Ako suché šalvie: spôsoby, ako vyschnúť doma

Šalvia (šalvia) sa používa na lekárske aj kulinárske účely. Voľba spôsobu sušenia závisí od toho, čo potrebujete.

Zloženie: šalvia Čas na záložku: Leto, jeseň

Šalvia sa zberá začiatkom leta, keď začína kvitnúť až do jesene. Je to počas kvitnutia, že koncentrácia éterických olejov v rastline dosahuje svoj vrchol.

Rezané stonky úplne, takže je výhodnejšie prepravovať, a triediť domy. Snažte sa, aby sa kontaminované rastliny. Sage stonky samozrejme môžu byť umyté, ale to nie je žiaduce urobiť.

Obsah

  • 1Prírodné sušenie šalvie
  • 2Šalvia na korenie

Sušenie šalvie prirodzeným spôsobom

Ide o metódu sušenia vhodnú na lekárske účely, kde sa používa celá rastlina a kvety a stonky a listy. Stonky šalvie uviazajte v malých zväzkoch a zaveste ich na suchú, vetranú miestnosť.

Esenciálne oleje šalvie sú veľmi prchavé, takže po vysušení zložte zväzky sušenej trávy do kartónovej krabice a skladujte na suchom mieste a pri izbovej teplote. Rozdrvte iba množstvo trávy, ktorú práve potrebujete.

Šalvia na korenie

Zrýchlené sušenie umožňuje lepšie zachovanie vône rastliny s jedinou výhradou, že teplota sušenia by nemala prekročiť35-40 stupňov Celzia.Ak je v elektrickej sušičke takýto režim, pokračujte.

Na korenie sú potrebné menšie, najväčšie listy šalvie.

Odtrhnite ich, opláchnite a osušte na handričku, alebo jemne umyte papierovou utierkou, ale netlačte nadol, inak by ste mohli poškodiť štruktúru listov, esenciálny olej začne vystupovať,stratí svoju chuť.Na zásobník sušičky naneste vrstvu listov a sledujte proces sušenia, aby listy boli suché.

Suché listy šalvie rozdrvte v mixéri alebo mlynčeku na kávu a dajte ich do nádoby s pevným viečkom.

Šalvia má mnoho možností použitia.Informácie o tom, ako a kde sa dá použiť, nájdete na videu: