnomernej vrstve. Teplota na zariadení je nastavená na 65 - 70 stupňov. Doba schnutia je 10-14 hodín. Ak chcete sušiť plody rovnomerne, podnosy sa každé dve hodiny vymenili. Skúsené ženy v domácnosti sa tiež odporúča prepichnúť hrubé boky psa-ruže tak, že hydratácia prebieha rýchlejšie.

Zelená hmota a kvety sušené oddelene. Sú tiež rozložené na paletách s hrúbkou maximálne 5 mm. Teplota nárazu je nastavená na 35 - 40 stupňov. Celý proces sušenia trvá 4-6 hodín.

V aerogrill

Je lepšie rozdeliť celkové množstvo úrody na malé porcie. Každá časť ovocia sa umiestni na špeciálnu mriežku zariadenia. Aby sa zabezpečila dobrá cirkulácia vzduchu, kryt grilu by mal byť mierne pootvorený. Rýchlosť ventilátora je nastavená na maximálnu hodnotu a teplota expozície by mala byť približne 55 - 60 stupňov. S danými parametrami bude výrobok pripravený do 40 minút. Ak tento čas nestačí, môžete nastaviť časovačďalších 20 minút.

V mikrovlnnej rúre

Nie je možné vysušiť boky v mikrovlnnej rúre. Je to spôsobené tým, že vrchná vrstva bobúľ vyschne a vnútro zostane vlhké. Tento vzhľad pripravenosti výrobku vedie k tomu, že bobule hnijú a nemôžu byť použité ako jedlo.

Pomocou tejto zázračnej techniky možno dobre vysušiť listy a kvety. K tomu sa rozprestierali na plochej doske, pokrytej papierovou obrúskou. Vrchný kryt s ďalšou vrstvou obrúsky. Sušenie sa uskutoční pri maximálnej teplote približne 2 až 3 minúty.

Ako skladovať sušenú šípku

Po hlavnom sušení by sa výrobky mali skladovať niekoľko dní v kartóne alebo drevenej krabici. Je potrebné, aby sa vlhkosť v ovocí a zelenine vyrovnala. Potom sa psie ruže rozložia v hermetických nádobách alebo v bavlnených vreckách zviazaných šnúrkou. Skladovateľnosť suchého výrobku je 36 mesiacov.