Ako rýchlo a ľahko pripraviť kapusta na zimu

Prichádza čas, keď na lôžkach dozrievajú pružné kapusty a na trhoch av obchodoch sa objavujú rôzne druhy kapusty. To znamená, že túto zeleninu môžete zozbierať do budúcnosti tak, aby v zime kapusta pokrýva náš stôl a potešila domov. Je na čase, aby ste si vybrali rezacie dosky, drviče, ostré kuchynské nože - a do práce!

Zloženie: kapusta Čas na záložku: Leto, jeseň

Obsah

  • 1Tajomstvo riadneho varenia
  • 2Ako fermentovať kapustu na výrobu kapusty
  • 3Marinovanie kapusty
  • 4Šaláty s kapustou
  • 5Ako urobiť lahodnú kapustu v obväze
  • 6Výhody a nevýhody mraziacej kapusty
  • 7Hubová polievka s kapustou

Tajomstvo riadneho varenia

O jednej zo metód zberu kapusty, niekedy hovoria „morenie“ a niekedy „solenie“. Podstata procesu sa nemení. Prekvapivo, keď kysnutie, množstvo vitamínov v kapusta zvyšuje. Ak budete dodržiavať správnu technológiu, množstvo vitamínu C sa zvýši z 30 na 70 mg na 100 g. Okrem vitamínov, v kyslom zelí je pre zdravie potrebných veľa minerálov. Ak sa chcete dozvedieť viac, ako kyslá kapusta, je to užitočné pre telo, môžete na našej webovej stránke Suseki.

Na to, aby sa proces kvasenia vytratil bez záťahu, vyberte neskoré odrody kapusty. Zátky musia byť pevne ašťavnaté, s bielymi alebo svetlo zelenými listami. V tvare - malý byt. Zvyčajne pre 10 kg kapusty vezmite 2 kg čerstvej mrkvy a 200-250 g soli. Na morenie sa nikdy nepoužíva jodizovaná soľ. Najvhodnejšia je potravinárska soľ s hrubým mletím. Môžete dať viac mrkvy, ale potom sa kyslá kapusta stane žltooranžová.

Po prvé, kapusta sa musí nakrájať jemne a krásne. To nie je ťažké robiť na drevenej doske pomocou tenkého a ostrého kuchynského noža. Kapusta potrebného stavu sa získa, ak použijete špeciálne drviče, strúhadlá, manuálne krájače chleba alebo prídavné zariadenia na kuchynský robot. Počas tejto liečby odstráňte stonku a všetky zelené listy z kapusty. Mrkva musí byť umytá, čistená, opláchnutá pod tečúcou vodou a trieť na veľkom (to je dôležité!) Strúhadlo. Správne množstvo soli sa naleje vopred do misky.

Pre takýto blok je vhodný akýkoľvek veľký objem. Vzduchotesná drevená vaňa, veľká sklenená nádoba, ako aj nerezová alebo smaltovaná panvica sú perfektné.

Do nádoby vložte nejaké kapusta, mrkva a soľ. Potom musíte dôkladne premiešať kapustu, mrkvu a soľ a rozomlieť ich tak, aby zelenina vybrala určité množstvo šťavy. Miešajte pohodlne rukou. A potom je výsledná vrstva zeleniny opatrne podušená rukami alebo drevenou buničinou, ktorá sa zvyčajne používa na zemiakovú kašu. Robia to s úsilím tak, že v drážkach je viditeľný výtok šťavy. naomáčky v kapuste, môžete pridať korenie - vetvičky kôpru, rovnako ako listy ríbezlí alebo vavrínu. Veľmi zlepšujú chuť pokrmu.

Takže celý objem kapusty a mrkvy sa trie a spracúva vo vrstvách. Potom ruky rozdrvte vrchnú vrstvu tak, aby bola pokrytá šťavou. Čistý porcelánový tanier je položený na vrchole a na neho je umiestnený útlak. Vynikajúci útlak je 3 l plechovka naplnená vodou.

Do kapusty sa môže prilepiť drevená palica alebo dokonca valček, takže plyny vytvorené počas kvasenia kyselinou mliečnou môžu ísť von. V prvých dňoch je potrebné prepláchnuť zeleninovú hmotu špicatou tyčinkou alebo dlhým nožom niekoľkokrát denne, čím sa uvoľňujú plyny. Toto by sa malo urobiť tak, aby fermentovaná kapusta nezískala nepríjemnú horkosť.

