Ako pripraviť (fermentovať a vysušiť) Ivan-čaj správne doma

Veľa sa písalo o tom, ako zbierať, spracovávať a sušiť vŕbový čaj (willow-herb) v špeciálnych knihách av priestore internetu. Nebudem tu hovoriť o zbere surovín na prípravu nádherného a voňavého cyperského čaju (toto je ďalší z mnohých mien Ivana čaju), ale podelím sa o svoje spôsoby, ktorými spracovávam zozbierané zelené listy rastliny a ako ich sušiť na budúce použitie.

Zloženie: Ivan-tea Čas do záložky: Leto

Ihneď poznamenávam, že nie som zástancom sušenia tohto výrobku v peci. Takéto sušenie dáva listom tmavú farbu, v dôsledku čoho sa čajové lístky stmavnú, ako v obyčajnom čaji.

Ale ja preferujem vŕbový čaj, sušený v prírodných podmienkach. Nápoj z takýchto sušených listov dopadá jemnejšie, viac podobný zelenému čaju.

V júni až auguste sa vždy snažím zbierať listy rastliny na ekologicky čistom mieste, v bobuliach.

Snažím sa zbierať najkrajšie a mladé listy a kvety samostatne. Po príchode domov, položím kvety v jednej vrstve a len suché pri izbovej teplote v miestach, kde nie je osvetlené slnkom, a ja som dal listy v hrubej vrstve na parapety v tých miestnostiach, kde nie je priame slnko, a dať im možnosť vyschnúť po dobu 3-4 hodín, z \ t čas miešania. Počas tejto doby listy nie sú sušené, ale už vyblednuté, nie sú tak silné a elastické.

Potom ich prejdem cez mlynček na mäso. Robím to v poriadkutak, že listy môžu byť fermentované dávaním šťavy.

Práve tento proces dáva vŕbovému čaju jedinečnú bohatú arómu. Chýbajúcu hmotu som rozprestierala v smaltovanej miske a zakryla ju uterákom. Teplota +25 stupňov je dosť - to je približne teplota miestnosti v lete. Za týchto podmienok dochádza k oxidácii a bylinný zápach sa stáva lákavým kvetinovým.

Fermentácia doma je u konca a prichádza posledná fáza - sušenie. Suchý ivan-čaj na plech, asi dva dni.

Dal som na balkón a urobil malý návrh. Užitočné a voňavé čajové lístky vyschli - dal som ich do sklenenej nádoby a uložil ich na polici v šatníku komory.

Varím ako obyčajný čaj, ale ukazuje sa, že mám príjemnú farbu zeleného čaju. Ak je to žiaduce, nápoj sa môže variť 2-3 krát z jednej varnej nádoby. Ivan-čaj zároveň nestráca svoje užitočné vlastnosti.

Ponúkame na prezeranie série videí od používateľa „ekomesto“. Prvý bude o tom, kde, kedy a ako zbierať vŕbový čaj.

V druhom sa naučíme, ako sa správne pripraviť a ako kvasenie čaju ivan prebieha.

No, posledné video - ako vyschnúť Ivana čaj.

Úroda fireweed, to je užitočná rastlina, správne, s láskou variť nádherný nápoj a piť cyperský čaj pre zdravie.