Ako je cesnak užitočný pre ľudské telo - výhody a poškodenie, vitamíny, vlastnosti a zloženie cesnaku.

Cesnak je vytrvalá bylina 40-50 cm vysoká, kvitne v lete zeleno-bielymi kvetmi zhromaždenými v guľovitých dáždnikoch spolu s drobnou cibuľkou. Žiarovka bielej alebo ružovej farby je vyrobená z 3-18 klinčekov.

Zloženie: cesnak

Obsah

  • 1Trocha histórie
  • 2Zloženie cesnaku
  • 3Výhody cesnaku
  • 4Harm
  • 5Predvalky na zimu

Trocha histórie

V starovekom Ríme legionári nevyhnutne pridávali cesnak do potravín. Gladiátori ho niekoľkokrát denne jedli. To sa stalo kvôli tomu, že Rimania boli presvedčení, že cesnak vyvoláva pohŕdanie smrťou a dodáva odvahu. Okrem toho sa lieči zo všetkých chorôb a dáva silu.

Zaujímavé fakty o cesnaku:

  • Kráľ korenia, to je, ako Pythagoras nazýval túto rastlinu;
  • Európania sa stretli s cesnakom pred 5000 rokmi;
  • Naši predkovia používali girlandu zo sušeného cesnaku, aby odviedli zlých duchov z domu. Táto tradícia dosiahla naše dni;
  • V dávnych dobách sa cesnak a ópium používali namiesto anestézie počas operácií.

Zloženie cesnaku

Na otázku, čo je dobré pre cesnak pre ľudské telo, možno odpovedať - cesnak si v ňom uchováva celú pokladnicu!

  • Užitočné látky: tuky, bielkoviny, sacharidy, kyselina askorbová, popol;
  • Stopové prvky: draslík, sodík, vápnik, \ tmangán, fosfor, železo, horčík, zinok a jód;
  • Vitamíny: C, B, D, P;
  • Zlúčeniny: allixín, alicín, Echoen, diallyl trisulfid, pektíny.

Okrem toho sa fytoncidy, zlúčeniny síry a éterický olej skladujú v cesnaku.

Výhody cesnaku

Prospešné vlastnosti cesnaku sa úspešne používali na liečbu mnohých chorôb za všetkých okolností. V súčasnosti sa táto užitočná rastlina používa v tradičnej medicíne aj na liečbu tradičnými metódami.

Užitočné vlastnosti:

  • Antibakteriálne;
  • Liečba vírusových ochorení;
  • Posilniť imunitu;
  • Boj proti onkologickým ochoreniam;
  • znižovanie cholesterolu;
  • Prevencia a liečba kardiovaskulárnych ochorení;
  • Zvýšená účinnosť;
  • Prevencia mŕtvice a srdcového infarktu.

Zo všetkých prospešných vlastností cesnaku by som rád poznamenal, že vedci zo všetkých krajín si zaslúžene uvedomili, že táto rastlina je účinným protirakovinovým činidlom. Štúdie potvrdili, že ľudia, ktorí pravidelne používajú cesnak vo svojej národnej kuchyni, trpia relatívne málo z tejto strašnej choroby. Ak o tom budeme hovoriť podrobnejšie, potom sa z experimentov uskutočnených na verejnosti zistilo, že tí, ktorí každý deň používajú minimálne 5 gramov cesnaku alebo cibule, znižujú riziko rakoviny až o 50%. Mimochodom, takáto zásluha je daná pôsobeniu alliumu, toto je presne tá látka, ktorá „udelila“ rastlinám taký ostrý a trvalý zápach. Tak voňavé ako cesnak, ktorý jete,čím menej hrozí rakovina.

Mnohí ľudia ho kvôli zvláštnemu cesnakovému zápachu vylúčili z korenia v kuchyni. Rád by som vám poradil: „Vráťte cesnak späť do kuchyne!“ Pravidelným pridávaním do jedla urobíte žalúdok bezchybne. Ak necháte tému zdravia, môžete si jednoducho všimnúť - jedlá s cesnakom majú jedinečnú chuť, takéto korenie nie je možné nahradiť ničím!

Škoda

Keďže triedime všetky vlastnosti cesnaku, treba tiež poznamenať, že táto rastlina môže byť v niektorých prípadoch škodlivá pre ľudí.

Škodlivé vlastnosti a kontraindikácie:

  • Zlý zápach;
  • Zákaz tehotenstva;
  • Zákaz dojčenia;
  • Zákaz epilepsie.

Predvalky na zimu

Aby bol cesnak dostupný po celý rok, môžete sa pripraviť na zimu. Je vhodnejšie pre dedinčanov a súkromných majiteľov domov zavesiť sušené cesnakové cibule do panvice kuchyne. K tomu použite zeleninu zozbieranú na jeseň a sušenú podľa všetkých pravidiel. Obyvatelia mesta a majitelia malých kuchýň nájdu vhodnejšie skladovať nakladaný cesnak a konzervy. Recepty v našej dobe pre takýto užitočný účel sú hojné. Výsledkom je, že po celý rok budete mať k dispozícii nepostrádateľné korenie a účinný liek!

Foto: Cesnak v záhrade.