Počiatočná fáza kvasenia prebieha v miestnosti a zvyčajne trvá tri dni. Tu veľa závisí od stupňa kapusty kapusty a odrodových vlastností. Keď sa soľanka stala ľahšou, prakticky absorbovaná do kapusty a pena bola preč, hlavná fermentácia prešla. Potom musí byť hotová kapusta posunutá do sklenených pohárov, naliať soľanku, prikryť vekom a vložiť do chladničky.

Vo videu je Bogdan Ribak rozdelený jednoduchým a jednoduchým spôsobom na výrobu domáceho kapusty.

Ako fermentovať kapustu na varenie kapusty

Ak chceme mať počas studenej sezóny kapustu na výrobu kapustových roliek, môže byť fermentovaná s celými vidlami. Mali by byť malé, s hmotnosťou do jedného kilogramu.Pripravte soľanku vopred: 0,5 kg soli sa pridá do 10 litrov vriacej vody. Solanku vychladnite.

Hlavy kapusty sa umiestnia do veľkej nádoby a soľanka sa naleje tak, aby pokrývala 10 cm a do nádoby sa vložilo niekoľko čerstvých kukuričných klasov, aby sa fermentácia urýchlila. Kapusta by mala stáť v slanom náleve pod jarmom.

Piaty deň sa soľanka vypustí a znovu naleje. Je nevyhnutné, aby sa soľ v nádrži distribuovala rovnomernejšie. Rovnaký postup sa musí opakovať po 2 dňoch. Proces fermentácie skončí za niekoľko týždňov. Vidlice, zapustené v slanom náleve, skladujte v miske s dobre uzatvoreným vekom. Môžete rozobrať hlavy kapusty na jednotlivé listy, dať ich do 3 l plechoviek, zalejeme soľankou a uložíme do chladničky. Plnená kapusta z kyslej kapusty s názvom "Sarma".

Marinovanie kapusty

Príprava kapusty pre budúcnosť nie je náročná morením. Na tento účel sa hlavy kapusty nasekajú alebo narezú na štvorce a mrkva sa strúhajú. Banky pevne naplnené zmiešanou zeleninou, dať tam niekoľko olúpaných cesnaku strúčiky a zalejeme vriacou marinádou.

Na prípravu na 2 litre vody budete potrebovať 4 polievkové lyžice. l. soľ, 2 polievkové lyžice. l. cukor, niekoľko bobkových listov a pol tucta hrachu čierneho korenia. Keď sa horúca marináda naleje do pohárov, pridá sa tam 1,5 lyžice. l. ocot. Potom sa banky môžu zvinúť. Nádoby držte lepšie na chladnom mieste. Kapusta konečne marinovaná za tri dni. Ukazuje sa to taklahodné, že vo väčšine rodín zimné zber končí pred nástupom chladného počasia.

Nakladaná kapusta sa spotrebuje nielen čerstvá. To môže byť vyprážané v rastlinnom oleji, a dostanete veľmi chutné a jemné plnenie pre knedle alebo domáce koláče.

Vo videu Irina Khlebnikov zdieľa tipy, ako variť nakladanú kapustu s repou v gruzínskom jazyku. Je potrebné vziať do úvahy len to, že pridanie repy alebo papriky do kapusty robí chuť sladkejšou.

Šaláty so kapustou

Šaláty na zimu - skutočné pole pre tvorivosť. Mierne zmenil zloženie zeleniny v miske alebo dal nové korenie, a chuť zmeny šalátu. A ako užitočné plechovky s lahodnými šalátmi, keď hosteska je unavená, alebo jednoducho nemajú čas variť večeru!

Šaláty možno vyrábať z tých druhov zeleniny, ktoré dozrievali na záhrade. Ale kapusta bude zdobiť každý šalát. Je to táto potravina, ktorá robí jedlo vyživujúcim a zároveň ho robí šťavnatým a chrumkavým.

Kapusta sa môže narezať na prúžky alebo štvorce, mrkva sa môže tiež narezať na pásy alebo použiť veľký strúhadlo. Zostávajúca zelenina sa spravidla narezáva na kocky. V každom šaláte, okrem kapusty, cibule, paradajok a voňavé sladkej papriky sú dokonale kombinované.

Zelení, cesnak a korenie sa vyberajú podľa chuti. Treba však poznamenať, že šalát bude korkový v nádobách, takže by ste v ňom mali dávať zeleninu. To isté platí aj pre cesnak. Aby sa zabránilo „vybuchnutiu“ brehov, musí sa cesnak vložiť do predliatku s celými klinčekmi, bez rezaniana malé kúsky.

