6 trikov úspešné želé zmraziť

Želé je chutné a zdravé jedlo pre deti i dospelých. Je ľahké sa pripraviť, ale pre neskúsených kuchárov je ťažké zmraziť. V tomto článku odhalíme všetky triky úspešného zmrazenia želé.

Zloženie: želé, pektín Čas na záložku: Celý rok

Obsah

  • 1Výber správneho zahusťovadla
  • 2Vyberte vhodné jedlá
  • 3Dodržujte technológiu
  • 4Zvážte vlastnosti
  • 5Správne zneškodniť želé
  • 6Dodržujte čas skladovania

Výber správneho zahusťovadla

Zvyčajne sa pri príprave dezertov doma používa prášková želatína alebo agar-agar.

Pri drvenej želatíne je ťažké pochopiť čiaru medzi nedostatkom a prebytkom. V prvom prípade sa ukáže, že želé bude v druhom prípade plávajúca konzistencia - kaučuková.

Agarová želé je krehká a krehká.

Ale najlepšia možnosť je stále. V kulinárskom priemysle sa pektín používa ako zahusťovadlo a z dobrého dôvodu. Má vysokú schopnosť gélovatenia pri nízkych teplotách. Rozmrazuje sa pri izbovej teplote bez straty vlastností.

Preto je lepšie pripraviť pektínové želé na zmrazenie.

Vyberáme vhodné jedlá

Riad na mrazenie by mal byť:

  • vzduchotesne - aby sa zabránilo námraze na povrchu želé a tým aj jeho predčasnému poškodeniu;
  • široké formy s nízkymi stranami - čím väčšia je plocha riadu a čím menšie množstvo želé, tým rýchlejšie bude hustnúť;
  • plast, sklo alebo silikón - v takej miske želé stuhne bez cudzích chutí a pachov.

Dodržiavajte technológiu

Zriediť suchý pektín vo vode, šťave alebo inej tekutine v pomere 1: 4, priviesť do varu.

Ponorte formy do budúcich úprav v horúcej vode. V opačnom prípade sa môže horná časť želé v dôsledku teplotného rozdielu ukázať ako pokrčená.

Pektín zavádzame do želé, kým je ešte horúci, inak sa nedá vyhnúť tvorbe hrudiek.

Najprv vložte do chladničky na 5-6 hodín, potom preneste do mrazničky.

Pozri video o tom, ako správne pripraviť želé na zmrazenie

Berieme do úvahy zvláštnosti

.

Zmrazovanie rôznych druhov želé má tieto nuansy:

  • surové ananásové želé, papája a kivi ničí gélujúce vlastnosti pektínu. Z tohto dôvodu, pre dobré odlievanie, mierne zvýšiť jeho množstvo, a naliať vriacej vody cez ovocie;
  • ovocie v jemnosti je žiaduce znížiť čo najmenšie. Pri hrubých rezoch je vysoká pravdepodobnosť odlupovania želé;
  • pri príprave vrstveného želé pridajte novú vrstvu až po nastavení predchádzajúcej vrstvy. A aby ovocné vrstvy zostali chladné, musíte ich udržiavať vo vodnom kúpeli alebo ich ohrievať v mikrovlnnej rúre.

Správne rozmrazovanie želé

Aby sa hotové želé neplávali pred podávaním, je potrebnéz mrazničky do chladničky na 2 hodiny. Potom vložte želé do horúcej vody, okamžite ju vyberte a otočte na pripravenú platňu.

Dodržujte dobu použiteľnosti

Želé v mrazničke by sa nemali skladovať dlhšie ako jeden mesiac. A po rozmrazovaní uchovávajte v chladničke maximálne 36 hodín.

Ako vidíte, zmrazenie želé za vyššie uvedených podmienok je celkom rozumné a realizovateľné.