V 6 kg pripravenej rastlinnej zmesi pridajte 1/2 šálky granulovaného cukru, 2-3 lyžice. l. soľ, 200 ml oleja a 100-150 ml octu. Všetci spolu musíte dobre premiešať a nechať pár hodín, aby ste trochu marinovali zeleninu a dali šťavu.

Potom dajte šalátovú zmes na oheň a varte asi 15 minút. Nie je potrebné dlhšie! Príliš dlhé varenie úplne zničí vitamíny a navyše šalát prestane byť ostrý. Teplý polotovar je rozložený v predsterilizovaných bankách a zapečatený. Šaláty si môžete uložiť do miestnosti.

Nie každý má rád kyslú chuť octu v jedlách. Ako variť šalát s kapustou, zeleninou a jablkami bez použitia octu nájdete na našej webovej stránke Suseki.

Ako urobiť lahodnú kapustu v obväze

Borsch je kráľom nášho stola a symbolom rodinného pohodlia. Mnohé ženy v domácnosti už dlho prišli na to, ako ušetriť čas a námahu tým, že koncom leta alebo na jeseň obliekali boršč. S takýmito prípravkami stačí v zime variť zemiaky v mäsovom vývare a otvoriť nádobu na zeleninový dresing.

Skúsené ženy v domácnosti sa snažia vyrábať oriešky borščového oleja vo veľkých množstvách a potom ich vkladať do porcií. 6 kg kapusty bude vyžadovať rovnakú hmotnosť cukrovej repy, 2 kg zrelých paradajok, mrkvy a cibule, 1 kg sladkej papriky, 400 ml rastlinného oleja, pohár granulovaného cukru, 3,5 polievkovej lyžice. l. soľ a 300 ml octu.

Pred spracovaním sa všetka zelenina umyje a čistí. Kapusta, mrkva a červená repanakrájame na čisté slamky a zvyšnú zeleninu - na malé kocky. Potom sa všetka zelenina vloží do hrnca, nasolí, pridá sa cukor a maslo a guláš, za miešania sa uistí, že oheň nie je príliš veľký. Potom sa ocot naleje do zeleninovej zmesi a varí sa ďalších 10 minút. Teplé náplne sa ukladajú na čisté plechovky a zapečatujú.

Výhody a nevýhody mraziacej kapusty

Niekedy je vhodnejšie zmraziť kapustu, ako ju ponechať čerstvú. V zime je táto kapusta vhodná na varenie borščieho mäsa, polievky, slanej šťavy a kapusty. Vzhľadom k tomu, že pri rozmrazovaní listov kapusty sa mäkké, chrumkavé šaláty z nej nie sú získané. Okrem bielej, ružičkový kel a karfiolu sú mrazené.

Na prípravu kapusty na kapustu sa listy kapusty pár minút varia vo vriacej vode. Potom sa rozložia na porcie a uskladnia v mrazničke v plastových vreckách alebo nádobách. Pre polievky, boršč a kapustu, je vhodné zmraziť kapustu ako celý list, a pre-nasekané.

Hubová polievka s kapustou

Jeseň je časom, keď je v lese veľa kapusty a veľa húb. Ich chute sú dokonale kombinované, preto, ak je to potrebné, môžete si pripraviť na zimu niekoľko plechoviek s chutným hodgepodge húb a kapusty. To bude zase ako originálne občerstvenie, a obloha, a dobré výživné druhé. Veľkým plusom je, že aj začiatočníčky v domácnosti môžu robiť také zimné zbery.

V prípade solyanky sa kapusta a huby berú približne rovnakoproporcie. Aby bola solyanka homogénna v konzistencii, kapusta je jemne nasekaná. Do kapusty (1 kg) pridajte 100 ml slnečnicového oleja, 30 ml octu a malé množstvo vody. Všetko je dôkladne premiešané a varené na nízkej teplote asi pol hodiny. Potom pridajte 100 g paradajkovej pasty do kapusty, 1 polievková lyžica. l. cukor, 0,5 polievkovej lyžice. l. soľ a bobkový list, miešali a varili na ohni ďalšiu štvrtinu hodiny.

Huby sú triedené, umyté, uvarené v slane osolenej vode a 10 - 15 minút vyprážané cibuľou až do zlatenia. Potom sa huby pridajú do kapusty a varia sa spolu 5-10 minút. Horúci hodgepodge položený na brehu a zapečatený. Takýto prípravok je nutné skladovať v chladnom prostredí bez prístupu slnečného svetla.